9 juni 2022 - Zoom

Online Masterclass - "Chronic sorrow" bij ouders van een kind met een beperking

Live streaming Chronic Sorrow

De masterclas "Chronic sorrow" bij ouders van een kind met een beperking betreft een live webinar.

Terugkijken is niet mogelijk.


Online Masterclass - "Chronic sorrow" bij ouders van een kind met een beperking


Startdatum 9 juni 2022

Aanvangstijd 19:00 uur

Eindtijd 21:00 uur

Locatie Webinar - Zoom

Prijs € 89,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 9 juni 2022

Max. aantal deelnemers 50

Let op! De voertaal van dit webinar is Engels.

Ouders van een kind met een beperking bevinden zich vaak in een doorlopend proces van steeds terugkerende rouw en verlies.

Voordat mensen ouders worden, hebben ze bepaalde verwachtingen bij hun toekomstige kind. Wanneer dan blijkt dat hun kind een ernstige lichamelijke, verstandelijke en/of psychiatrische ziekte of beperking heeft, moeten die verwachtingen bijgesteld worden. Vaak betekent dat een proces van rouw en verdriet. 

Ouders zien de kinderen van vrienden en bekenden naar school gaan, een diploma halen, werk krijgen, trouwen en kinderen krijgen. Als dat er voor hun kind niet in zit, dan betekent dat steeds weer verdriet. Maar ook andere aspecten van hun leven veranderen vaak radicaal en moeten ook broertjes en zusjes van het zieke en/of beperkte kind leren omgaan met hun onmacht en verdriet.

In samenwerking met Edith Raap van de Hogeschool Utrecht, hebben we een Amerikaanse expert op dit gebied, Dr. Susan Roos, bereid gevonden hierover een online masterclass te verzorgen. Zij spreekt in deze (Engelstalige) online masterclass over de manier waarop het concept van "Chronic sorrow" je kan helpen deze ouders beter te begrijpen en te begeleiden. Ook biedt zij diverse concrete aanknopingspunten voor het werken met deze groep ouders.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online masterclass is gericht op hbo en academisch opgeleide hulpverleners met ervaring in het werken met ouders van kinderen met een beperking of chronische ziekte. Omdat de lezing in het Engels gegeven wordt, is het van belang dat je de Engelse taal voldoende machtig bent om een lezing in academisch Engels te kunnen verstaan. Als je geschreven of gesproken Engels niet (zo) goed is, dan is dat geen probleem. Vragen worden via de chat naar de Nederlands sprekende moderator gestuurd, die zelf in Engeland heeft gestudeerd. Hij zal de vraag vervolgens vertalen en in het Engels voorleggen aan de spreker. 


Wat leer je?

 • Op welke manier naast de waarneming van gebeurtenissen in de buitenwereld van mensen, de gebeurtenissen in de binnenwereld een rol spelen in hoe ouder van een kind met een beperking hun situatie beleven
 • Wat er onder "Chronic sorrow" verstaan kan worden
 • Hoe je aan de hand van een aantal stappen kunt inschatten of een ouder chronic sorrow ervaart
 • Welke gevolgen het voor ouders kan hebben wanneer dromen over hun kind niet uitkomen en welke rol cultuur daarin speelt
 • Hoe je met ouders kunt werken rondom het "shoppen" binnen de hulpverlening in de hoop dat ze het probleem van hun kind kunnen doen verdwijnen
 • Welke rol hoop speelt in de levens van deze ouders en hoe je je daar als hulpverlener toe kunt verhouden
 • Hoe je ouders ondersteunt in het omgaan met het feit dat hun kind niet aan de eisen en verwachtingen van de samenleving kan voldoen
 • Hoe rouw door de jaren heen steeds meer relationeel en minder intra-psychisch is geworden
 • Hoe relaties zelfs jaren na een verlies kunnen veranderen
 • Hoe rouw gezien kan worden als een integratief proces, in plaats van als een proces van onthechting
 • 10 basisvaardigheden voor het werken met ouders / cliënten die chronic sorrow ervaren

Programma

18.15 uur: Openstelling Zoom room zodat degenen die dat willen hun verbinding en instellingen kunnen testen
19.00 uur: Introductie door moderator Dr. Guido van de Luitgaarden
19.05 uur: Lezing "Chronic sorrow: a living loss" door Dr. Susan Roos vanuit Arlington, Texas, USA
20.00 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen via de chat (in Nederlands of Engels), waarna ook nadere discussie met de spreker kan volgen (in Engels)
21.00 uur: Einde


Wie zijn de sprekers?

Susan Roos
Dr. Susan Roos
Bijdrage: Chronic sorrow: a living loss

Dr. Susan Roos (Arlington, Texas, USA) is psychotherapeut, supervisor psychotherapie, thanatoloog (doodsdeskundige) en ervaringsdeskundige op het gebied van "chronic sorrow", rouw en verlies bij ouders van kinderen met een ernstige beperking of chronische ziekte. Zelf is zij moeder van twee dochters met een beperking, waarvan er één overleden is.  Zij heeft een lange staat van dienst binnen diverse terreinen die raakvlakken hebben met rouw, verlies en "chronic sorrow".

In deze lezing van een uur, met aansluitend een uur voor het stellen van vragen, gaat Susan in op het verschijnsel "chronic sorrow". Wat verstaan we eronder? Hoe onderscheidt het zich van aanverwante verschijnselen als chronische rouw? Hoe herken je het bij ouders van een kind met een ernstige beperking of chronische ziekte? En wat kun je er als hulpverlener mee om deze mensen goed tot steun te kunnen zijn. Zij put in haar lezing uit zowel haar academische inzichten, haar ervaringen als psychotherapeut, als haar ervaringen als moeder van twee dochters met een ernstige beperking.


Accreditatie

Let op: Wanneer de aanvraag bij jouw kwaliteitsregister hier beneden nog op "in behandeling staat", kun je je toch zonder risico aanmelden. Wat bedoelen we daarmee? Als je ingeschreven bent bij één van de onderstaande registers en ten tijde van je inschrijving staat bij dat register dat de aanvraag nog in behandeling is, schrijf je je gewoon in. In het onwaarschijnlijke geval dat het betreffende register uiteindelijk zou besluiten de aanvraag af te wijzen, geven wij het door jou betaalde bedrag volledig terug en mag je toch gewoon deelnemen aan de Masterclass.

Accreditatie:

 • SKJ (hbo-opgeleide jeugd- en gezinsprofessionals / jeugdzorgwerkers)
  2 punten toegekend in de categorie informeel leren - referaat
   
 • Registerplein
  2 punten toegekend voor:
  • Cliëntondersteuners
  • Maatschappelijk werkers
  • Gezinshuisouders
  • Psychodiagnostisch werkers
  • Sociaal agogen
  • Sociaal werkers
 • NIP/NVO en universitair opgeleide SKJ-geregistreerden:
  In behandeling

Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 89,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Alle voordelen op een rij

 • Vooraanstaande buitenlandse expert
 • Groep van maximaal 50 deelnemers
 • Gelegenheid tot het stellen van vragen / interactie
 • Bewijs van deelname
 • Herregistratiepunten

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!