4 november 2021 - Online scholing

Online congres - Hoogbegaafdheid - 6e editie - 2021

Online congres - 30 dagen toegang - wat en hoe?

Wat is een online congres? Klik hier

Hoe schrijf ik in? Hoe profiteer ik van gratis deelname aan een tweede online congres? Hoe gaat het technisch in z'n werk? Klik hier

Dit online congres start op 4 november 2021 en is te volgen t/m 5 december 2021


Online congres - Hoogbegaafdheid - 6e editie - 2021


Startdatum 4 november 2021

Locatie Online scholing

Prijs € 270,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 24 september 2021 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 4 november 2021

Het jaarlijks congres over hoogbegaafdheid staat dit keer in het teken van levensloop en talentontwikkeling.

Mensen die hoogbegaafd zijn, zijn méér dan een heel goed functionerend stel hersenen. Ze zijn méér dan (alleen) intelligent. Ze zitten op school, werken of studeren, hebben of zoeken een partner en willen graag betekenisvol bezig zijn en zichzelf ontwikkelen. Maar wat maakt vriendschappen en relaties voor hoogbegaafde mensen dan soms toch anders? Hoe zorg je dat zij tevreden zijn en blijven met het werk dat ze doen? Hoe ondersteun je hen in hun loopbaan? Hoe faciliteer en stimuleer je hoogbegaafde kinderen in (samenwerking met) het onderwijs? Deze en andere, gerelateerde vragen worden door de experts die op dit congres spreken, beantwoord.

Je hebt 30 dagen de tijd om alle videopresentaties on demand te volgen.

Volg je deze scholingsdag liever op locatie? Schrijf je dan hier in.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit online-congres is bedoeld voor iedereen met een hbo- of academisch werk- en denkniveau die beroepsmatig te maken heeft met hoogbegaafden. Bijvoorbeeld onderwijsprofessionals zoals leerkrachten / docenten, intern begeleiders, onderwijsadviseurs, zorgcoördinatoren, schoolmaatschappelijk werkers en schoolpsychologen. Maar ook hulpverleners zoals (kinder- en jeugd)psychologen, orthopedagogen, jeugdzorgwerkers, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, (sociaal) psychiatrisch verpleegkundigen, kindercoaches, enzovoort.


Wat leer je?

Na deelname aan dit congres heb je kennis opgedaan over:

 • Hoogbegaafdheid in relatie tot vriendschap, relaties en partnerselectie;
 • Het verhogen van de arbeidssatisfactie bij hoogbegaafde mensen: burn-out / bore-out, sneldenken en begeleidingsprogramma's;
 • De toekomst van het begaafdheidsonderwijs;
 • Competenties in het werken met hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs;
 • Loopbaanbegeleiding bij (zeer) hoogbegaafden en andere uitzonderlijke talenten;
 • Werken met hoogbegaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs: over cognitief talent, flexibele leerprogramma's en verschillen in aanpak;
 • Hoogbegaafdheid in combinatie met psychische problematiek (zoals depressie, ADHD en autisme)

Programma

Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo] - Moderator

Prof. Dr. Tessa Kieboom [Exentra] - Hoogbegaafheid in relatie tot vriendschap, relaties en partnerselectie

Prof. Dr. Kathleen Venderickx [Exentra] - Het verhogen van de werk- en stagetevredenheid bij hoogbegaafde mensen

Dr. Eleonoor van Gerven [Slim Educatief] - De toekomst van het begaafdheidsonderwijs

Dr. Eleonoor van Gerven [Slim Educatief] - Competenties in het onderwijzen en begeleiden van hoogbegaafde basisschoolleerlingen

Drs. Frans Corten [Uitzonderlijk Talent] - Uitzonderlijk talent: Loopbaancoaching bij (jonge) hoogbegaafden en zeer hoogbegaafden

Dr. Noks Nauta [Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen] - Hoogbegaafde hulpzoekers 

Drs. Lineke van Tricht [Bureau Talent] - Onderwijs aan en begeleiding van hoogbegaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs


Wie zijn de sprekers?

TessaExentra
Prof. Dr. Tessa Kieboom
Bijdrage: Hoogbegaafdheid en sociaal functioneren

Tessa is specialist in hoogbegaafdheid en directeur van Exentra – expertisecentrum rondom hoogbegaafdheid- in Antwerpen.

Wie zich verdiept in hoogbegaafdheid weet dat er niet alleen sprake is van een uitgesproken intelligentie maar dat deze intelligentie ook een impact heeft op het zijn, het functioneren van de hoogbegaafde. Dit betekent dat hoogbegaafde kinderen, jongeren en volwassenen niet alleen moeten leren hoe ze hun potentieel moeten gebruiken. Er is eveneens aandacht nodig voor de sociaal-emotionele ontwikkeling die ermee samenhangt. Dit houdt in dat de hoogbegaafde zelf geregeld aangeeft dat het uitbouwen van vriendschappen en relaties best ook wel pittig kan zijn. In deze presentatie neemt Tessa Kieboom je mee in de manier waarop vriendschappen en het uitbouwen van relaties door de hoogbegaafde worden ervaren en hoe ze ermee omgaan.


