"De voordelen van een online congres bestaan niet alleen uit veiligheid"

Bij de term "online congres" kun je allerlei beelden hebben. Het is geen webinar. Het is ook geen e-learning. Maar wat is het dan wel?

Geen frustraties

"Toen we vanwege de uitbraak van het coronavirus de switch moesten maken van congressen op locatie naar een online aanbod, zijn we begonnen met een lijstje te maken van wat we niet wilden", zegt onze directeur Guus Feron. "We wilden mensen bijvoorbeeld niet dwingen om uren aaneengesloten voor een scherm te zitten. Ook wilden we koste wat kost géén gedonder met de techniek. En die beide dingen heb je al snel als je een congres "live" uitzendt in webinar vorm. Het is al snel te inspannend voor mensen om naar te kijken en een live verbinding is vaak kwetsbaar. Dus dan ga je krijgen dat het beeld of het geluid begint te sputteren en zo. Die frustratie wilden we onze deelnemers, maar ook onszelf besparen".

Kijken wanneer je wil

De keuze viel daarom op het bij elkaar brengen van de verschillende congresbijdragen in een online leeromgeving. "Op die manier kan iedere deelnemer kijken wanneer het hem of haar uitkomt. Omdat je een hele maand toegang krijgt tot de leeromgeving, kun je zelf kiezen hoe je het aanpakt. Wil je in één dag klaar zijn? Dan ga je 's morgens ervoor zitten en ben je aan het eind van de middag klaar. Maar heb je bijvoorbeeld een volle agenda en een druk huishouden? Dan kun je er ook voor kiezen om verspreid over die maand in te loggen op de momenten dat het je goed uitkomt".

Registerpunten

De kwaliteitsregisters die voorheen de live congressen accrediteerden, kennen ook punten toe aan de online congressen. Vaak geven ze zelfs meer punten dan ze aan een live congres zouden geven. "Omdat je bij een online congres geen keuzes hoeft te maken uit deelsessies, kun je álle bijdrages volgen. Daardoor hebben de meeste registers nu geen vijf, maar zeven punten toegekend, afhankelijk van de systematiek die zij hanteren", licht Feron toe. "Het is echt super fijn dat zij zich in deze moeilijke tijd zo coulant hebben willen opstellen. Dat waarderen we enorm!"

Voordelen

Daarmee houden de voordelen echter niet op. "De winst voor deelnemers is niet alleen in de veiligheid gelegen. We horen van de deelnemers aan onze online congressen dat ze bijvoorbeeld ook heel blij zijn met het feit dat reistijd- en kosten komen te vervallen. En dat ze gemakkelijk een spreker terug kunnen spoelen wanneer ze even iets niet begrepen hebben of het nét eventjes te snel ging".

Zomer 2021

Het Euregionaal Congresburo biedt minstens tot en met juni 2021 zijn congressen uitsluitend online aan. Ook nu de regering de beperkingen die op aantallen mensen in een gebouw rustten, heeft opgeheven. "Het is vast wel te doen om een congres te organiseren waarop mensen anderhalve meter van elkaar vandaan blijven. Maar dat is volgens ons niet zinvol en ook gewoon niet leuk. Mensen komen ook naar een congres om te netwerken. Hoe zie je dat voor je, als er om te beginnen nagenoeg niemand in de zaal zit omdat je anders geen anderhalve meter afstand kunt realiseren? Om van lunch- en andere pauzesituaties dan nog maar te zwijgen". Ook de onzekerheid over het verdere beloop van de uitbraak speelt een belangrijke rol in de beslissing om tot de zomervakantie van 2021 louter online congressen aan te bieden: "Het overheidsbeleid wisselt met de week, omdat ook de corona-situatie constant verandert. Dat brengt een boel wisselvalligheid met zich mee ten aanzien van de mogelijkheid om al dan niet live congressen op locatie te kunnen houden. Daar passen wij voor. We vinden dat onze deelnemers erop moeten kunnen rekenen dat ze 'gewoon' kunnen bij- en nascholen op onze congressen. Dus zodoende de keuze om nu al te bepalen dat onze congressen tot de zomervakantie uitsluitend online aangeboden zullen worden".

Korting en belastingaftrek

Om het volgen van de online congressen extra aantrekkelijk te maken, is er een scala aan voordelen in het leven geroepen. Feron: "Bovenop de ZZP-, studenten- en vroegboekkortingen mag iedere deelnemer aan een online congres een collega gratis deel laten nemen. Of zelf kosteloos een tweede online congres uitkiezen. Veel ZZP-ers blijken ook niet bekend met de mogelijkheden die de belastingdienst biedt om scholingskosten af te trekken. Door mensen met deze kortingen tegemoet te komen, hopen we dat we ons aanbod voor iedereen toegankelijk kunnen houden in deze gecompliceerde tijd".

Wil je weten hoe het praktisch gezien, stap voor stap werkt? Van inschrijving tot het uitreiken van je bewijs van deelname? Lees dan dit bericht.

Terug