17 oktober 2024 - Zoom

Webinar - Supporting attachment: single parent households and challenging parental behavior

Achteraf terugkijken

Binnen 48 uur na afloop van de livestream krijgt iedereen die voor dit webinar staat ingeschreven toegang tot de opnames in onze online leeromgeving van 19 oktober tot en met 26 oktober 2024.


Webinar - Supporting attachment: single parent households and challenging parental behavior


Startdatum 17 oktober 2024

Aanvangstijd 19:00 uur

Eindtijd 22:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 159,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 17 oktober 2024

Max. aantal deelnemers 200

In dit webinar spreken drie wereldwijde experts over gehechtheid.

Het thema van dit webinar is gehechtheid in eenoudergezinnen en uitdagend ouderlijk gedrag.

Na een inleidende presentatie van hoogleraar Sheri Madigan (Calgary, Canada) in de meest actuele stand van het onderzoek naar gehechtheid, zal een nader te bepalen spreker een bijdrage leveren over de verschillen tussen eenoudergezinnen en tweeoudergezinnen. Hoe verloopt de hechting in het ene gezinstype anders dan in het andere? Zijn er voor- en nadelen aan het hebben van meerdere gehechtheidsfiguren in het gezin? En wat kun je als hulpverlener betekenen wanneer de gehechtheid onder druk komt te staan? Professor Mary Dozier (Delaware, VS) zal ten slotte uitvoerig stilstaan bij wat we als hulpverleners kunnen doen wanneer het gedrag van ouders tot hechtingsproblemen met hun kind kunnen leiden.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit webinar is bedoeld voor hbo en academisch opgeleide professionals in de hulpverlening en het onderwijs. Bijvoorbeeld:

 • Jeugd- en gezinsprofessionals
 • Orthopedagogen
 • Psychologen
 • Jeugdartsen
 • (Jeugd)verpleegkundigen
 • Begeleiders in hulpverlening en onderwijs
 • Etc.

Wat leer je?

 • De laatste stand van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van gehechtheid in het algemeen en de gehechtheid in eenoudergezinnen en gezinnen met problematisch ouderlijk gedrag in het bijzonder;
 • De werkzame bestanddelen van het korte huisbezoekprogramma 'Attachment and Biobehavioral Catch-up (ABC)' voor hoogrisico gezinnen, dat gericht is op het verbeteren van de hechtingskwaliteit van jonge kinderen door het vergroten van de sensitiviteit van ouders;
 • De uitkomsten van deze interventie in termen van de hechtingskwaliteit en zelfregulatie van het kind;
 • De logica achter elk van de drie interventiedoelen: het verhogen van zorgzaamheid, het volgen van het gedrag van het kind, en het verminderen van beangstigend gedrag;
 • Hoe veilige hechtingsrelaties die kinderen ontwikkelen met twee ouders - en niet alleen met één ouder (moeders of vaders) - belangrijk zijn voor hun geestelijke gezondheid.

Programma

19.00 uur: Opening door de host, Dr. Guido van de Luitgaarden

19.05 uur: Prof. Dr. Sheri Madigan (Calgary, Canada): "Attachment research, theory and practice: the state of the art " met aansluitend vraag en antwoord.

20.30 uur: Korte pauze

20.40 uur: Presentatie door Prof. Dr. Mary Dozier (Delaware, USA): "Improving attachment quality among vulnerable infants and young children: The Attachment and Biobehavioral Catch-up Approach."

22.00 uur: Afsluiting door de host


Wie zijn de sprekers?

Sheri MadiganUniversity of Calgary
Prof. Dr. Sheri Madigan
Bijdrage: Attachment: what does recent research show, and how it affects practice

Sheri Madigan is een geregistreerd klinisch psychologe en hoogleraar "Determinants of child development" aan de University of Calgary in Canada. Ze is directeur van het Madigan Lab aan haar universiteit: een onderzoeksgroep die zich richt op het begrijpen van de invloed van jeugdervaringen op de cognitieve ontwikkeling en het geestelijk welzijn van jonge mensen. In haar onderzoeken worden praktijkrelevante thema's als gehechtheid, ACEs, kindermishandeling en de invloed van psychisch welbevinden van ouders op hun kinderen bij betrokken.

Zij publiceerde inmiddels bijna 200 artikelen, boeken en hoofdstukken over dit thema.

In haar inleidende bijdrage zal Sheri stilstaan bij het meest recente onderzoek naar gehechtheid en de gevolgen hiervan voor de hulpverleningspraktijk.

Mary DozierUniversity of Delaware
Prof. Dr. Mary Dozier
Bijdrage: Improving attachment quality among vulnerable infants and young children: The Attachment and Biobehavioral Catch-up Approach

Mary Dozier is hoogleraar psychologische en hersenwetenschappen aan de Universiteit van Delaware in de Verenigde Staten. Ze heeft de ontwikkeling van jonge kinderen in pleeggezinnen en jonge kinderen die leven met verwaarlozende biologische ouders bestudeerd, waarbij ze uitdagingen op het gebied van hechting en regulerende vaardigheden onderzoekt. Samen met haar onderzoeksteam ontwikkelde ze de interventie Attachment and Biobehavioral Catch-up (ABC), voor ouders van kwetsbare baby's. Via gerandomiseerde klinische onderzoeken is aangetoond dat ABC effectief is in het verbeteren van de ouderlijke gevoeligheid en het gedrags- en biologische functioneren van kinderen. In 2016 werd ze benoemd tot Francis Alison Professor, de hoogste faculteitsonderscheiding van de Universiteit. In 2018 ontving Mary de International Society for Infancy Studies Translational Research Aware en in 2019 ontving ze de American Psychological Association Urie Bronfenbrenner Award voor levenslange bijdrage in ontwikkelingspsychologie in dienst van wetenschap en samenleving.

Deze presentatie zal een overzicht bieden van een kortdurend huisbezoekprogramma: "Attachment and Biobehavioral Catch-up (ABC)", dat ontworpen is om de hechtingskwaliteit van jonge kinderen te verbeteren door de sensitiviteit van ouders te verhogen. De redenering achter elk van de drie interventiedoelen (het verhogen van zorgzaamheid, het volgen van het initiatief van het kind en het verminderen van beangstigend gedrag) zal worden besproken en de implementatiemethode zal worden beschreven. Daarnaast zullen de uitkomsten van de interventie in termen van de hechtingskwaliteit en zelfregulatie van het kind besproken worden.

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Moderator - Host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.


Accreditatie

SKJ
3 punten voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie

NIP K&J / NVO-OG
3 punten voor herregistratie
1 punt voor opleiding - behandeling
0,5 punt voor opleiding - diagnostiek

FGzPt
3 punten

AbSG *
3 punten nascholing JGZ

Kwaliteitsregister V&V
3 punten voor:

 • GGZ-verpleegkundigen
 • Jeugdverpleegkunde
 • Kinderverpleegkunde
 • SPV-en

Verpleegkundig Specialisten Register
3 punten

* • Deze punten gelden alleen voor deelname aan de live-stream en NIET voor het terugkijken van de opnames.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 159,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Webinar met drie wereldwijd vooraanstaande wetenschappers
 • Praktijkgericht
 • Engels gesproken en voorzien van automatisch gegenereerde Nederlandstalige ondertiteling
 • Na het webinar gedurende 7 dagen on-demand terugkijken met door een vertaler gemaakte Nederlandstalige ondertiteling
 • Bewijs van deelname
 • Registerpunten
 • Hand-outs van de dia's worden achteraf toegezonden

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!