4 november 2021 - Utrecht

Jaarlijks Congres - Hoogbegaafdheid - 6e editie - 2021

Live congres - handig om te weten

Deelnemers aan het live congres:

 • ontvangen na afloop van de dag een inlogcode om de gemiste deelsessies binnen 30 dagen te bekijken in een digitale leeromgeving
 • kunnen de beschikbare handouts downloaden vanuit deze digitale leeromgeving
 • ontvangen hun bewijs van deelname en accreditatiepunten na 30 dagen (wanneer het congres voor alle deelnemers is afgelopen)
 • worden na afmelding door ziekte of quarantaine dan wel annulering als gevolg van overheidsmaatregelen automatisch omgeboekt naar de online-versie van hetzelfde congres
 • mogen gratis meedoen aan een ECB - online congres naar keuze. Hoe? Kies bij inschrijving voor de kortingsmogelijkheid 'twee voor de prijs van een' en vul hier je eigen naam in. Je staat dan correct in het systeem, maar ontvangt geen factuur.

Jaarlijks Congres - Hoogbegaafdheid - 6e editie - 2021


Startdatum 4 november 2021

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Jaarbeurs (Hallencomplex) - Utrecht

Prijs € 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 04 juli 2021 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 4 november 2021

Max. aantal deelnemers 70

Het jaarlijks congres over hoogbegaafdheid staat dit keer in het teken van levensloop en talentontwikkeling.

Mensen die hoogbegaafd zijn, zijn méér dan een heel goed functionerend stel hersenen. Ze zijn méér dan (alleen) intelligent. Ze zitten op school, werken of studeren, hebben of zoeken een partner en willen graag betekenisvol bezig zijn en zichzelf ontwikkelen. Maar wat maakt vriendschappen en relaties voor hoogbegaafde mensen dan soms toch anders? Hoe zorg je dat zij tevreden zijn en blijven met het werk dat ze doen? Hoe ondersteun je hen in hun loopbaan? Hoe faciliteer en stimuleer je hoogbegaafde kinderen in (samenwerking met) het onderwijs? Deze en andere, gerelateerde vragen worden door de experts die op dit congres spreken, beantwoord.

Je hebt vanaf 4 november 2021 30 dagen de tijd om de videopresentaties van de gemiste deelsessies on demand te volgen.

Volg je deze scholingsdag liever uitsluitend online? Schrijf je dan hier in.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit online-congres is bedoeld voor iedereen met een hbo- of academisch werk- en denkniveau die beroepsmatig te maken heeft met hoogbegaafden. Bijvoorbeeld onderwijsprofessionals zoals leerkrachten / docenten, intern begeleiders, onderwijsadviseurs, zorgcoördinatoren, schoolmaatschappelijk werkers en schoolpsychologen. Maar ook hulpverleners zoals (kinder- en jeugd)psychologen, orthopedagogen, jeugdzorgwerkers, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (sociaal) psychiatrisch verpleegkundigen, kindercoaches, enzovoort.


Wat leer je?

Na deelname aan dit congres heb je kennis opgedaan over:

 • Hoogbegaafdheid in relatie tot vriendschap, relaties en partnerselectie;
 • Het verhogen van de arbeidssatisfactie bij hoogbegaafde mensen: burn-out / bore-out, sneldenken en begeleidingsprogramma's;
 • De toekomst van het begaafdheidsonderwijs;
 • Competenties in het werken met hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs;
 • Loopbaanbegeleiding bij (zeer) hoogbegaafden en andere uitzonderlijke talenten;
 • Werken met hoogbegaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs: over cognitief talent, flexibele leerprogramma's en verschillen in aanpak;
 • Hoogbegaafdheid in combinatie met psychische problematiek (zoals depressie, ADHD en autisme)

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee

10.00 uur Opening congres door dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden

10.15 uur Prof. Dr. Tessa Kieboom [Exentra] - Hoogbegaafheid in relatie tot vriendschap, relaties en partnerselectie

11.10 uur Prof. Dr. Kathleen Venderickx [Exentra] - Het verhogen van de arbeidssatisfactie bij hoogbegaafde mensen

12.05 uur Pauze

12.20 uur Dr. Eleonoor van Gerven [Slim Educatief] - De competenties van specialisten begaafdheidsonderwijs

13.15 uur Lunchbuffet

14.00 uur Deelsessies

Deelsessie 1A Dr. Eleonoor van Gerven [Slim Educatief] - Competenties in het werken met hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs

Deelsessie 1B Drs. Frans Corten [Uitzonderlijk Talent] - Uitzonderlijk talent: Loopbaancoaching bij hoogbegaafden en zeer hoogbegaafden

15.00 uur Pauze

15.30 uur Deelsessies

Deelsessie 2A Dr. Pieternel Dijkstra [Praktijk Pieternel Dijkstra] - Hoogbegaafdheid en psychische problemen

Deelsessie 2B Drs. Lineke van Tricht [Bureau Talent] - Werken met hoogbegaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

TessaExentra
Prof. Dr. Tessa Kieboom
Bijdrage: Hoogbegaafdheid en sociaal functioneren

Tessa is specialist in hoogbegaafdheid en directeur van Exentra – expertisecentrum rondom hoogbegaafdheid- in Antwerpen.

Hoogbegaafheid in relatie tot vriendschap, relaties en partnerselectie.

Kathleen VenderickxExentra
Prof. Dr. Ir. Kathleen Venderickx
Bijdrage: Het verhogen van de arbeidssatisfactie bij hoogbegaafde mensen

Kathleen heeft een internationaal topsportverleden. Ze levert pionierswerk in de ontwikkeling, aanpak en begeleiding van vele duizenden hoogbegaafde jongeren en volwassenen. Kathleen staat mee aan het hoofd van Exentra, het expertisecentrum hoogbegaafdheid in Antwerpen en ze is als gastprofessor verbonden aan de leerstoel hoogbegaafdheid aan de Universiteit van Hasselt. 

Het verhogen van de arbeidssatisfactie bij hoogbegaafde mensen, waarbij speciale aandacht wordt gegeven aan burn-out / bore-out, sneldenken en effectieve begeleidingsprogramma's.

Eleonoor van GervenSlim!Educatief
Dr. Eleonoor van Gerven
Bijdrage: De toekomst van het begaafdheidsonderwijs

Eleonoor van Gerven studeerde pedagogiek. Na enkele jaren aan de Radboud Universiteit werkzaam te zijn geweest begon zij begin jaren negentig haar eigen onderwijsadvies- en opleidingspraktijk Slim! Educatief.

Zij ontwikkelde o.a. de geaccrediteerde post-hbo-registeropleidingen Specialist Begaafdheid; Specialist Begaafd & Speciaal; en Specialist Verrijkingsonderwijs. Eleonoor is auteur van diverse boeken over begaafdheid. Zij publiceerde onder andere ‘Begaafd begeleiden’, ‘Aan de slag met Slimme kleuters’, ‘Goed onderwijs voor begaafde leerlingen’ en ‘De Gids, over begaafdheid in het basisonderwijs.’ Eleonoor van Gerven is lid van het bestuur van de Worldcouncil for Gifted and Talented Children. Zij is lid van the ‘Outreach committee’ van The Association for the Gifted en voorzitter van de Educational Insights Group.

In de plenaire presentatie van Eleonoor van Gerven staat de toekomst van het begaafdheidsonderwijs centraal.

Gedurende de deelsessie zal Eleonoor zich richten op competenties in het werken met hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs.

Frans CortenWerk en Waarde
Drs. Frans Corten
Bijdrage: Uitzonderlijk talent: Loopbaancoaching bij hoogbegaafden en zeer hoogbegaafden

Frans Corten is van oorsprong bioloog en studeerde ook filosofie en psychosynthese. Hij is expert in het begeleiden van hoogbegaafden, mensen met een uitzonderlijk talent en andere vreemde vogels. Hij is auteur van het boek "Uitzonderlijk Talent" en mede-auteur van "Hoogbegaafd, dat zie je zo".

Als je IQ veel hoger is dan gebruikelijk, heb je de feiten meestal snel door. Maar hoe de samenleving functioneert is minder goed te begrijpen. Er is vaak grote verwarring, vanaf jonge leeftijd. Op het werk kan het tempo veel te traag zijn, waardoor existentiële verveling kan ontstaan (bore-out). Bijna alle hoogbegaafden zijn hoogsensitief (HSP). Daardoor hebben ze ook vaak last van voortdurende overprikkeling: een lastige combinatie. De begeleiding van hoogbegaafden luistert dus nauw. Hoe kan je iemand werkelijk inspireren zonder de stress nog verder te laten oplopen? Als een hoogbegaafde zijn innerlijke 'goesting' leert te volgen, blijkt er heel veel mogelijk. Ook de communicatie met de omgeving loopt dan stukken beter. Deze presentatie geeft een inkijk in de belevingswereld van de (zeer) hoogbegaafde werknemer en van diens coach.

