9 januari 2020 - Eindhoven

Jaarlijks Congres - Praten met pubers - 3e editie

Jaarlijks Congres - Praten met pubers - 3e editie


Startdatum 9 januari 2020

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Pullman Cocagne - Eindhoven

Prijs € 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 oktober 2019 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 8 januari 2020

Max. aantal deelnemers 350

Het thema van het jaarlijks congres praten met pubers richt dit jaar op 'verslaving en risicogedrag' in de puberteit en adolescentie.

De puberteit en adolescentie zijn turbulente periodes in de levens van jonge mensen en hun ouders. Opspelende hormonen, meer vrijheid, een vriendengroep die een steeds belangrijkere rol gaat spelen, maar tegelijkertijd ook minder ouderlijke controle. Het is ook een tijd van experimenteren. Maar wanneer is een grensoverschrijding nog normaal experimenteergedrag en wanneer moeten we ons zorgen gaan maken over op de loer liggende verslavings- of gedragsproblemen? En wat kunnen we hier concreet mee in de rol van professional?

Onder meer social media gebruik, uitbuitingsproblematiek, gamegedrag, gedragsproblemen en communiceren met pubers uit migrantengezinnen staan deze keer centraal tijdens dit congres.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit congres richt zich op hulpverleners en leerkrachten zoals de jeugd(gezondheids)zorg, de GGZ en (L)VB sector en het (speciaal) onderwijs.

Werk- en denkniveau: HBO+ / Universitair.


Wat leer je?

 • De werking van het (normale) puberbrein
 • Praten met pubers over verslaving in relatie tot sociale media en gameverslaving
 • Motiverende gespreksvoering bij verslavingsproblematiek
 • Gespreksvoering met niet-westerse pubers en de invloed van de Islam
 • Bespreekbaar maken van loverboy problematiek 
 • Praten over problematisch gamegedrag bij pubers

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst

10.00 uur Opening door de dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden

10.15 uur Prof. Dr. Michiel Westenberg [Universiteit Leiden] - Het (normale) puberbrein

11.00 uur Dr. Regina van den Eijnden [Universiteit Utrecht] - Game- en sociale mediaverslaving onder Nederlandse jongeren

11.45 uur Pauze

12.15 uur Bernard C. van 't Klooster - [Novadic Kentron] - Motiverende gespreksvoering bij verslavingsproblematiek

13.00 uur Lunch

Deelsessies

14.00 uur Deelsessie 1

1A Kaveh Bouteh [Pharos] - Praten met pubers van niet-westerse afkomst

1B Theo Hendrickx [Manna] - Werken met pubers over loverboy praktijken

15.00 uur Pauze

15.30 uur Deelsessie 2

2A Drs. Erik Jongman [Spirit Jeugdzorg] - Praten met pubers met gedragsproblematiek

2B André Parren [Grip op gamen] - Praten over problematisch gamegedrag bij jongeren

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Michiel WestenbergUniversiteit Leiden
Prof. Dr. Michiel Westenberg
Bijdrage: Het (normale) puberbrein

Michiel Westenberg (GZ-psycholoog) is hoogleraar op de afdeling Ontwikkelings- en Onderwijspsychologie van het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden.

Wat is wetenschappelijk onderzocht op het vlak van normaal en abnormaal pubergedrag? Hoe maak je abnormaal pubergedrag bespreekbaar en wanneer is het moment aangebroken om in te grijpen?

Regina van den EijndenWerkzaam bij: Universiteit Utrecht
Prof. Dr. Regina van den Eijnden
Bijdrage: Game- en sociale mediaverslaving onder Nederlandse jongeren

Regina van den Eijnden is universitair hoofddocent bij de afdeling Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Zij heeft een achtergrond in de sociale psychologie en promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Haar werk richt zich voornamelijk op het verkrijgen van inzicht in de (1) ontwikkelingsprocessen die middelengebruik en verslavend gedrag deels kunnen verklaren (bijvoorbeeld gebruik van alcohol, roken, compulsief internetgebruik en dwangmatig gaming) en (2) media-invloeden op de psychosociale en seksuele ontwikkeling van adolescenten. Hierbij worden opvoeding, familierelaties en relaties met leeftijdsgenoten ook onderzocht.

Bestaan game- en sociale mediaverslaving? Wat zijn de gevolgen van symptomen van sociale media en gameverslaving? Wat zijn risicogroepen? Hoe kunnen ouders bijdragen aan het voorkomen van symptomen van sociale media- en gameverslaving bij hun kinderen? 

Bernhard van 't KloosterNovadic-Kentron
Bernard C. van 't Klooster
Bijdrage: Gespreksvoering bij verslavingsproblematiek

Bernhard is senior preventiewerker, voorlichter en adviseur bij Novadic-Kentron. Hij heeft ruime expertise in het werken binnen de geestelijke gezondheidszorg, het gemeentelijk sociale domein, jeugd, onderwijs en de eerste lijnszorg. 

In deze laatste plenaire presentatie behandelt Berhard het onderwerp gesprekvoering met pubers met een verslavingsproblematiek volgens een specifiek ontwikkelt werkmodel: Motivier. Hoe ziet dit model eruit en op welke wijze wordt dit gebruikt in de praktijk?

