13 juni 2024 - Zoom

Webinar - Slaapproblemen bij adolescenten

Informatie vooraf

Deelnemers

 • ontvangen een dag voorafgaand aan de live uitvoering van de webinar de inloggegevens via ZOOM
 • krijgen naast deelname aan de live stream ook toegang tot de opname (van 14 juni tot en met 21 juni 2024)
 • ontvangen, wanneer zij niet inloggen tijdens de live stream automatisch toegang tot de online leeromgeving
 • kunnen zich ook nog last minute inschrijven om live of achteraf deel te nemen aan deze webinar via de on demand uitvoering

Webinar - Slaapproblemen bij adolescenten


Startdatum 13 juni 2024

Aanvangstijd 13:00 uur

Eindtijd 17:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 195,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 13 juni 2024

Max. aantal deelnemers 200

Slaapproblemen bij adolescenten zijn een veelvoorkomend probleem.

Uit recent onderzoek blijkt dat ongeveer 70% van de adolescenten niet de aanbevolen 8-10 uur slaap per nacht krijgt, wat kan leiden tot chronisch slaaptekort. Dit slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, variërend van stress en werkdruk tot overmatig gebruik van sociale media en elektronische apparaten, onregelmatige slaappatronen en psychische aandoeningen zoals piekeren, depressie en angst.

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor de groei, ontwikkeling en algehele gezondheid van jonge mensen. Hulpverleners en leerkrachten spelen een cruciale rol in het herkennen en aanpakken van slaapproblemen bij adolescenten. Daarom is het belangrijk om deze kwestie serieus te nemen en waar mogelijk passende maatregelen te nemen om een gezond slaappatroon te bevorderen.

Tijdens deze praktijkgerichte webinar zullen vier vooraanstaande experts het onderwerp vanuit verschillende invalshoeken bespreken. Ze zullen niet alleen hun kennis delen, maar ook praktische tips bieden die direct toepasbaar zijn in het werken met adolescenten en hun ouders.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze webinar is bedoeld voor academisch- en hbo+ opgeleide hulpverleners die in hun werk binnen de GGz, jeugdzorg, (licht) verstandelijk gehandicaptenzorg, (algemeen) maatschappelijk werk of anderszins werken met adolescenten en hun ouders in relatie tot slaapproblematiek.


Wat leer je?

Na het volgen van deze online scholing is kennis opgedaan over:

 • Slaapproblematiek in relatie tot biologische veranderingen
 • Fysieke en mentale problemen als gevolg van chronisch slaaptekort
 • Slaapproblemen in relatie tot (symtomen van) ADHD
 • Social media als oorzaak van slaapverstoringen en chronisch slaaptekort

Programma

12.45 uur - Instroom webinar

13.00 uur - Opening door Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo] - Voorzitter en host

13.10 uur - 14.00 uur - Dr. Maartje van Stralen [Vrije Universiteit Amsterdam] - Algemene inleiding en de biologische kenmerken van slaapproblematiek

14.00 uur - 14.10 uur - Pauze

14.10 uur - 15.00 uur Drs. Marleen Derks [Piekerpoli] - Omgaan met slaapproblemen als gevolg van angst en piekeren

15.00 uur - 15.10 uur - Pauze

15.10 uur - 16.00 uur - Drs. Arno de Poorter [Hulp bij ADHD] - Slaapproblemen bij jeugd met ADHD

16.00 uur - 16.10 uur - Pauze

16.10 - 17.00 uur - Dr. Justine Pardoen [Bureau Jeugd en Media] - Slaapproblemen als gevolg van externe invloeden (social media)

17.00 uur - Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Moderator en host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Maartje van StralenVrije Universiteit Amsterdam
Dr. Maartje van Stralen
Bijdrage: De Kracht van Slapen

Maartje van Stralen is universitair hoofddocent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In haar onderzoek kijkt ze samen met haar team, naar de belangrijkste oorzaken van slaaptekort en ontwikkelt zij innovatieve interventies om de kwaliteit van de slaap te verbeteren. Haar specifieke focus ligt op de intrigerende wisselwerking tussen slaap, schermgebruik, (prestatie)druk en de invloed van de leefomgeving, oftewel 'het systeem'. Hierbij staat een intensieve samenwerking met de doelgroep, met name jongeren, centraal.

Waarom is slapen zo ontzettend belangrijk? Wat gebeurt er tijdens je slaap? En wat zijn de belangrijkste oorzaken en gevolgen van een minder goede nachtrust? Deze en andere vragen beantwoordt Maartje van Stralen tijdens deze interactieve inleidende sessie.

