9 januari 2020 - Eindhoven

Jaarlijks Congres - Praten met pubers - 3e editie

Jaarlijks Congres - Praten met pubers - 3e editie


Startdatum 9 januari 2020

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Pullman Cocagne - Eindhoven

Prijs € 295,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 8 januari 2020

Max. aantal deelnemers 350

Het thema van het jaarlijks congres over praten met pubers is dit jaar 'verslaving en risicogedrag in de puberteit en adolescentie'.

De puberteit en adolescentie zijn turbulente periodes in de levens van jonge mensen en hun ouders. Opspelende hormonen, meer vrijheid, een vriendengroep die een steeds belangrijkere rol gaat spelen, maar tegelijkertijd ook minder ouderlijke controle. Het is ook een tijd van experimenteren. Maar wanneer is een grensoverschrijding nog normaal experimenteergedrag en wanneer moeten we ons zorgen gaan maken over op de loer liggende verslavings- of gedragsproblemen? En wat kunnen we hier concreet mee in de rol van professional?

Onder meer social media gebruik, uitbuitingsproblematiek, gamegedrag, gedragsproblemen en communiceren met pubers uit migrantengezinnen staan deze keer centraal tijdens dit congres.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit congres richt zich op HBO en academisch opgeleide professionals die te maken hebben met pubers en adolescenten in hun werk binnen de jeugd(gezondheids)zorg, de GGZ, (L)VB zorg, maatschappelijk werk, welzijnswerk en het (speciaal) onderwijs.

Werk- en denkniveau: HBO+ / Universitair.


Wat leer je?

 • De werking van het (normale) puberbrein
 • Praten met pubers over verslaving in relatie tot sociale media en gameverslaving
 • Motiverende gespreksvoering bij verslavingsproblematiek
 • Gespreksvoering met niet-westerse pubers en de invloed van de Islam
 • Bespreekbaar maken van loverboy problematiek 
 • Praten over problematisch gamegedrag bij pubers

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst

10.00 uur Opening door de dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden

10.15 uur Prof. Dr. Michiel Westenberg [Universiteit Leiden] - Het (normale) puberbrein

11.00 uur Dr. Regina van den Eijnden [Universiteit Utrecht] - Game- en sociale mediaverslaving onder Nederlandse jongeren

11.45 uur Pauze

12.15 uur Bernard van 't Klooster - [Novadic Kentron] - Motiverende gespreksvoering bij verslavingsproblematiek

13.00 uur Lunch

Deelsessies

14.00 uur Deelsessie 1

1A Kaveh Bouteh [Pharos] - Praten met pubers van niet-westerse afkomst

1B Theo Hendrickx [Manna] - Werken met pubers over loverboy praktijken

15.00 uur Pauze

15.30 uur Deelsessie 2

2A Drs. Erik Jongman [Spirit Jeugdzorg] - Praten met pubers met gedragsproblematiek

2B André Parren [Grip op gamen] - Praten over problematisch gamegedrag bij jongeren

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Michiel WestenbergUniversiteit Leiden
Prof. Dr. Michiel Westenberg
Bijdrage: Het (normale) puberbrein

Michiel Westenberg (GZ-psycholoog) is hoogleraar op de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden.

Wat is wetenschappelijk onderzocht op het vlak van normaal en abnormaal pubergedrag? Hoe maak je abnormaal pubergedrag bespreekbaar en wanneer is het moment aangebroken om in te grijpen?

Regina van den EijndenWerkzaam bij: Universiteit Utrecht
Prof. Dr. Regina van den Eijnden
Bijdrage: Game- en sociale mediaverslaving onder Nederlandse jongeren

Regina van den Eijnden is universitair hoofddocent bij de afdeling Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft een achtergrond in de sociale psychologie en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar werk richt zich voornamelijk op het verkrijgen van inzicht in de (1) ontwikkelingsprocessen die middelengebruik en verslavend gedrag deels kunnen verklaren (bijvoorbeeld gebruik van alcohol, roken, compulsief internetgebruik en dwangmatig gaming) en (2) media-invloeden op de psychosociale en seksuele ontwikkeling van adolescenten. Hierbij worden opvoeding, familierelaties en relaties met leeftijdsgenoten ook onderzocht.

Bestaan game- en sociale mediaverslaving? Wat zijn de gevolgen van symptomen van sociale media en gameverslaving? Wat zijn risicogroepen? Hoe kunnen ouders bijdragen aan het voorkomen van symptomen van sociale media- en gameverslaving bij hun kinderen? 

Bernhard van 't KloosterNovadic-Kentron
Bernard van 't Klooster
Bijdrage: Communiceren en motiveren bij verslavingsproblematiek

Bernhard is senior preventiewerker (SKJ, jeugd en gezinswerker), voorlichter en adviseur bij Novadic-Kentron. Hij heeft ruime expertise in het werken binnen de geestelijke gezondheidszorg, het gemeentelijk sociale domein, jeugd, onderwijs en de eerstelijnszorg. 

In deze verdiepingssessie is er aandacht voor de werkpraktijk en volgt actuele casuïstiek op het gebied van jongeren middelenproblemen (inclusief gokken en gamen) en beginnende verslavingsproblemen Het gaat onder andere over obstakels die je als professional kunt ervaren als het gaat om het bespreken en begeleiden van (beginnend) problematisch middelengebruik en hoe deze zijn om te buigen. Op een interactieve wijze is aandacht voor (vroeg)signaleren van verslavingsgedrag en voor Moti-4, een gespreksmodel waarin met de uitgangspunten van motiverende gespreksvoering langs vier onderwerpen je een jongere meer inzicht en grip kan geven op zijn of haar eigen gebruik/gedrag.

