1 mei 2025 - On demand

Online congres - ADHD in context

Iedereen die:

voor dit online congres staat ingeschreven, krijgt automatisch toegang tot onze online leeromgeving van 1 mei tot en met 30 mei 2025.

Hoe werkt een online congres? Klik hier


Online congres - ADHD in context


Startdatum 1 mei 2025

Locatie On demand

Prijs € 245,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 06 december 2024 (daarna € 269,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 30 mei 2025

Dit jaar belooft het congres over ADHD opnieuw een diepgaande en veelzijdige verkenning van dit complexe onderwerp te bieden.

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) staat steeds meer in de belangstelling vanwege de impact die het heeft op verschillende aspecten van het leven.

Het centrale thema van dit congres is de invloed van ADHD op het dagelijks leven en de rol van omgevings- en maatschappelijke factoren. Dit omvat aandacht voor de invloed van ADHD op het dagelijks leven en de rol van omgevings- en maatschappelijke factoren. Daarnaast zal er gesproken worden over de kansen en risico's van social media voor mensen met ADHD, waarbij zowel positieve als negatieve effecten worden besproken. Een ander belangrijk onderwerp is het voorkomen van overdiagnostiek van ADHD bij kinderen. Er volgen methoden en strategieën om te zorgen dat ADHD correct wordt gediagnosticeerd, zonder overdiagnose en onnodige behandelingen. Ook het systemisch werken bij ADHD komt aan bod, waarbij ADHD wordt bekeken vanuit het individu en zijn relaties met gezin, school en andere omgevingsfactoren. Verder zal er aandacht worden besteed aan de impact van ADHD op verschillende levensgebieden, waarbij deskundigen deze impact analyseren en bespreken hoe hiermee omgegaan kan worden. Tot slot worden strategieën gepresenteerd voor het omgaan met impulsiviteit en hyperactiviteit in de klas, wat vooral relevant is voor leraren en opvoeders die effectieve methoden zoeken om een ondersteunende leeromgeving te creëren.

Tijdens het congres zullen ervaren onderzoekers en experts uitvoerig stilstaan bij de deelaspecten van ADHD en de bijbehorende problemen. Naast het delen van kennis worden ook concrete handvatten aangereikt die direct inzetbaar zijn in de praktijk.

Je hebt 30 dagen de tijd om alle videopresentaties on demand te volgen.

Volg je deze scholingsdag liever op locatie? Schrijf je dan hier in.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit jaarlijks ADHD congres richt zich op uitvoerend professionals die in hun praktijk te maken hebben met kinderen en (jong)volwassenen in relatie tot ADHD problematiek, zoals (gezins)begeleiders, maatschappelijk werkers, jeugdartsen, psychiaters, psychologen, orthopedagogen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, gedragswetenschappers, leerkrachten, intern begeleiders, zorgcoördinatoren en jeugdzorgwerkers.

Werk- en denkniveau: HBO /Universitair.


Wat leer je?

  • ADHD en de wetenschappelijk stand van zaken
  • De mens en omgeving centraal in plaats van diagnose en stigma
  • Social media, het puberbrein en ADHD
  • Voorkomen van overdiagnostiek van ADHD bij kinderen
  • Systemisch werken bij ADHD
  • Impact van ADHD op verschillende levensgebieden
  • Omgaan met impulsiviteit en hyperactiviteit in de klas

Programma

Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo]

Prof. Dr. Floortje Scheepers [UMC - Utrecht] - De mens en omgeving centraal

Prof. Dr. Laura Batstra [Rijksuniversiteit Groningen] - ADHD en de stand van zaken

Drs. Jorien van Hoorn [Universiteit Leiden] - Social media, het puberbrein en ADHD

Deelsessie 1A Prof. Dr. Laura Batstra [Rijksuniversiteit Groningen] - Het beteugelen van overdiagnostiek van ADHD

Deelsessie 1B Téo Visser [Systeemtherapie en consultancy] - Systemisch werken bij ADHD

Deelsessie 2A Dr. Sebastiaan Dovis [Youz] - Het begrijpen van hoe ADHD het functioneren van jongeren beïnvloedt op school, thuis, en in sociale situaties

Deelsessie 2B Dr. Marjolein Luman [Vrije Universiteit Amserdam] - Omgaan met impulsiviteit en hyperactiviteit in de klas


Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Floortje ScheepersUMC Utrecht
Prof. Dr. Floortje Scheepers
Bijdrage: De mens en omgeving centraal

Floortje Scheepers is kinder- en jeugdpsyciater en hoogleraar Innovatie in de GGZ en hoofd van de medische, onderwijs- en onderzoeksafdeling psychiatrie in het UMC Utrecht.

