19 november 2024 - Zoom

Online Masterclass - Trauma informed care for children: Contemporary neuroscience and what really matters for children in care

Verhinderd? Geen probleem..

Je kunt de scholing ook on demand volgen. Binnen 48 uur na afloop van de livestream ontvangen alle ingeschreven deelnemers toegang tot de opnames in onze online leeromgeving. Deze opnames zijn beschikbaar van 21 november 2024 tot en met 28 november 2024, zodat je op een moment dat jou uitkomt de scholing kunt volgen.


Online Masterclass - Trauma informed care for children: Contemporary neuroscience and what really matters for children in care


Startdatum 19 november 2024

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 12:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 89,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 19 november 2024

Max. aantal deelnemers 200

De voertaal van deze scholing is Engels met keuzemogelijkheid voor Nederlandse vertaling.

In deze Masterclass gaat Dr. Howard Bath (Australië) in op de manier waarop we de emoties en het gedrag van kinderen in pleeg- en residentiële zorg kunnen begrijpen en op hen reageren.

In deze masterclass zal Howard ingaan op belangrijke veranderingen in de manieren waarop we kinderen in pleegzorg en residentiële zorg begrijpen en ondersteunen. In het licht van inzichten uit de praktijk, theorie en hedendaagse neurowetenschap worden zowel oude als nieuwe benaderingen van het ‘veiligheid’-principe, het omgaan met probleemgedrag en het belang en doel van verbindingen herzien.

Vanuit het perspectief van 45 jaar werken met kinderen en jongeren in de zorg, kijkt de presentator terug op de gangbare inzichten in het veld en hoe deze door theorie, onderzoek en hedendaagse neurowetenschap aanzienlijk zijn veranderd. Sommige oudere ideeën (zoals het belang van actief luisteren) hebben de tand des tijds doorstaan, terwijl andere (zoals de nadruk op gedragsstrategieën) zijn verlaten of sterk aangepast. De Masterclass zal ingaan op:

  1. het belang van 'je veilig voelen',
  2. de vroegere nadruk op de externe beheersing en manipulatie van probleemgedrag, die plaats heeft gemaakt voor een rijker begrip van de emotionele drijfveren van veel gedragingen,
  3. het belang van verbinding met onze jongeren.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online masterclass is bedoeld voor:

  • (GZ-)psychologen
  • (Ortho)pedagogen
  • Jeugd- en gezinsprofessionals
  • Vaktherapeuten
  • (GGZ-)verpleegkundigen
  • En alle anderen die op hbo of academisch niveau werken met kinderen en jongeren in de pleeg- of residentiële zorg.

Wat leer je?

Na deelname aan deze online masterclass:

  • Begrijp je het concept van 'ontwikkelingstrauma' en erken je het belang dat kinderen in de pleeg- en residentiële zorg zich veilig voelen
  • Kun je inzichten uit de neurowetenschappen toepassen om een verzorgende omgeving te creëren die een gevoel van veiligheid bevordert
  • Kun je de emotionele drijfveren achter problematisch gedrag bij kinderen in de pleeg- en residentiële zorg begrijpen en daarop reageren, voorbijgaand aan traditionele gedragsbeheerstechnieken om empathischer en co-regulerende benaderingen te omarmen
  • Kun je duurzame en betrouwbare verbindingen met kinderen in pleeg- en residentiële zorg aangaan en onderhouden, waarbij het belang van deze relaties wordt erkend, niet alleen als middel, maar als belangrijk resultaat op zichzelf
  • Kun je inzichten uit de hedendaagse neurowetenschappen integreren in praktische benaderingen voor je werk, die voldoen aan de behoeften van kinderen die getroffen zijn door ontwikkelingstrauma.

Programma

Inleiding door de host, Dr. Guido van de Luitgaarden | 5 minuten

Presentatie door Dr. Howard Bath (Brisbane Australië): "What we didn’t know then: Contemporary neuroscience and what really matters for children in care" | 90 minuten

Vraag en antwoord met Dr. Howard Bath | 25 minuten

Afsluitende opmerkingen | 5 minuten


Wie zijn de sprekers?

