11 november 2023 - Zoom

Online Masterclass - CRASH: zorgzaam omgaan met acute opvang na trauma en abrupt verlies

CRASH - webinar - herhaling wegens succes

De masterclas "CRASH" zorgzaam omgaan met acute opvang na trauma en abrupt verlies betreft een live streaming via ZOOM - Webinar.

Let op: terugkijken is NIET MOGELIJK


Online Masterclass - CRASH: zorgzaam omgaan met acute opvang na trauma en abrupt verlies


Startdatum 11 november 2023

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 12:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 89,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 11 november 2023

Max. aantal deelnemers 100

CRASH: professioneel omgaan met acute opvang na trauma

De opvang van kinderen en volwassenen direct nadat ze een (mogelijk) traumatiserende gebeurtenis en / of een acuut verlies hebben meegemaakt is van groot belang. Daarbij kun je aan allerlei situaties denken: een verkeersongeval. Het plotseling overlijden van een dierbare. De suïcide van een klasgenoot, vriend of collega. Getuige zijn van geweld. En zo nog veel meer.

Hoe bied je in zulke situaties de juiste hulp op de plaats van het gebeurde? Wat moet je wel doen en wat juist absoluut niet? Hoe breng je slecht nieuws aan de getroffenen en hun naasten? Hoe verschaf je de nodige stabilisatie als startpunt voor de emotionele doorwerking van ingrijpende gebeurtenissen en het plannen van eventuele uitgestelde hulpverlening voor alle getroffenen? Op deze en andere vragen gaat Dr. Erik de Soir, die behalve psycholoog ook jarenlange ervaring heeft als hulpverlener in het veld, gedurende deze twee uur durende online masterclass in.

Hulpverleners en leerkrachten die deelnemen aan deze masterclass ontvangen een leidraad om een traject van acute crisisopvang bij kritieke gebeurtenissen uit te werken. Zij worden meegenomen in de manier waarop mensen die een acuut verlies of psychologische traumatisering meemaken, in de eerste ogenblikken kunnen worden opgevangen.

Daarna ligt de focus op het omgaan met de verschillende stadia van een levensbedreigende situatie en herkenning van een rouwproces om van daaruit het verband te leggen met bijzondere fenomenen. Daarbij kun je denken aan afsplitsing van de werkelijkheid, tunnelervaring, werken op automatische piloot, black out en diverse andere verschijnselen die zich kunnen voordoen tijdens en kort na een ingrijpende gebeurtenis. Uiteraard wordt er ook stilgestaan bij hoe je daar vanuit je professionele rol mee om kunt gaan.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online scholing is bedoeld voor hulpverleners en leerkrachten gericht op het traject van acute traumaopvang bij schokkende en ingrijpende gebeurtenissen of acuut verlies.

Werk- en denkniveau: HBO - Universitair


Wat leer je?

Opvang van mensen na een acuut verlies of psychologische traumatisering, in de eerste ogenblikken na de gebeurtenis:

  • Categoriseren van verschillende soorten slachtoffers in primaire, secundaire en tertiaire slachtoffers in functie van de ondergane impact;
  • De verschillende tijdstippen van steuninterventies en inhoudelijke duiding van verschillende vormen van opvang;
  • Een chronologische behandeling van de verschillende opvangvormen;
  • Verschillen tussen depressogene (uiterst droevige)- en traumatogene (levensbedreigende) gebeurtenissen in relatie tot de opvang;
  • Inzicht in de meest kritische behoeften tijdens de onmiddellijke opvang.

Programma

18.15 uur: Openstelling Zoom room zodat degenen die dat willen hun verbinding en instellingen kunnen testen
19.00 uur: Introductie door moderator Dr. Guido van de Luitgaarden
19.05 uur: Lezing CRASH: Calamiteiten en Rampen Aanpak bij Slachtoffers en Hulpverleners door Dr. Erik De Soir
20.00 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen via de chat (Nederlands)
21.00 uur: Einde


Wie zijn de sprekers?

Erik de SoirDe Weg Wijzer
Dr. Erik De Soir
Bijdrage: CRASH: zorgzaam omgaan met acute opvang na trauma

Erik de Soir is Doctor in de Psychologie (Universiteit Utrecht) en Doctor in de Sociale en Militaire Wetenschappen (Koninklijke Militaire School). Hij specialiseerde zich in de crisispsychologie en in de psychotraumatologie en verricht onderzoekswerk naar de effecten van acute en chronische traumatisering. In 1998 richtte hij Crisis & Conflict Counseling op en in 2010 De Weg Wijzer – Centrum voor Trauma- en Rouwbegeleiding (in Leopoldsburg). Hij is als operationeel brandweerpsycholoog verbonden aan de Brandweer- en Dringende Geneeskundige Hulpverleningszone Noord-Limburg en verleent al vele jaren psychologische crisisopvang en begeleiding aan getroffenen van verkeersongevallen, branden, collectieve noodsituaties en oorlogssituaties. Tevens doceert hij crisispsychologie, crisiscommunicatie en crisisbeheer aan universiteiten in binnen- en buitenland.

De deelnemers aan deze masterclass CRASH* worden onder deskundige begeleiding van Erik De Soir geschoold in het doorgronden van de zeer diverse impact van ingrijpende gebeurtenissen en verlieservaringen. Het juist inschatten en duiden van de onmiddellijke en acute behoeften aan opvang en het doorvoeren van een preliminaire emotionele triage na schokkende interventies behoren tot de kernpunten van deze praktijkgerichte masterclass.

De theorie en casuïstiek zal de deelnemers in staat stellen om opvang en begeleiding op maat uit te werken na confrontatie met calamiteiten of crisissituaties. Tevens krijgen deelnemers zicht op het begeleidingstraject dat moet worden afgelegd bij ingrijpende (potentieel traumatiserende) gebeurtenissen en acute verlieservaringen. 

*CRASH: Calamiteiten en Rampen Aanpak bij Slachtoffers en Hulpverleners

Guus FeronEuregionaal Congresburo
Drs. Guus Feron
Bijdrage: Moderator - Host

Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.


Accreditatie

Let op: Wanneer de aanvraag bij jouw kwaliteitsregister hier beneden nog op "in behandeling staat", kun je je toch zonder risico aanmelden. Wat betekent dat? Als je ingeschreven bent bij één van de onderstaande registers en ten tijde van je inschrijving staat bij dat register dat de aanvraag nog in behandeling is, schrijf je je gewoon in. In het onwaarschijnlijke geval dat het betreffende register uiteindelijk zou besluiten de aanvraag af te wijzen, geven wij het door jou betaalde bedrag volledig terug en mag je toch gewoon deelnemen aan de Masterclass.

SKJ (hbo-opgeleide jeugd- en gezinsprofessionals / jeugdzorgwerkers)
2 punten in de categorie informeel leren - referaat

Kwaliteitsregister V&V (algemeen)
2 punten

Registerplein
2 punten voor:

  • Cliëntondersteuners
  • Cliëntvertrouwenspersonen WZD
  • Gezinshuisouders
  • Maatschappelijk werkers
  • Sociaal agogen
  • Sociaal werkers

NIP / NVO
2 punten voor herregistratie
0,5 punt voor opleiding - behandeling
0,5 punt voor opleiding - overige taken


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 89,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

  • Vooraanstaande buitenlandse expert (Nederlandstalig)
  • Gelegenheid tot het stellen van vragen middels de chatfunctie
  • Bewijs van deelname, handout en artikelen
  • Herregistratiepunten

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!