Floortje Scheepers gelooft dat ADHD vaak gezien wordt als een label om complex gedrag te verklaren, maar zij vindt dit te simplistisch. Mensen zijn volgens haar te veranderlijk en complex om volledig begrepen te worden met behulp van logica en diagnostische labels zoals die in de DSM. Zij stelt dat ons begrip van gedrag nog beperkt is en dat we bescheiden moeten zijn in onze aannames. In plaats van vast te houden aan statische diagnoses moedigt zij aan te erkennen dat mensen die ontregelen, ook weer kunnen herstellen door interactie met hun omgeving. Het herstelvermogen van mensen in hun interacties benadrukt volgens haar de noodzaak van een dynamische benadering van mentale gezondheid.

Laura BatstraRijksuniversiteit Groningen
Prof. Dr. Laura Batstra
Bijdrage: De huidige stand van de wetenschap

Laura Batstra is hoogleraar orthopedagogiek (Medicalisation of behavioral, educational and societal problems) aan de Faculteit Gedrags- & Maatschappijwetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij studeerde in 1997 (cum laude) af in de psychologie. Daarna werkte ze als psycholoog in het Universitair Medisch Centrum Groningen aan verschillende projecten op het gebied van de indirecte patiëntenzorg. Eind 2004 promoveerde zij op het proefschrift ‘Difficult birth, difficult life?’ Ook werkte ze als behandelend psycholoog in een instelling voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Laura Batstra stelt dat normale levensklachten te snel als medische problemen worden beschouwd. Als mensen klachten ervaren die eigenlijk gewoon bij het leven horen, denken ze te snel dat er iets mis is en dat medische hulp nodig is. Denk aan een druk kind dat ADHD-medicatie krijgt, of iemand die het label ‘complexe rouw’ krijgt omdat hij lang verdrietig is om een overleden dierbare. Batstra ontkent deze klachten niet, maar vindt dat men kritisch moet zijn over hun plek in de psychiatrie en het gebruik van medicijnen. Wat is de huidige stand van de wetenschap en wat impliceert dit voor het werken in de praktijk met kinderen en adolescenten met ADHD?

In de deelsessie zal Laura ingaan op het beteugelen van overdiagnostiek bij kinderen en jeugdigen met ADHD en hoe hier in de praktijk gestalte aan gegeven kan worden. Zij behandelt een meer kindvriendelijke benadering waarbij druk en dromerig gedrag niet meteen wordt gepathologiseerd. Door minder snel een ADHD-diagnose te stellen kunnen veel kinderen buiten het psychiatrisch circuit blijven, wat volgens haar beduidend gunstiger is voor hun ontwikkeling.

Jorien van HoornUniversiteit Leiden
Dr. Jorien van Hoorn
Bijdrage: Social media, het puberbrein en ADHD

Jorien van Hoorn promoveerde in 2016 aan de Universiteit Leiden en deed twee jaar post-doc onderzoek bij UNC Chapel Hill in de Verenigde Staten. Zij werkt nu als GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut VGCT i.o. bij Levvel en is Universitair Docent aan de Universiteit Leiden.

Jorien van Hoorn geeft eerst een inkijk in het puberbrein om te illustreren hoe sociale feedback wordt verwerkt en wat er gebeurt in de hersenen bij het gebruik van sociale media. Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek bespreekt zij de gevoeligheid voor sociale feedback bij jongeren met en zonder ADHD en de risico’s en kansen die dat met zich meebrengt. Ze zal hierbij nader in gaan op de relatie tussen ADHD-symptomen en sociale media, gekoppeld aan tips voor ouders en professionals die met jongeren met ADHD werken in de praktijk.

Téo VisserTéo Visser - systeemtherapie en consultancy
Téo Visser
Bijdrage: Systemisch werken bij ADHD

Téo Visser is SPV/Systeemtherapeut en werkzaam in de GGZ acute dienst. Daarnaast heeft hij een eigen praktijk voor relatie en gezinstherapie. Tevens is hij opleider en supervisor op dit gebied. Teo participeert in een provinciaal platform tegen huiselijk geweld en kindermishandeling.

Systemisch werken bij ADHD houdt in dat de aanpak zich niet alleen richt op het individu met ADHD, maar ook op de omgeving waarin deze persoon zich bevindt. Hierbij worden gezinnen, scholen en andere sociale netwerken betrokken om een ondersteunende en consistente aanpak te realiseren. Het doel is om patronen en dynamieken binnen deze systemen te identificeren en te veranderen, zodat de persoon met ADHD beter kan functioneren. Dit kan inhouden dat opvoedingsstijlen, communicatiepatronen en dagelijkse routines worden aangepast. Hoe dit in de praktijk kan uitzien legt Téo Visser uit aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Sebastiaan DovisYouz
Dr. Sebastiaan Dovis
Bijdrage: Inzicht in ADHD: De invloed van executieve functies op gedrag

Sebastiaan Dovis is GZ-psycholoog in opleiding tot specialist en is werkzaam bij het FACT en de polikliniek van GGZ instelling Youz in Zaandam. Eerder, na zijn wetenschappelijke promotie (met ADHD als focus), was hij werkzaam als onderzoeker en docent bij de afdeling Ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Verder geeft hij door het hele land lezingen over ADHD voor ouders, leerkrachten en hulpverleners. Zijn expertises zijn o.a. ADHD bij kinderen, adolescenten en volwassenen, executief functioneren (i.h.b. werkgeheugen), motivatie / bekrachtiging, brain training, gamificatie, (neuro)psychologische assessment en behandeling.

