13 juni 2024 - Zoom

Online Masterclass - Praten met kinderen (4+) over onveiligheid thuis

Informatie vooraf

 • Na inschrijving krijg je de vrijheid om live deel te nemen aan deze masterclass of gedurende een hele week toegang te krijgen tot de opname van 14 juni 2024 tot en met 21 juni 2024.
 • Als je tijdens de live stream afwezig bent, ontvang je binnen 24 uur automatisch toegang tot de opname. Je hoeft hiervoor verder niets te doen.

Online Masterclass - Praten met kinderen (4+) over onveiligheid thuis


Startdatum 13 juni 2024

Aanvangstijd 13:30 uur

Eindtijd 15:30 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 89,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 13 juni 2024

Max. aantal deelnemers 100

Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan heel ingewikkeld zijn.

Door vragen te stellen over wat er thuis gebeurt, doe je een appèl op de loyaliteitsgevoelens van het kind jegens zijn ouders. Je wilt het kind niet onbedoeld ‘klem’ zetten of het banger maken dan het eventueel al is. Tegelijkertijd wil je het kind de gelegenheid bieden om zijn verhaal te doen en heb je vanuit jouw professionele taak informatie nodig om een goede inschatting te kunnen maken over wat er in deze situatie nodig is. Wat kun je doen om voldoende veiligheid te creëren in het contact met het kind? Hoe maak je ingewikkelde situaties bespreekbaar? En welke woorden gebruik je om uit te leggen wat er verder gaat gebeuren?

Tijdens het webinar komen de volgende aspecten aan bod:

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online masterclass is bedoeld voor leerkrachten, jeugdzorgwerkers, kinderpsychologen, jeugdartsen en -verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers, en iedereen die professioneel betrokken is bij de zorg voor kinderen.

Werk- en denkniveau: HBO - Universitair.


Wat leer je?

 • Het creëren van een veilige omgeving voor een kind om zijn of haar verhaal te delen, zonder het kind 'klem' te zetten of extra angst te veroorzaken
 • Inzicht in hoe vragen over de thuissituatie de loyaliteitsgevoelens van het kind jegens zijn ouders kunnen beïnvloeden
 • Methodes om complexe en gevoelige onderwerpen op een kindvriendelijke manier bespreekbaar te maken
 • Effectief gebruik van woorden en taal om duidelijk te maken wat er gaat gebeuren, rekening houdend met de emotionele en cognitieve ontwikkeling van het kind
 • Balanceren tussen het verzamelen van noodzakelijke informatie en het behouden van het vertrouwen en de veiligheid van het kind

Programma

13.30 uur: Introductie door moderator Drs. Guus Feron
13.35 uur: Lezing van Drs. Marike van Gemert inclusief gelegenheid tot het stellen van vragen
15.30 uur: Einde


Wie zijn de sprekers?

Marike van GemertAcademie voor Praten met Kinderen
Drs. Marike van Gemert
Bijdrage: Praten met kinderen (4+) over onveiligheid thuis

Marike van Gemert is trainer en oprichter van de Academie voor Praten met Kinderen. Ze studeerde psychologie, werkte 12 jaar bij de Kindertelefoon en 8 jaar in de zorg, onder andere met cliënten met ernstige gehechtheidsproblematiek. Marike schreef het 'Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling' (2019, Bohn Stafleu van Loghum). Ook is ze mede-ontwikkelaar van het 'Praatboek', voor kinderen die te maken krijgen met veiligheidsafspraken.

Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan heel ingewikkeld zijn. Door vragen te stellen over wat er thuis gebeurt, doe je een appèl op de loyaliteitsgevoelens van het kind jegens zijn ouders. Je wilt het kind niet onbedoeld ‘klem’ zetten of het banger maken dan het eventueel al is. Tegelijkertijd wil je het kind de gelegenheid bieden om zijn verhaal te doen en heb je vanuit jouw professionele taak informatie nodig om een goede inschatting te kunnen maken over wat er in deze situatie nodig is. Wat kun je doen om voldoende veiligheid te creëren in het contact met het kind? Hoe maak je ingewikkelde situaties bespreekbaar? En welke woorden gebruik je om uit te leggen wat er verder gaat gebeuren?

Guus FeronEuregionaal Congresburo
Drs. Guus Feron
Bijdrage: Moderator - Host

Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.


Accreditatie

Staat de aanvraag bij jouw register nog op "in behandeling"? Meld je dan toch risicoloos aan. Als je je aanmeldt onder vermelding van een geldig registernummer van een register waarbij de aanvraag in behandeling is, dan neem je gratis deel wanneer dat register (tegen iedere verwachting in) geen punten zou toekennen!

SKJ
2 punten voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie

NIP K&J / NVO-OG
In behandeling

AbSG (KNMG-GAIA) *
2 punten nascholing jeugdgezondheidszorg

Kwaliteitsregister V&V
2 punten voor:

 • GGZ-verpleegkundigen
 • Jeugdverpleegkundigen
 • SPV-en
 • Kinderverpleegkundigen

* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan de live streaming en NIET voor de online versie.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 89,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Vooraanstaande expert (Nederlandstalig)
 • Gelegenheid tot het stellen van vragen middels de chatfunctie
 • Bewijs van deelname, handout en artikelen achteraf
 • Herregistratiepunten

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!