23 mei 2024 - Eindhoven

Congres - Georganiseerde criminaliteit en de rol van de jeugd

Congres - Georganiseerde criminaliteit en de rol van de jeugd

Jongeren worden steeds jonger de ondermijnende criminaliteit ingelokt.

Dit kan soms gebeuren door verleidelijke aanbiedingen zoals snel geld of luxe goederen. Andere keren kan het gebeuren door dwang, als tegenprestatie voor bescherming tegen intimidatie of onder directe bedreiging.

Wanneer een jongere eenmaal verwikkeld raakt in de georganiseerde drugscriminaliteit, mensenhandel of andere onderwereldpraktijken, starten ze meestal met eenvoudige taken. Maar al gauw wordt van hen verwacht dat ze zich bezighouden met ernstigere misdaden. Door de aanhoudende stress en bedreigingen voelen ze zich vaak gevangen en vinden ze het moeilijk om zich terug te trekken. Vaak weten ze na verloop van tijd ook zoveel over het criminele netwerk waar ze deel van uitmaken, dat eruit stappen of erover praten grote risico's voor hen met zich meebrengt.

Honderdduizenden Nederlandse jongeren maken deel uit van deze organisaties of lopen een groot risico in de georganiseerde criminaliteit verzeild te raken.

Op dit congres wordt gesproken over signalering, preventie, losmaking uit het criminele netwerk en de hulpverlening en begeleiding die daarbij en daarna geboden moet worden. Ook is er veel aandacht voor de gevolgen voor het gezinssysteem van kinderen en jongeren die hierin verzeild zijn geraakt.

Dit congres is ontwikkeld in samenwerking met XL Group.

Selecteer een uitvoering: