12 april 2018 - Eindhoven

Jaarlijks Congres - Angst bij kinderen en jongvolwassenen

Jaarlijks Congres - Angst bij kinderen en jongvolwassenenStartdatum12 april 2018

Aanvangstijd10:00 uur

Eindtijd16:30 uur

LocatiePullman Cocagne - Eindhoven

Prijs€ 270,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 26 januari 2018 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum11 april 2018

Max. aantal deelnemers300

Het jaarlijks congres over angst bij kinderen en jongvolwassenen staat dit keer in het teken van onzekerheid, faalangst en piekeren.

Angst is gezond. Het is tenslotte wat ons in leven houdt in gevaarlijke situaties. Maar wanneer kinderen of jongvolwassenen onnodig, te vaak, te lang en / of te intens bang zijn, dan gaat angst belemmerend werken.

Onzekerheid, faalangst en piekeren zijn problemen die we bij veel (jonge) mensen tegen komen. Maar waar komt dat vandaan en wat kun je ermee als professional in de hulpverlening, begeleiding of onderwijs? Welke rol spelen ouders? Wat gebeurt er in de hersenen bij angst en hoe houd je daar rekening mee? Hoe pak je onzekerheid, faalangst en piekerproblematiek praktisch aan? En wat als iemand een licht verstandelijke beperking heeft? Of juist hoogbegaafd is?

Op dit congres delen experts uit wetenschap en praktijk hoe je onzekere, faalangstige en piekerende jonge mensen kunt helpen om van deze problemen af te komen en hun volledige potentieel te realiseren.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Het congres over angst bij kinderen en jongvolwassenen is gericht op hbo- en academisch opgeleide professionals die werken met (faal)angstige jeugdigen.


Wat leer je?

Na deelname aan het congres over angst bij kinderen en jongvolwassenen weet je:

 • Wat er onder onzekerheid, faalangst en piekerproblemen verstaan wordt;
 • Welke sociale, psychologische en neurobiologische oorzaken deze problemen kunnen hebben;
 • Hoe je in de praktijk met deze oorzaken om kunt gaan;
 • Hoe je faalangst aanpakt in de praktijk van hulpverlening, begeleiding en onderwijs;
 • Op welke manier je piekerproblematiek bij jonge mensen kunt herkennen en hen kunt ondersteunen deze te overwinnen;
 • Met welke bijzonderheden van mensen met een LVB je rekening moet houden wanneer je hen wil helpen om onzekerheid, faalangst en piekerproblemen te boven te komen;
 • Hoe je onzekerheid, faalangst en piekerproblemen bij hoogbegaafden kunt aanpakken.

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst

10.00 uur Opening door de dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden

10.15 uur Prof. Dr. Peter Muris [Maastricht University] - Inleiding angst: wetenschap en praktijk

11.00 uur Prof. Dr. Jan Derksen [Universiteit Brussel] - De rol van ouders

11.45 uur Pauze

12.15 uur Dr. Fabiënne Naber [Erasmus Universiteit] - Angst en het brein: een neurobiologische benadering

13.00 uur Lunch

Deelsessies

14.00 uur Deelsessie 1

1A Drs. Ard Nieuwenbroek [Orthohulp] - Aanpak van faalangst

1B Drs. Marleen Derks [Piekerpoli] - Aanpak piekerproblematiek

15.00 uur Pauze

15.30 uur Deelsessie 2

2A Drs. Hans Kruikemeijer [De Rotonde] - Faalangst en piekeren bij LVB

2B Hilde Cromjongh M SEN [Kolibrie Talentcoaching] - Faalangst en hoogbegaafdheid

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Peter MurisMaastricht University
Prof. Dr. Peter Muris
Bijdrage: Faalangst en piekergedrag

Peter is werkzaam als hoogleraar bij de faculteit Psychologie en Neurowetenschappen van de Universiteit Maastricht. Daarnaast is hij actief als GZ-psycholoog en cognitief-gedragstherapeut bij Virenze Maastricht.

Peter verzorgt de inleiding op dit congres. Waar komen faalangst en piekeren bij (jonge) mensen vandaan? Wat weten we uit recent wetenschappelijk onderzoek en wat kunnen we hiermee in de praktijk?

Jan DerksenVrije Universiteit Brussel
Prof. Dr. Jan Derksen
Bijdrage: De rol van de ouder

Jan Derksen is hoogleraar Klinische psychologie aan de Universiteit Brussel. Hij ijkte en valideerde veel psychologische tests zoals een test voor emotionele intelligentie, maar ook de MMPI-2. Zijn specialismen zijn psychologische diagnostiek, psychodynamische psychotherapie, test voor emotionele intelligentie en cognitieve intelligentie. In 2007 verscheen zijn boek over narcisme in deze tijd. 

Wat is de rol van ouders in het ontstaan, voortbestaan en beëindigen van faalangst en piekerproblematiek bij hun kind?

Fabiënne Naber congres hechtingsproblematiek 2015Erasmus Universiteit Rotterdam
Dr. Fabiënne Naber
Bijdrage: Neurobiologische verklaringen

Fabiënne is van huis uit biologe en doet als Universitair Hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzoek naar de relatie tussen neurologie, gedrag en begeleiding bij mensen met een autismespectrumstoornis.

Fabiënne geeft neurobiologische verklaringen in relatie tot faalangst en piekergedrag bij kinderen en jongvolwassenen en hoe deze positief te beïnvloeden.

Ard NieuwenbroekOttho-Hulp
Drs. Ard Nieuwenbroek
Bijdrage: Concrete aanpak

Ard is contextueel therapeut, communicatietrainer en een praktijkman 'pur sang'. Hij heeft ruime expertise op het gebied van activeren van de (vaak verborgen) kracht in mensen. Daarnaast is Ard auteur en heeft inmiddels 25 boeken op zijn naam staan, die veelal over het onderwerp faalangst gaan.

