16 november 2022 - Utrecht

Jaarlijks Congres - Vroegsignalering bij baby's - editie 2022

Live congres – handig om te weten

Deelnemers aan het live congres:

 • kunnen het programma en relevante informatie downloaden middels een QR-code die op de congresdag bekend wordt gemaakt
 • ontvangen op 1 december 2022 de inlogcode om de gemiste deelsessies tot en met 30 december 2022 online te bekijken
 • ontvangen hun bewijs van deelname en accreditatiepunten 14 dagen na afloop van het online congres en alle presentaties gevolgd zijn
 • mogen gratis meedoen aan een ECB - online congres naar keuze OF een collega gratis laten inschrijven voor dit online congres. Hoe? Kies bij inschrijving voor de kortingsmogelijkheid 'twee voor de prijs van een', waarna je een code ontvangt per e-mail. Je dient je (ook als introducé) opnieuw in te schrijven voor het online congres waaraan je gratis gaat deelnemen
 • worden na afmelding door ziekte of quarantaine dan wel annulering als gevolg van overheidsmaatregelen automatisch omgeboekt naar de online-versie van hetzelfde congres dat start op 1 december 2022

Jaarlijks Congres - Vroegsignalering bij baby's - editie 2022


Startdatum 16 november 2022

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Jaarbeurs - Hallencomplex - Juliana Congreszalen - Utrecht

Prijs € 299,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 16 november 2022

Max. aantal deelnemers 80

Wat voor mogelijkheden hebben we om een kansrijke start voor zoveel mogelijk baby’s en ouders binnen bereik te brengen?

Een goede start voor iedere baby en ouder. Daarover gaat de 2022-editie van het congres Vroegsignalering bij baby’s van Vakblad Vroeg en Euregionaal Congresburo. Deskundigen nemen je bij de hand met bijdragen over zowel nieuwe wetenschappelijke inzichten als succesvolle praktijkervaringen. Ieder vanuit een andere invalshoek gaan zij in op het voorkomen van prenatale blootstellingen. Of, als het daar al te laat voor is, de gevolgen daarvan te verminderen.

Je hebt vanaf 1 december 2022 precies 30 dagen de tijd om de videopresentaties van de gemiste deelsessies on demand te volgen. Dit betreft een verplicht onderdeel om in aanmerking te komen voor het bewijs van deelname en het bijschrijven van de toegekende accreditatiepunten. De inloggegevens ontvang je op 1 december 2022 in de vroege ochtend per e-mail.

Volg je deze scholingsdag liever uitsluitend online? Schrijf je dan hier in.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit congres is bedoeld voor iedereen die met baby's en hun ouders werkt. Denk hierbij aan, jeugdverpleegkundigen, IMH-specialisten, lactatiekundigen, logopedisten, kinderfysiotherapeuten, kinder- en jeugdpsychologen, (ortho-)pedagogen, babyconsulenten, maatschappelijk werkers en professionals in de babyopvang (gespecialiseerd en regulier). Verder is het congresprogramma interessant voor gemeentebestuurders, beleidsmakers, leden van wijkteams en onderzoekers op het terrein van het jonge kind.


Werk- en denkniveau: HBO - Universitair.


Wat leer je?

 • Basiselementen die bijdragen aan de goede start van elk kind
 • Het voorkomen van regulatiestoornissen bij baby's
 • Invloed van prenatale stress en angst van de moeder op de ontwikkeling van het kind
 • De SPARK-methodiek als preventiemiddel bij het vroegtijdig signaleren van risico's op opvoed- en opgroeiproblemen
 • Het preventieve belang van het betrekken van de vader bij de geboorte van een baby: de Fatherhood Constellation
 • Aandachtspunten voor beginnend ouderschap na vroeggeboorte
 • Stressregulatie bij overmatig huilende zuigelingen

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee

10.00 uur Opening congres door dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo]

10.15 uur Prof. Dr. Tessa Roseboom [Amsterdam UMC] - Gelijk goed beginnen

11.10 uur Dr. Binu Singh [KU Leuven] - Aan de wieg werken van regulatieproblemen

12.05 uur Pauze

12.20 uur Prof. Dr. Carolina de Weerth [Radboud UMC] - Meer doen met maternale prenatale en postnatale stress

13.15 uur Lunchbuffet

14.00 uur Deelsessies

Deelsessie 1A Dr. Ingrid Staal [GGD Zeeland] - SPARK-methodiek als preventiemiddel

Deelsessie 1B Drs. Brigitte de Jong [GGz Breburg] en Drs. Marloes Pelders [Opvoedpoli] - Toegroeien naar de Fatherhood Constellation

15.00 uur Pauze

15.30 uur Deelsessies

Deelsessie 2A Drs. Fernanda Sampaio de Carvalho [Erasmus MC / Sophia Kinderziekenhuis] - Beginnend ouderschap na vroeggeboorte

Deelsessie 2B Dr. Ineke de Kruijff [St. Antonius Ziekenhuis] - Stressregulatie bij overmatig huilende zuigelingen

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader. 

Tessa RoseboomUniversiteit van Amsterdam
Prof. Dr. Tessa Roseboom
Bijdrage: Gelijk goed beginnen

Tessa Roseboom is bioloog en epidemioloog. Ze promoveerde op onderzoek naar de gevolgen van prenatale blootstelling aan de Hongerwinter. Dit onderzoek liet zien hoe groot de invloed is van de vroege omgeving waarin mensen opgroeien en zich ontwikkelen, zelfs al voor de geboorte. Daarop voortbordurend doet zij onderzoek naar de gevolgen van andere omgevingsinvloeden tijdens de vroege ontwikkeling van de mens, waaronder stress, IVF en zwangerschapscomplicaties. Naast onderzoek geeft ze onderwijs en is Tessa ambassadeur van het landelijk programma Kansrijke Start. 

Centraal in de presentatie van Tessa staat wat en hoe iedereen kan bijdragen aan de goede start van elk kind en waarom dit zo belangrijk is. Hier liggen vijf basiselementen aan ten grondslag: voeding, gezondheid, liefde, veiligheid en stimulatie. Ze licht deze basiselementen toe en schetst vervolgens wat ouders, omgeving, professionals, werkgevers en overheid kunnen doen om bij te dragen aan een goed begin. Tessa doorspekt haar lezing met sprekende voorbeelden van welke bijdrage iedere professional kan leveren aan het bouwen aan de basis van gezonde generaties.

Binu SinghKU Leuven
Dr. Binu Singh
Bijdrage: Aan de wieg werken van regulatieproblemen

Kinder- en jeugdpsychiater en psychotherapeut Binu Singh legt zich vooral toe op de ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij kinderen tussen 0 en 6 jaar. Zij is verantwoordelijk voor het zorgprogramma jonge kind binnen UPC KU Leuven, met name de dagbehandeling voor baby’s. Ook is zij voorzitter van WAIMH-Vlaanderen. Binu werkt via media, lezingen en opleiding regelmatig mee aan informatieverlening rond de zorg voor jonge kinderen.

Binu gaat in haar presentatie in op het voorkomen van regulatiestoornissen bij baby’s. Signalering en behandeling verdienen meer aandacht, te meer daar de uitingsvormen van deze veel voorkomende problemen sterk uiteenlopen. Neem een baby die niet wil in- of doorslapen, moeilijk eet of ontroostbaar huilt, stuk voor stuk problemen die ook nog eens invloed hebben op de ouder-kindrelatie. Tot slot vertelt zij over de aanpak van het UPC KU Leuven om gezinnen met baby’s en peuters die het moeilijk hebben extra ondersteuning te bieden.

Carolina de WeerthRadboud UMC
Prof. Dr. Carolina de Weerth
Bijdrage: Meer doen met maternale prenatale en postnatale stress

Biologe Carolina de Weerth is gefascineerd door de psychobiologie van de vroege ontwikkeling. Als hoofdonderzoeker bij Radboud UMC focust zij zich op de vroege ontwikkeling. Zo doet Carolina onderzoek naar de invloeden van prenatale stress en angst van de moeder op de ontwikkeling van het kind. Actueel, want er raakt steeds meer bekend over de nadelige impact hiervan op de ontwikkeling.

Welke specifieke effecten kunnen maternale en prenatale stress hebben? Wat zijn de mogelijke mechanismen die deze effecten verklaren? En heel belangrijk: kunnen we overtollige stress bij moeder en kind voorkomen? Deze vragen behandelt Carolina aan de hand van voorbeelden uit onderzoek van het Developmental Psychobiology Lab naar onder meer moedermelk, darmbacteriën en stresshormonen bij zwangere vrouwen en baby’s.