 

Kathleen VenderickxExentra
Prof. Dr. Ir. Kathleen Venderickx
Bijdrage: Het verhogen van de arbeidssatisfactie bij hoogbegaafde mensen

Kathleen heeft een internationaal topsportverleden. Ze levert pionierswerk in de ontwikkeling, aanpak en begeleiding van vele duizenden hoogbegaafde jongeren en volwassenen. Kathleen staat mee aan het hoofd van Exentra, het expertisecentrum hoogbegaafdheid in Antwerpen en ze is als gastprofessor verbonden aan de leerstoel hoogbegaafdheid aan de Universiteit van Hasselt. 

Over hoogbegaafde kinderen, jongeren en studenten is al veel geschreven. Kleine kinderen worden echter groot en belanden op de arbeidsmarkt. Hoogbegaafdheid verdwijnt daar niet en heeft op de werkvloer evenveel aandacht nodig als in een schoolse context.  Arbeidssatisficatie is een belangrijke factor voor de hoogbegaafde werkkracht. Talent naar boven laten komen en weten wat de valkuilen zijn van het hoogbegaafde talent voorkomt jobhopping, burn-out en bore-outs. Maar niet alleen dat, een hoogbegaafde in zijn kracht, denkt snel, efficiënt, strategisch en vooruit, wat voor heel wat creatieve oplossingen en out of the box ideeën kan leiden waar zowel het bedrijf als de persoon zelf van kan groeien. Effectieve begeleidingsprogramma’s spelen hierin een belangrijke rol.

Eleonoor van GervenSlim!Educatief
Dr. Eleonoor van Gerven
Bijdrage: De toekomst van het begaafdheidsonderwijs

Eleonoor van Gerven studeerde pedagogiek. Na enkele jaren aan de Radboud Universiteit werkzaam te zijn geweest begon zij begin jaren negentig haar eigen onderwijsadvies- en opleidingspraktijk Slim! Educatief.

Zij ontwikkelde o.a. de geaccrediteerde post-hbo-registeropleidingen Specialist Begaafdheid; Specialist Begaafd & Speciaal; en Specialist Verrijkingsonderwijs. Eleonoor is auteur van diverse boeken over begaafdheid. Zij publiceerde onder andere ‘Begaafd begeleiden’, ‘Aan de slag met Slimme kleuters’, ‘Goed onderwijs voor begaafde leerlingen’ en ‘De Gids, over begaafdheid in het basisonderwijs.’ Eleonoor van Gerven is lid van het bestuur van de Worldcouncil for Gifted and Talented Children. Zij is lid van the ‘Outreach committee’ van The Association for the Gifted en voorzitter van de Educational Insights Group.

In de plenaire presentatie van Eleonoor van Gerven staat de toekomst van het begaafdheidsonderwijs centraal.

Gedurende de deelsessie zal Eleonoor zich richten op competenties in het werken met hoogbegaafde leerlingen in het basisonderwijs.

Frans CortenWerk en Waarde
Drs. Frans Corten
Bijdrage: Uitzonderlijk talent: Loopbaancoaching bij hoogbegaafden en zeer hoogbegaafden

Frans Corten is van oorsprong bioloog en studeerde ook filosofie en psychosynthese. Hij is expert in het begeleiden van hoogbegaafden, mensen met een uitzonderlijk talent en andere vreemde vogels. Hij is auteur van het boek "Uitzonderlijk Talent" en mede-auteur van "Hoogbegaafd, dat zie je zo".

Als je IQ veel hoger is dan gebruikelijk, heb je de feiten meestal snel door. Maar hoe de samenleving functioneert is minder goed te begrijpen. Er is vaak grote verwarring, vanaf jonge leeftijd. Op het werk kan het tempo veel te traag zijn, waardoor existentiële verveling kan ontstaan (bore-out). Bijna alle hoogbegaafden zijn hoogsensitief (HSP). Daardoor hebben ze ook vaak last van voortdurende overprikkeling: een lastige combinatie. De begeleiding van hoogbegaafden luistert dus nauw. Hoe kan je iemand werkelijk inspireren zonder de stress nog verder te laten oplopen? Als een hoogbegaafde zijn innerlijke 'goesting' leert te volgen, blijkt er heel veel mogelijk. Ook de communicatie met de omgeving loopt dan stukken beter.