Veel leerkrachten en hulpverleners zijn bekend met het gedrag van kinderen en jongeren met ADHD, maar de redenen achter dit gedrag zijn vaak minder bekend. Toch is deze kennis essentieel om effectieve voorlichting en begeleiding te kunnen bieden. In deze deelsessie legt Sebastiaan Dovis uit waarom kinderen en jongeren met ADHD zich gedragen zoals ze doen, hoe executieve functies hun gedrag beïnvloeden en hoe professionals deze inzichten praktisch kunnen toepassen.

Marjolein LumanVrije Universiteit Amsterdam
Dr. Marjolein Luman
Bijdrage: ADHD in de klas: omgaan met impulsiviteit en hyperactiviteit

Marjolein werkt als universitair hoofddocent en is hoofd van de sectie klinische neuropsychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zij is daarnaast werkzaam als psycholoog bij één van de regioteams van Levvel Amsterdam. Ze doet onderzoek naar de etiologie, diagnostiek en behandeling van aandachts- en gedragsmoeilijkheden bij kinderen, waaronder kinderen met ADHD, onder andere binnen het PAINT consortium (www.PAINT-studies.nl) dat zich richt op verbeteren van de psychosociale zorg voor deze groep kinderen.

Marjolein Luman benadrukt het belang van effectieve strategieën voor het omgaan met impulsiviteit en hyperactiviteit bij kinderen met ADHD in de klas. Ze stelt dat gedragsinterventies, zoals het Positivity and Rules Program (PR-programma), nuttig zijn. Dit programma omvat technieken zoals positief geformuleerde klassenregels, effectieve leraarinstructies en universele beloningssystemen. Door deze systematisch toe te passen kunnen leraren de klasomgeving verbeteren en de symptomen van ADHD verminderen. Marjolein benadrukt dat deze methoden niet alleen de kinderen met ADHD helpen, maar ook een positieve invloed hebben op hun klasgenoten​. In deze deelsessie zal ze kennis verbinden met de praktijk,

Guus FeronEuregionaal Congresburo
Drs. Guus Feron
Bijdrage: Congresmanager

Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.


Accreditatie

SKJ
5,5 punten voor hbo-opgeleide jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie. Voor punten acdemisch opgeleide SKJ-geregistreerden: zie toegekende punten NIP K&J / NVO-OG

Registerplein
5,5 punten voor:

  • Cliëntondersteuners
  • GGz-agogen
  • Gezinshuisouders
  • Kinder- en jongerenwerkers
  • Maatschappelijk werkers
  • Mantelzorgmakelaars
  • Psychodiagnostisch werkers
  • Sociaal agogen
  • Sociaal werkers

NIP K&J / NVO OG
5,5 punten voor herregistratie
1,5 punt voor opleiding - behandeling
1 punt voor opleiding - dignostiek

FGzPt
5 punten

Kwaliteitsregister V&V
5 punten voor:

  • GGZ-verpleegkundigen
  • Jeugdverpleegkundigen
  • Justitieel verpleekkundigen
  • Kinderverpleegkundigen
  • SPV-en

Register Vaktherapie
7 punten

NVvP* (KNMG/GAIA)
In behandeling

* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan de live-versie van dit congres en NIET voor de online versie. Artsen die geen psychiater zijn, maar wel bij KNMG/GAIA geregistreerd, kunnen ook aanspraak maken op deze punten middels de 25%-regeling betreffende deskundigheidsbevordering buiten het eigen vakgebied.

Dit congres staat voor 7 studie-uren.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 245,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 06 december 2024 (daarna € 269,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

  • Bewijs van deelname (digitaal)
  • Bijschrijving van registerpunten na afloop van de online uitvoering van dit congres

Kortingen

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 10,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 235,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Als je ervoor kiest om direct online te betalen, dan krijg je € 5,00 (extra) korting op je aanmelding.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 180,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen vast dienstverband en/of een eigen praktijk? Dan betaal je € 100,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 25 studentenplaatsen te vergeven. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

  • Jaarlijks multidisciplinair congres over kinderen, jeugdigen en volwassenen met ADHD
  • Deskundige sprekers uit wetenschap en praktijk
  • Geaccrediteerd door verschillende beroepsregisters
  • Bewijs van deelname en het bijschrijven van accreditatiepunten na volledige deelname (achteraf)

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!