Dr. Ingrid StaalGGD Zeeland
Dr. Ingrid Staal
Bijdrage: SPARK-methodiek als preventiemiddel

Ingrid Staal is van origine jeugdverpleegkundige, heeft verplegingswetenschap gestudeerd en is in 2016 gepromoveerd. Haar kracht zit in de verbinding tussen wetenschap en praktijk. Dit komt tot uiting door ruime praktijkervaring, een netwerk binnen verplegingswetenschap, een groot netwerk binnen de Nederlandse en Vlaamse preventieve jeugdgezondheidszorg en het herhaaldelijk neerzetten en uitvoeren van onderzoeksprojecten in de praktijk. Steeds vanuit een passie om inzicht te geven in het wat en hoe kan worden bijgedragen aan het gezond en veilig opgroeien voor alle kinderen.

Vroegtijdig signaleren van risico's op opvoed- en opgroeiproblemen heeft onmiddellijke impact op een gezin en daarmee op de kansen om gezond groot te worden. Dit is de reden dat de SPARK-methodiek is ontwikkeld. De afkorting staat voor: Signaleren van Problemen en Analyseren van het Risico bij opvoeden en opgroeien van Kinderen. De methode is uitgebreid getest en telt inmiddels aanvullende instrumenten zoals een Balansmeter en e-consulten. De methode ondersteunt ouders en professionals bij het voeren van gesprekken over de opgroeisituatie van het jonge kind. De nieuwste loot aan de stam is de PRE-SPARK gericht op het prenataal oudergesprek.  In haar presentatie gaat Ingrid in op de ins & outs rond het inzetten van de methode tijdens de zwangerschap en in de babytijd. Ook geeft zij een doorkijkje naar de hieraan gekoppelde instrumenten.

Brigitte de JongGGz-Breburg
Drs. Brigitte de Jong
Bijdrage: Toegroeien naar de Fatherhood Constellation

Brigitte de Jong is GZ-psycholoog, systeemtherapeut en IMH-specialist DAIMH. Zij is werkzaam bij GGZ Breburg binnen het team Het Jonge Kind en houdt zich bezig met diagnostiek en behandeling van kinderen tussen de 0 en 6 jaar en hun ouders. Daarnaast is zij lid van het kernteam Integrale Vroeghulp Tilburg. 

Daniel Stern heeft baanbrekend onderzoek gedaan naar moeders en de manier waarop zij de transitie naar het moederschap beleven: de Motherhood Constellation. Gelukkig wordt inmiddels steeds meer bekend over hoe vaders deze transitie ervaren en gaan er steeds meer stemmen op om te spreken over een Parenthood Constellation. Terecht, want zowel de ouder-kindrelatie van vader en moeder als de relatie tussen beide ouders zijn van grote waarde voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Aan de hand van verhalen uit de praktijk staan Marloes Pelders en Brigitte de Jong in hun presentatie stil bij het preventieve belang van het betrekken van de vader bij de geboorte van een baby. Maken zij een vergelijkbare transitie door als de moeder? Is er ook sprake van een Fatherhood Constellation? Deze presentatie is gebaseerd op het afstudeeronderzoek "Vaders binnen de IMH-behandeling"  en is samen met hun IMH-supervisiegroep voorbereid.  

Marloes PeldersDe Opvoedpoli
Drs. Marloes Pelders
Bijdrage: Toegroeien naar de Fatherhood Constellation

Marloes Pelders is pedagoog en IMH-specialist en werkzaam als gezinscoach in het 0-6-IMH-team van de Opvoedpoli in de regio Utrecht. Zij werkt ambulant met ouders van baby’s en hele jonge kinderen, die veel huilen, niet alleen willen slapen, niet of te weinig eten, of kinderen waarvan de ouders zich zorgen maken over hun ontwikkeling.

Marloes Pelders verzorgt deze presentatie samen met haar collega Brigitte de Jong.

FernandaErasmus MC
Drs. Fernanda Sampaio de Carvalho
Bijdrage: Beginnend ouderschap na vroeggeboorte

Fernanda is GZ- en Klinisch psycholoog, psychotherapeut en Infant Mental Health Specialist. Ze is werkzaam als Klinisch Psycholoog in het Moeder en Kind Centrum van het Erasmus MC/Sophia Kinderziekenhuis. Daarnaast is zij supervisor bij de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie (NVP) en de Landelijke Vereniging van Kinder- en Jeugdpsychotherapeuten (VKJP) en runt zij een eigen praktijk.