Kaveh BoutehPharos
Kaveh Bouteh
Bijdrage: Pubers van niet-westerse afkomst

Kaveh is trainer en adviseur bij Pharos, een landelijke organisatie die zich onder meer bezig houdt met het duurzaam verbeteren van de kwaliteit, effectiviteit en toegankelijkheid van zorg en preventie aan laagopgeleiden, migranten en vluchtelingen. Hij is daarnaast als gastdocent verbonden aan diverse hogescholen en universiteiten en is gespecialiseerd in healthcare and diversity, health literacy en diversiteitsmanagement.

Wat is belangrijk in het praten met pubers van niet-westerse afkomst? Waar zitten overeenkomsten en verschillen met westerse pubers en adolescenten? Wat betekent dit voor begeleiding en/of behandeling? En wat is bekend over de mogelijke invloed van de Islam?

Theo HendrickxHelse Liefde
Theo Hendrickx
Bijdrage: Pubers en loverboypraktijken

Theo begon zijn loopbaan bij de gemeentepolitie in Limburg. Hij deed diverse (psychologische) studies en participeerde tijdens landelijke en provinciale werkgroepen rondom huiselijk geweld, seksueel geweld, eerwraak en kindermishandeling.

Sinds 20 jaar is Theo nauw betrokken bij de aanpak van loverboy problemen, slachtofferschap en ouderbegeleiding. Hij is mede initiator van het project 'Helse Liefde', dat in Limburg provinciebreed is geïmplementeerd. Ook internationaal zijn er nauwe banden om de aanpak van deze problematiek te ondersteunen. Momenteel is hij inhoudelijk expert bij expertise centrum Helse Liefde en coördinator van stichting Manna. 

(Potentiële) slachtoffers van loverboys blijken vaak gesloten over hun problemen en de communicatie verloopt in veel gevallen erg stroef. Deze praktijkgerichte deelsessie biedt meer inzicht over de struikelblokken, signalering tijdens de communicatie en manieren om hiermee om te gaan.

Erik JongmanSpirit Jeugdzorg
Drs. Erik Jongman
Bijdrage: Pubers en gedragsproblematiek

Erik is psycholoog en psychotherapeut bij Spirit Jeugdzorg en De Waag. Daarvoor was hij werkzaam bij het RET Institute in New York, Behandeltehuis Harreveld en Centrum voor Orthopsychiatrie de Fjord. 

Hoe impulsiviteit en een defensieve houding te doorbreken in het praten met pubers met gedragsproblematiek?

André ParrenGrip op gamen
André Parren
Bijdrage: Problematisch gamegedrag

André is HBO pedagoog en ervaringsdeskundige op het gebied van gamen. Door zijn jarenlange ervaring in het werken met gamers, opvoeders, hulpverleners en scholen, leerde hij dat er vaak een grote kloof bestaat tussen beide groepen op het gebied van gamen en alles wat daar mee te maken heeft. André is van  mening dat door een gebrek aan kennis adequate opvoeding en begeleiding veelal uitblijft. Als professional is André meer dan 20 jaar actief in het sociale werkveld, waarbij hij veel ervaring heeft opgedaan in het werken met verschillende doelgroepen en professionals.

Hoe om te gaan met problematisch gamegedrag bij jongeren met een licht verstandelijke beperking? 

Guido van de LuitgaardenCentrum Educatie en Supervisie
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Steunpunt Mantelzorg Zuid.


Accreditatie

Accreditatie voor dit congres is aangevraagd bij: 

NIP K&J/NVO-OG
In behandeling

Registerplein
In behandeling

SKJ
In behandeling

VSR
In behandeling

Kwaliteitsregister V&V
In behandeling

Register Vaktherapie
In behandeling

AbSg*
In behandeling

Lerarenregister
In behandeling

LV POH-GGZ
In behandeling

* De door AbSG toegekende punten gelden op basis van de 25%-regeling ook voor andere medische specialismen die onder KNMG/GAIA vallen.


Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 oktober 2019 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

 • Koffie en thee
 • Deelnemersmap
 • De beschikbare presentaties en artikelen worden achteraf in pdf opgestuurd
 • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

Meld je je met vijf deelnemers uit dezelfde organisatie gelijktijdig aan (lees: aanmelden op dezelfde dag) dan neemt de vijfde gratis deel. Aanmelding verloopt via het inschrijfformulier.

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen vast dienstverband en/of een eigen praktijk? Dan betaal je € 150,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 10 studentenplaatsen te vergeven.


Alle voordelen op een rij

 • Jaarlijks multidisciplinair praktijkgericht congres
 • Praktijkrelevante bijdragen
 • Keuze uit verschillende deelsessies
 • Breed geaccrediteerd door kwaliteitsregisters
 • Bewijs van deelname en handouts achteraf digitaal
 • Gemakkelijk met het OV te bereiken op een A-locatie
 • Koffie, thee en een goede lunch inbegrepen
 • Diverse kortingen voor o.a. groepen van vijf of meer deelnemers, studenten, ZZP-ers en abonnees van Blik op Hulp

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!