Howard BathAllambi Care
Dr. Howard Bath
Bijdrage: What we didn't know then: contemporary neuroscience and what really matters for children in care

Howard Bath is klinisch psycholoog. Hij was in Australië verantwoordelijk voor de kwaliteit van door de overheid beheerde en gefinancierde systemen voor kinderbescherming, jeugdrechtspraak, geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor mensen met een beperking. Hij biedt momenteel een scala aan consultancy, training en klinische diensten in Australië en daarbuiten. Hij is co-auteur van het boek 'The Three Pillars of Transforming Care: Trauma and resilience in the other 23 hours'.

Op basis van zijn 45 jaar ervaring met kinderen en jongeren in de zorg start Howard Bath in deze masterclass met een inventarisatie van de ontwikkelingen in de pleeg- en residentiële zorg en hoe de praktijk in het licht van theorie, onderzoek en hedendaagse neurowetenschappen aanzienlijk is veranderd. Sommige oudere ideeën (zoals het belang van actief luisteren) hebben de tand des tijds doorstaan, terwijl andere (zoals het vertrouwen op gedragsstrategieën) zijn verworpen of aanzienlijk zijn gewijzigd. Tijdens de Masterclass wordt op basis van de actuele stand van het breinonderzoek gekeken naar:

  • Het belang van ‘zich veilig voelen’: met verwijzing naar het werk van Stephen Porges en anderen zal Howard kijken naar de voornaamste behoefte van jongeren in de pleeg- en residentiële zorg om zich veilig te voelen, wat dit werkelijk betekent en de rol die wij als zorgverleners spelen.
  • De emotionele drijfveren van veel gedragingen: Dit omvat de concepten van 'op pijn gebaseerd gedrag' en 'op pijn gebaseerde reacties' (Anglin, 2022). Het impliceert ook een ander perspectief op de manieren waarop onze jongeren leren zichzelf te reguleren en keuzes te maken. Als we verder gaan dan onze oude gedrags- en cognitieve technieken, weten we nu dat echte verandering alleen tot stand zal komen door de manier waarop onze jonge mensen ons in de loop van de tijd ervaren, en hoe we met hen leren ‘co-reguleren’ in plaats van te vertrouwen op dwangregulatie.
  • Het belang van verbinding met onze jongeren: Dat wisten we al lang en al lang wordt benadrukt dat goede relaties belangrijk zijn in ons werk. Deze relaties werden echter vaak afgeschilderd als instrumenteel, dat wil zeggen als goed voor het bereiken van onze behandeldoelen. Ze werden op zichzelf niet gezien als een doel of resultaat. De opkomst van het traumaperspectief benadrukt het feit dat ‘disconnectie’ de centrale uitkomst is van ontwikkelingstrauma (van der Kolk, 2014, 2023; Siegel, 2012) en dat onze jongeren naar betrouwbare verbindingen verlangen. Wie we voor hen zijn, is zoveel belangrijker dan wat we voor ze doen. Howard gaat in op hoe je een positieve verbinding met jongeren aangaat als middel én als doel.
Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Moderator - Host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.


Accreditatie

Staat de aanvraag bij jouw register nog op "in behandeling"? Meld je dan toch risicoloos aan. Als je je aanmeldt onder vermelding van een geldig registernummer van een register waarbij de aanvraag in behandeling is, dan neem je gratis deel wanneer dat register (tegen iedere verwachting in) geen punten zou toekennen!

SKJ
2 punten voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie Formeel leren - webinar

NIP K&J / NVO-OG
2 punten voor herregistratie
5 punten voor behandeling
0,5 punt voor diagnostiek

FGzPt
2 punten

Kwaliteitsregister V&V
2 punten voor:

  • GGZ-verpleegkundigen
  • Jeugdverpleegkundigen
  • Kinderverpleegkundigen
  • SPV-en

Registerplein
In behandeling

Register Vaktherapie
2 punten


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 89,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

  • Online masterclass door een gerenommeerd wetenschapper met veel praktijkervaring
  • Actueel thema
  • Mogelijkheid tot deelname aan de livestream en / of de opnames van deze masterclass
  • De livestream is interactief en biedt gelegenheid tot het stellen van vragen
  • Livestream bevat automatisch gegenereerde ondertiteling en de opnames bevatten ondertiteling die door een vertaler geredigeerd zijn
  • Bewijs van deelname en registerpunten na deelname

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!