Pieternel DijkstraPieternel Dijkstra
Dr. Pieternel Dijkstra
Bijdrage: Hoogbegaafdheid en psychische problemen

Pieternel Dijkstra promoveerde in 2001 aan de Rijksuniversiteit Groningen in het domein sociale wetenschappen. Sindsdien werkt ze als zelfstandig ondernemer en sociaal psycholoog in verschillende rollen – auteur, docent, onderzoeker, therapeut – en voor diverse opdrachtgevers. Van haar hand verschenen meer dan 20 boeken over de psychologie en meer dan 60 internationale wetenschappelijke publicaties over onderwerpen uit de psychologie waaronder hoogbegaafdheid. 

In deze deelsessie wordt ingegaan op psychische problemen die hoogbegaafden kunnen ervaren door hun manier van denken. Deze manier van denken kan er namelijk voor zorgen dat ze het gevoel hebben er niet bij te horen, dat ze blijven hangen in metacognitieve vraagstukken (zoals ‘waarom ben ik zoals ik ben?’) en belemmerd worden in het realiseren van hun talenten. Theorieën die aan bod komen om de manier van denken van hoogbegaafden te begrijpen zijn o.a. de sociale vergelijkingstheorie en achievement goal theory. Uitgelegd wordt hoe, op basis van deze theorieën, hoogbegaafden geholpen kunnen worden om een ander perspectief aan te nemen op zichzelf en de wereld om hen heen en hoe zij hun talenten optimaal kunnen realiseren. 

Lineke van TrichtBureau Talent
Lineke van Tricht
Bijdrage: (Hoog)begaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs

Lineke van Tricht werkte 14 jaar in het voortgezet onderwijs: eerst als lerares, later als schoolleider. In die tijd kwam zij steeds vaker (hoog)begaafde leerlingen tegen. Zij vond dat er in het VO weinig expertise was op dit gebied en wilde daarin verandering brengen. Zij deed de opleiding tot ECHA-specialist in gifted education en in 2008 richtte zij Bureau Talent op; expertise in de ontwikkeling van cognitief talent (10-18 jaar).

Hoe komt het dat (hoog)begaafde leerlingen niet per se excellente leerlingen zijn en wat kunnen we daaraan doen? Hoe kan begeleiding van leerlingen in het voortgezet onderwijs plaatsvinden, die uitgevallen zijn of dreigen uit te vallen? Hoe kunnen scholen hun onderwijs en begeleiding beter afstemmen op deze doelgroep? Een recept is niet te geven, maar we bespreken welke faciliteiten je in kunt zetten om cognitief talent (weer) tot bloei te laten komen. Denk daarbij aan flexibele leerroutes en verschillen in aanpak (wel/niet druk leggen; met kleine stappen beginnen). In deze bijdrage wordt ingegaan op onderwijs, begeleiding en de kracht van een goede samenwerking en afstemming tussen onderwijs en zorg.

Guido van de LuitgaardenCentrum Educatie en Supervisie
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Steunpunt Mantelzorg Zuid.


Accreditatie

Let op: punten kunnen uitsluitend worden bijgeschreven wanneer je gegevens exact overeenkomen met de (persoons-)gegevens zoals vermeld in jouw kwaliteitsregister

Registerplein
In behandeling

NIP K&J/NVO-OG
In behandeling

SKJ
In behandeling

AbSG*
In behandeling

Kwaliteitsregister V&V
In behandeling

Lerarenregister / Lerarenportfolio
5 uren in de categorie Pedagogisch en 2 uren in de categorie Brede professionele basis
Aanbodcode: 00401-12635

* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan deze live-versie van het congres en NIET voor de online versie.


Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 270,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 04 juli 2021 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

 • Koffie, thee en een lunchbuffet
 • Deelnemersmap
 • De beschikbare presentaties en artikelen worden achteraf in pdf opgestuurd
 • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Bovenop deze kortingen geldt het aanbod dat jij zelf of een collega gratis deel mag nemen aan de online versie van dit congres of een ander online congres.


Alle voordelen op een rij

 • Jaarlijks congres over Hoogbegaafdheid
 • Geaccrediteerd scholingsaanbod
 • Sprekers uit wetenschap en praktijk
 • Keuze uit diverse interessante deel / verdiepingssessies
 • Uitgebreide netwerkmogelijkheden
 • Op loopafstand van het centraal station
 • Koffie, thee, snacks en lunch 
 • Diverse kortingsmogelijkheden

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!