Marleen DerksPiekerpoli
Drs. Marleen Derks
Bijdrage: Slaapproblemen als gevolg van angst en piekeren

Marleen is psycholoog en piekertherapeut. Zij volgde daarnaast de opleiding tot Ademtherapeut en Medical Fitness Coach en is auteur van het boek "Nooit meer piekeren", het boek dat aanleiding gaf tot de oprichting van piekerpoli's in Nederland.

Het zijn meestal niet de fijne gedachten die ons wakker houden. Dat piekeren en angst een veelvoorkomende oorzaak van slaapproblemen zijn, weet iedereen die een woelige nacht achter de rug heeft waarbij de gedachten maar niet wilden zwijgen. Maar ook de fysiologische onrust, geactiveerd door al dat vasthoudende gepieker speelt ons parten. Het zijn meestal negatieve gedachten die ons wakker houden en deze zijn gerelateerd aan depressie, angst en andere psychische problemen. De KEUZE methode is een stappenplan waarbij je leert beter met piekeren om te gaan zodat fysiologische onrust afneemt en je nachtrust kan herstellen.

Arno de PoorterHulp bij ADHD
Drs. Arno de Poorter
Bijdrage: ADHD en slaap, een duivels dilemma

Arno studeerde psychologie en is directeur van Hulp bij ADHD. Hij begeleidt mensen (met ADHD), geeft lezingen en trainingen en heeft ruimte expertise op het gebied van jobcoaching en bemiddeling. In zijn rol als spreker staat hij er niet alleen als psycholoog, maar ook als ervaringsdeskundige die als kind werd gediagnostiseerd met CD.

Mensen met ADHD houden ervan om geestelijk en fysiek in beweging te zijn. Het zorgt ervoor dat ze met originele oplossingen komen voor uitdagende problemen. En op feestjes vaak het licht uitdoen. Maar de behoefte aan al deze beweging en de noodzaak van slaap zorgt voor een duivels dilemma. Na het volgen van deze bijdrage ben je in staat om er voor te zorgen dat mensen met ADHD voldoende beweging en slaap krijgen.

Justine PardoenBureau Jeugd en Media
Dr. Justine Pardoen
Bijdrage: Slaaptekort in het tijdperk van social media

Justine is specialist mediaopvoeding bij Bureau Jeugd & Media. Ze vertaalt wetenschappelijke kennis over de invloed van media op kinderen en jongeren naar de dagelijkse praktijk. Ze geeft leiding aan een team experts die adviseren bij calamiteiten, maar ook ouderavonden verzorgen en lessen geven in de klas. Van sexting tot privacy. Van vloggen tot grooming.

De impact van social media op slaap kan van persoon tot persoon variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals persoonlijke gevoeligheid en de mate van betrokkenheid bij sociale media. Het bewustzijn van deze kwesties en het nemen van stappen om een gezonde relatie met social media activiteiten te behouden, kan helpen om de negatieve gevolgen voor de slaap te verminderen. Justine Pardoen deelt relevante kennis en geeft ook handreikingen die ingezet kunnen worden in de praktijk.


Certificering

Deelnemers aan het volledige programma ontvangen een bewijs van deelname


Accreditatie

Staat de aanvraag bij jouw register nog op "in behandeling"? Meld je dan toch risicoloos aan. Als je je aanmeldt onder vermelding van een geldig registernummer van een register waarbij de aanvraag in behandeling is, dan neem je gratis deel wanneer dat register (tegen iedere verwachting in) geen punten zou toekennen!

SKJ
4 punten voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie

NIP K&J / NVO-OG
4 punten voor herregistratie
1,5 punten voor opleiding - behandeling
0,5 punt voor opleiding - diagnostiek

FGzPt
In behandeling

ABsG* (KNMG/GAIA)
3 punten nascholing jeugdgezondheidszorg

Kwaliteitsregister V&V
4 punten voor:

 • GGZ-verpleegkundigen
 • Jeugdverpleegkundigen
 • SPV-en
 • Kinderverpleegkundigen

* LET OP: Toegekende punten voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan deze live-stream van het congres en NIET voor de on demand uitvoering / terugkijken van de opname.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 195,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 10,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 165,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 155,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen vast dienstverband en/of een eigen praktijk? Dan betaal je € 100,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 50 studentenplaatsen te vergeven. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Geaccrediteerde scholing over slaapproblematiek bij adolescenten
 • Handouts meteen na afloop
 • Bewijs van deelname en bijschrijven accreditatie na afloop
 • Online en interactief via Zoom

Webinar gemist? Vanaf de dag na het webinar is het een week lang automatisch toegankelijk voor wie zich inschreef, maar er niet live bij kon zijn.


Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!