Noks NautaInstituut Hoogbegaafdheid Volwassenen
Dr. Noks Nauta
Bijdrage: Hoogbegaafde hulpzoekers

Noks Nauta is (niet praktiserend) arts , psycholoog en ere-bestuurslid en wetenschappelijk medewerker Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV). Zij is auteur van diverse boeken over hoogbegaafdheid. [Foto Gijs de Kruijf]

Hoe komt het dat een deel van de hoogbegaafde volwassenen psychische hulp zoekt? Vele factoren dragen daaraan bij, zowel vanuit de hoogbegaafde zelf als vanuit de omgeving en de interactie van de hoogbegaafde met de omgeving. Professionele hulpverleners weten nu nog vaak weinig over hoogbegaafdheid. Het is dus van groot belang dat hoogbegaafden zichzelf beter leren kennen, dat ze zelf met hun bijzondere kenmerken leren omgaan, waardoor ze een positiever zelfbeeld ontwikkelen én dat professionals die werken met hoogbegaafden meer hierover weten en leren contact te maken met deze cliënten. Hoogbegaafden voelen zich door hulpverleners vaak niet begrepen; we horen over foute diagnoses en over conflicten. Door betere communicatie zal er minder medicalisering zijn, zullen de talenten van hoogbegaafden meer tot bloei komen en worden ze gelukkiger mensen.        

Lineke van TrichtBureau Talent
Lineke van Tricht
Bijdrage: (Hoog)begaafde leerlingen in het voortgezet onderwijs

Lineke van Tricht werkte 14 jaar in het voortgezet onderwijs: eerst als lerares, later als schoolleider. In die tijd kwam zij steeds vaker (hoog)begaafde leerlingen tegen. Zij vond dat er in het VO weinig expertise was op dit gebied en wilde daarin verandering brengen. Zij deed de opleiding tot ECHA-specialist in gifted education en in 2008 richtte zij Bureau Talent op; expertise in de ontwikkeling van cognitief talent (10-18 jaar).

Hoe komt het dat (hoog)begaafde leerlingen niet per se excellente leerlingen zijn en wat kunnen we daaraan doen? Hoe kan begeleiding van leerlingen in het voortgezet onderwijs plaatsvinden, die uitgevallen zijn of dreigen uit te vallen? Hoe kunnen scholen hun onderwijs en begeleiding beter afstemmen op deze doelgroep? Een recept is niet te geven, maar we bespreken welke faciliteiten je in kunt zetten om cognitief talent (weer) tot bloei te laten komen. Denk daarbij aan flexibele leerroutes en verschillen in aanpak (wel/niet druk leggen; met kleine stappen beginnen). In deze bijdrage wordt ingegaan op onderwijs, begeleiding en de kracht van een goede samenwerking en afstemming tussen onderwijs en zorg.

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Steunpunt Mantelzorg Zuid.


Accreditatie

Let op: punten kunnen uitsluitend worden bijgeschreven wanneer je gegevens exact overeenkomen met de (persoons-)gegevens zoals vermeld in jouw kwaliteitsregister

Registerplein
7 punten voor:

 • GGZ-agogen
 • Gezinshuisouders
 • Maatschappelijk werkers
 • Sociaal agogen
 • Social werkers
 • Psychodiagnostisch werkers

NIP K&J/NVO-OG
Herregistratie: 6 punten
Opleiding - behandeling: 2 punten
Opleiding - diagnostiek: 0,5 punt
Opleiding - overige taken: 0,5 punt

SKJ
7 punten in de categorie informeel leren - conferentie

Kwaliteitsregister V&V
7 punten voor:

 • Jeugdverpleegkundigen
 • GGZ-verpleegkundigen
 • SPV-en

Register vaktherapie
In behandeling

Lerarenregister / Lerarenportfolio
5 uren in de categorie Pedagogisch en 2 uren in de categorie Brede professionele basis
Aanbodcode: 00401-12635

* LET OP: De online versie van dit congres is niet geaccrediteerd door AbSG / KNMG-GAIA (artsen). De live-versie is wel geaccrediteerd. Ben je dus arts en wil je voor punten in aanmerking komen, dan kan dat dus uitsluitend door het volgen van dit congres op locatie.


Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 270,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 24 september 2021 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

 • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Bovenop deze kortingen geldt het aanbod dat jij zelf of een collega gratis deel mag nemen aan de online versie van dit congres of een ander online congres.


Alle voordelen op een rij

 • Jaarlijks congres over hoogbegaafde mensen 
 • Vooraanstaande sprekers uit wetenschap en praktijk
 • Breed geaccrediteerd scholingsaanbod
 • Diverse kortingsmogelijkheden
 • Alle deelsessies beschikbaar
 • Handouts rechtstreekse downloaden de online omgeving
 • Bewijs van deelname en bijschrijven van accreditatiepunten achteraf 
 • Gratis een collega laten deelnemen of zelf gratis inschrijven voor een tweede online-congres

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!