Ard gaat in deze verdiepingssessie in op de concrete aanpak van faalangst. Welke beproefde methoden zijn bekend en hoe hier in de praktijk adequaat mee om te gaan?

Marleen DerksPiekerpoli
Marleen Derks MSc.
Bijdrage: Ont-piekeren

Marleen is psycholoog en piekertherapeut. Zij volgde daarnaast de opleiding tot Ademtherapeut en Medical Fitness Coach en is auteur van het boek "Nooit meer piekeren", het boek dat aanleiding gaf tot de oprichting van piekerpoli's in Nederland. 

Aan de hand van praktijkvoorbeelden en concrete tips maakt Marleen duidelijk hoe met pieker- en angstgedrag omgegaan kan worden. Hierbij is ook aandacht voor de K.E.U.Z.E methode. Deze anti-piekerbehandeling bestaat uit een combinatie van cognitieve-, emotieve- en gedragstherapie. 

Hans KruikemeierEsdégé Reigersdaal
Drs. Hans Kruikemeier
Bijdrage: Faalangst en piekeren bij LVB

Hans is werkzaam als Gz-psycholoog / behandelaar in het observatie- en behandelcentrum De Rotonde, voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische stoornissen. Daarnaast is hij verbonden aan het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), vervult hij de rol van rapporteur Pro Justitia en is hij consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).

Veel mensen met een licht verstandelijke beperking (vooral wanneer deze niet onderkend en soms gecamoufleerd wordt) krijgen te maken met te hoge verwachtingspatronen vanuit hun omgeving. Jarenlange, ernstige overvraging kan leiden tot een negatief zelfbeeld , angsten en vermijdingsgedrag. In sommige gevallen wordt men depressief of is er sprake van psychotische decompensatie. In deze bijdrage wordt ingegaan op de onderliggende mechanismes en manieren om problematiek te doen verminderen.

Hilde CromjonghKolibrie Talentcoaching
Hilde Cromjongh M SEN
Bijdrage: Faalangst en hoogbegaafdheid

Hilde is leerkracht basisonderwijs en zij heeft de ECHA-opleiding tot Specialist in Gifted Education gevolgd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze is als leerkracht verbonden aan een plusgroepklas en verzorgt faalangsttrainingen voor HB-kinderen en bovenschools plusonderwijs.

Faalangst bij hoogbegaafde kinderen, hoe zit dat en hoe kun je het aanpakken? Hoogbegaafde kinderen hebben potentieel grote mogelijkheden en er wordt vaak verwacht dat ze excellent presteren. Toch maakt niet ieder kind die potentie waar. Het zijn kinderen die 'niet laten zien wat erin zit' en ze lijken het zichzelf onnodig moeilijk te maken. Maar wat is het precies dat hen belemmert en hoe kun je hen helpen vrijer te functioneren en te presteren? Welke rol speelt hoogbegaafdheid en wat speelt er nog meer mee? Hilde deelt inzichten en aanpak in deze deelsessie.

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido is senior onderzoeker bij het lectoraat Sociale Integratie van Zuyd Hogeschool en hoofdredacteur van Blik op Hulp. Hij is sinds 2002 werkzaam bij Zuyd Hogeschool en in 2012 promoveerde hij aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming van jeugdbeschermers bij vermoedens van kindermishandeling.


Accreditatie

Beroepsvereniging Toegekende punten

SKJ
Categorie: jeugdzorgwerkers | Vrije ruimte jeugdzorgwerker
Subcategorie: scholing in de vrije ruimte

2,5 punten
FGzPt 2 punten
NIP K&J/NVO-OG

Herregistratie - 5 punten

Opleiding - behandeling - 1,5 punt

Opleiding - diagnostiek/overige taken - 0,5 punt

AbSg (nascholing jeugdgezondheidszorg) 4 punten
NVvP In behandeling
Kwaliteitsregister V&V:
 • GGz
 • Jeugdverpleegkunde
 • Kinderverpleegkunde
 • SPV
 • VG-zorg
5 punten
VSR 5 punten
Registerplein

GGZ-agogen, sociaal agogen, maatschappelijk werkers: 2 punten

Cliëntondersteuners, gezinshuisouders - 5 punten

SRVB 5 punten
Lerarenregister Leraren ontvangen een deelnamecertificaat op naam, met daarop vermeld 5 registeruren in de categorie "pedagogisch". Deze mag opgevoerd worden in het dossier.

Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 270,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 26 januari 2018 (daarna € 295,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

 • Koffie en thee
 • Een goede lunch
 • Deelnemersmap
 • De beschikbare presentaties en artikelen worden achteraf in pdf opgestuurd
 • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

Meld je je met vijf deelnemers uit dezelfde organisatie gelijktijdig aan (lees: aanmelden op dezelfde dag) dan neemt de vijfde gratis deel. Aanmelding verloopt via het inschrijfformulier.

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen dienstverband in de zorg? Dan betaal je € 100,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 10 studentenplaatsen te vergeven.


Alle voordelen op een rij

 • Toonaangevend, jaarlijks multidisciplinair congres;
 • Alle bijdragen zijn praktijkrelevant;
 • Keuze uit verschillende deelsessies;
 • Breed geaccrediteerd door kwaliteitsregisters;
 • Gemakkelijk met het OV te bereiken;
 • Koffie, thee en een goede lunch inbegrepen;
 • Ontvang de handouts digitaal: óók van de deelsessies waar je niet bij was;
 • Diverse kortingen voor o.a. groepen van vijf of meer deelnemers, studenten, ZZP-ers en abonnees van Blik op Hulp.

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!