Kaveh BoutehPharos
Kaveh Bouteh
Bijdrage: Pubers van niet-westerse afkomst

Kaveh is trainer en adviseur bij Pharos, een landelijke organisatie die zich onder meer bezig houdt met het duurzaam verbeteren van de kwaliteit, effectiviteit en toegankelijkheid van zorg en preventie aan laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen. Hij is daarnaast als gastdocent verbonden aan diverse hogescholen en universiteiten en is gespecialiseerd in healthcare and diversity, health literacy en diversiteitsmanagement.

Wat is belangrijk in het praten met pubers van niet-westerse afkomst? Waar zitten overeenkomsten en verschillen met westerse pubers en adolescenten? Wat betekent dit voor begeleiding en/of behandeling? En wat is bekend over de mogelijke invloed van de Islam?

Theo HendrickxExpertisebureau Helse Liefde
Theo Hendrickx
Bijdrage: Pubers en loverboypraktijken

Theo Hendrickx, coördinator Expertisebureau Helse Liefde, is regelmatig betrokken bij mensenhandel waarbij migratie en seksueel geweld een belangrijke rol spelen. Hij is adviseur bij eergerelateerde problemen en coördineert casuïstiek waarbij migratie en seksueel geweld  een rol spelen.

(Potentiële) slachtoffers van loverboys blijken vaak gesloten over hun problemen en de communicatie verloopt in veel gevallen erg stroef. Deze praktijkgerichte deelsessie biedt meer inzicht over de struikelblokken, signalering tijdens de communicatie en manieren om hiermee om te gaan.

Erik JongmanSpirit Jeugdzorg
Drs. Erik Jongman
Bijdrage: Pubers en gedragsproblematiek

Erik is psycholoog en psychotherapeut bij Spirit Jeugdzorg en De Waag. Daarvoor was hij werkzaam bij het RET Institute in New York, Behandeltehuis Harreveld en Centrum voor Orthopsychiatrie de Fjord. 

Hoe impulsiviteit en een defensieve houding te doorbreken in het praten met pubers met gedragsproblematiek?

André ParrenGrip op gamen
André Parren
Bijdrage: Problematisch gamegedrag

André is HBO pedagoog en ervaringsdeskundige op het gebied van gamen. Door zijn jarenlange ervaring in het werken met gamers, opvoeders, hulpverleners en scholen, leerde hij dat er vaak een grote kloof bestaat tussen beide groepen op het gebied van gamen en alles wat daar mee te maken heeft. André is van  mening dat door een gebrek aan kennis adequate opvoeding en begeleiding veelal uitblijft. Als professional is André meer dan 20 jaar actief in het sociale werkveld, waarbij hij veel ervaring heeft opgedaan in het werken met verschillende doelgroepen en professionals.

Hoe om te gaan met problematisch gamegedrag bij jongeren met een licht verstandelijke beperking? 

Guido van de LuitgaardenCentrum Educatie en Supervisie
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Steunpunt Mantelzorg Zuid.


Accreditatie

Accreditatie voor dit congres is aangevraagd bij: 

NIP K&J/NVO-OG
In behandeling

Registerplein
5 punten voor:

 • Cliëntondersteuners
 • GGz-agogen
 • Gezinshuisouders
 • Maatschappelijk werkers
 • Psychodiagnostisch werkenden
 • Sociaal werkers
 • Sociaal agogen

SKJ
5 punten Informeel leren - conferentie

Verpleegkundig Specialisten Register
5 punten

Kwaliteitsregister V&V
5 punten
(GGZ, SPV, jeugdverpleegkunde)

AbSg*
4 punten

Register Vaktherapie
5 punten

Lerarenregister
In behandeling

LV POH-GGZ
5 punten

* De door AbSG toegekende punten gelden op basis van de 25%-regeling ook voor andere medische specialismen die onder KNMG/GAIA vallen.


Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 295,00 ex. 21% BTW en inclusief:

 • Koffie en thee
 • Deelnemersmap
 • De beschikbare presentaties en artikelen worden achteraf in pdf opgestuurd
 • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

Meld je je met vijf deelnemers uit dezelfde organisatie gelijktijdig aan (lees: aanmelden op dezelfde dag) dan neemt de vijfde gratis deel. Aanmelding verloopt via het inschrijfformulier.

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen vast dienstverband en/of een eigen praktijk? Dan betaal je € 150,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 10 studentenplaatsen te vergeven.


Alle voordelen op een rij

 • Jaarlijks multidisciplinair praktijkgericht congres
 • Praktijkrelevante bijdragen
 • Keuze uit verschillende deelsessies
 • Breed geaccrediteerd door kwaliteitsregisters
 • Bewijs van deelname en handouts achteraf digitaal
 • Gemakkelijk met het OV te bereiken op een A-locatie
 • Koffie, thee en een goede lunch inbegrepen
 • Diverse kortingen voor o.a. groepen van vijf of meer deelnemers, studenten, ZZP-ers en abonnees van Blik op Hulp

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!