Veel ouders van te vroeg geboren kinderen maken een moeilijke start door. Een start die zijn weerslag kan hebben op de ontwikkeling van de ouder-kindrelatie. In haar presentatie vertelt Fernanda over de aandachtspunten voor beginnend ouderschap na vroeggeboorte. Wat zijn de dynamieken hierbinnen en hoe kun je hier als professional mee omgaan? Zij doet dit onder meer vanuit haar ervaringen hiermee binnen het Sophia Kinderziekenhuis.

Ineke de KruijffSt. Antonius Ziekenhuis
Dr. Ineke de Kruijff
Bijdrage: Stressregulatie bij overmatig huilende zuigelingen

Ineke de Kruijff is als kinderarts in het St. Antonius Ziekenhuis betrokken bij de Moeder Baby Unit en de multidisciplinaire POP. Zij houdt zich onder meer bezig met excessief huilende baby’s en hun ouders. In maart 2022 is zij gepromoveerd op een onderzoek naar de stress bij ouders van een overmatig huilende baby. Verder is zij betrokken bij het opzetten van een ABC-poli, de Advanced Baby Care, om ouders van een excessief huilende baby eerder en beter te helpen.

Ineke gaat in haar presentatie in op wetenschappelijk inzichten rondom ouderfactoren en stressregulatie bij excessief huilende zuigelingen. Veel aandacht krijgen de implicaties hiervan voor de zorg. Ook bespreekt zij aan de hand van praktijkvoorbeelden de meerwaarde van Advanced Baby Care, een nieuwe werkwijze voor alle professionals die bij de zorg aan excessief huilende zuigelingen betrokken zijn. Waarom en hoe is deze poli opgezet en wat hoopt men hiermee te bereiken?


Accreditatie

Kwaliteitsregister V&V
5 punten voor:

 • DAIMH
  In behandeling
 • NIP K&J / NVO
  In behandeling
 • FGzPt
  5 punten
 • Registerplein
  7 punten voor:
  • Cliëntondersteuners
  • Gezinshuisouders
  • GGz-agogen
  • Maatschappelijk werkers
  • Psychodiagnostisch werkers
  • Sociaal-agogen
  • Sociaal werkers
  • Kinderwerkers / jongerenwerkers
 • AbSG
  5 punten
 • Kwaliteitsregister V&V
  5 punten voor:
  • Jeugdverpleegkundigen
  • Kinderverpleegkundigen
  • SPV-en
  • GGZ-verpleegkundigen
  • VG-verpleegkundigen
 • SKJ
  In behandeling
 • Verpleegkundig Specialisten Register
  5 punten
 • KNGF/NVFK
  In behandeling
 • Kwaliteitsregisters Fysiotherapie (KRF)
  In behandeling
 • ADAP (o.a. NVLF en NVD)
  5 punten voor:
  • Diëtisten
  • Logopedisten
  • Ergotherapeuten
  • Oefentherapeuten

Prijs, korting en STAP-subsidie

De prijs voor deelname aan deze dag is € 299,00 ex. 21% BTW en inclusief:

 • Koffie, thee en lunch
 • Deelnemersmap (digitaal)
 • Hand-outs (digitaal)
 • Bewijs van deelname (digitaal)
 • Bijschrijving van registerpunten na afloop van de online uitvoering van dit congres

Ik ben of word abonnee van Vakblad Vroeg, dan neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW).

Als je ervoor kiest om direct online te betalen, dan krijg je € 5,00 (extra) korting op je aanmelding.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Bovenop deze kortingen geldt het aanbod dat jij zelf gratis mee mag doen aan een ander online congres naar keuze OF een collega als introducé gratis mee mag doen aan de online versie van dit congres.

Bovenstaande kortingen zijn niet mogelijk voor wie zich op basis van STAP-budget aanmeldt.
Alles over het aanvragen van STAP-budget en gelegenheid tot het stellen van vragen daarover, vind je hier: www.uwv.nl/particulieren/stap-budget/


Alle voordelen op een rij

 • Jaarlijks congres met vooraanstaande sprekers uit wetenschap en praktijk
 • Breed geaccrediteerd door kwaliteitsregisters
 • Keuze uit verschillende praktijkgerichte deelsessies
 • De niet-gevolgde deelsessies kunnen alsnog on-demand bekeken worden via het internet
 • Diverse kortingen mogelijk
 • De congreslocatie is gemakkelijk te bereiken met het OV
 • Voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving van de congreslocatie
 • Koffie, thee en een goede lunch inbegrepen

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!