20 april 2023 - Eindhoven

Congres - Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders

Congres - Omgaan met schermtijd bij kinderen, tieners en ouders

Kinderen, jongeren en volwassenen brengen dagelijks doorgaans vele uren door achter een beeldscherm.

Denk naast tv kijken aan de computer, tablet en mobiele telefoon, waarbij blijkt dat schermtijd toeneemt naarmate kinderen ouder worden. De dingen die ze met die beeldschermen doen, zijn ook zeer uiteenlopend: gamen, foto's delen, met elkaar communiceren, series kijken, en onderwijs volgen. Apps als Snapchat, TikTok en Whatsapp vragen continu om aandacht. Iedere dag, de hele dag lang. Niet alleen van kinderen, maar steeds vaker ook van hun ouders. En gamen? Dat doe je met je vrienden in de VS en Australië. Dus dan moet je toch wel midden in de nacht op zijn?

Overmatig beeldschermgebruik kan nadelige effecten hebben op de ontwikkeling van kinderen en jongeren en leidt daarnaast naar schatting binnen een derde van de Nederlandse gezinnen tot dagelijkse problemen tussen gezinsleden onderling.

Maar wat zijn de risico’s van teveel, 'verkeerd' of slecht getimed beeldschermgebruik? Welke kennis is van belang in de begeleiding van kinderen, tieners en ouders? Welke concrete handreikingen, richtlijnen en interventies zijn beschikbaar om een juiste balans te vinden in beeldschermgebruik? En hoe pas je die kennis concreet toe in de praktijk?

Op dit congres zullen zeven ervaren sprekers uit wetenschap en praktijk uitvoerig stilstaan bij de manier waarop je als hulpverlener en leerkracht kunt omgaan met deze thematiek. Bekijk het programma en benut dit congres - live of online - om kennis en inspiratie op te doen voor het werken met kinderen, jeugdigen en hun ouders.

Selecteer een uitvoering: