28 november 2024 - Eindhoven

Congres - Conflicten en meningsverschillen met ouders

Deelnemers aan de live uitvoering van dit congres

  • ontvangen op 1 januari 2025 de inloggegevens om de twee gemiste deelsessies tot en met 30 januari 2025 online on demand te bekijken [als verplicht onderdeel om in aanmerking te komen voor het bewijs van deelname en het bijschrijven van de toegekende accreditatiepunten]
  • worden bij afwezigheid automatisch omgeboekt naar de online-versie van dit congres

Congres - Conflicten en meningsverschillen met ouders


Startdatum 28 november 2024

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Pullman Cocagne - Eindhoven

Prijs € 299,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 augustus 2024 (daarna € 319,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 28 november 2024

Max. aantal deelnemers 200

In de dynamische wereld van hulpverlening en onderwijs spelen meningsverschillen en conflicten met ouders een onvermijdelijke rol.

Het vermogen om effectief om te gaan met deze uitdagingen is essentieel voor het bevorderen van een gezonde samenwerking tussen ouders, hulpverleners en leerkrachten, wat op zijn beurt de ontwikkeling en het welzijn van kinderen ten goede komt.

Dit congres richt zich op het belang van het proactief voorkomen van meningsverschillen en conflicten met ouders, evenals op het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om ermee om te gaan wanneer ze zich toch voordoen. Door een dieper begrip te krijgen van de oorzaken en dynamieken van conflicten, kunnen professionals constructieve benaderingen ontwikkelen die de communicatie en samenwerking met ouders bevorderen. Er volgen praktische tools, technieken en casestudy's hulpverleners en leerkrachten te helpen effectiever te navigeren door complexe situaties en gezamenlijk tot duurzame oplossingen te komen die het welzijn van het kind centraal stellen.

Laat je inspireren door ervaren experts die garant staan voor een programma dat zowel interessant als direct toepasbaar is in jouw werkcontext.

Je hebt vanaf 1 januari 2025 precies 30 dagen de tijd om de videopresentaties van de gemiste deelsessies on demand te volgen. Dit betreft een verplicht onderdeel om in aanmerking te komen voor het bewijs van deelname en het bijschrijven van de toegekende accreditatiepunten. De inloggegevens ontvang je op 1 januari 2025 in de vroege ochtend per e-mail.

Volg je deze scholingsdag liever uitsluitend online? Schrijf je dan hier in.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit congres is bedoeld voor hulpverleners en leerkrachten die streven naar het verbeteren van hun werkrelaties met ouders en het optimaliseren van de ondersteuning voor kinderen. Denk daarbij aan: jeugdbeschermers, jeugd- en gezinsprofessionals, maatschappelijk werkers, ambulant begeleiders, leerkrachten, cliëntbegeleiders, gezinsbegeleiders, jeugdartsen, verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, vaktherapeuten, psychologen, (ortho)pedagogen, gedragswetenschappers, kinder-, gezins- en herstelcoaches, etc.


Wat leer je?

  • Pedagogische perspectieven: omgang met debatten over adequaat ouderschap
  • Herstelstrategieën voor het opbouwen van vruchtbare werkrelaties tussen ouders en professionals
  • Effectieve communicatievaardigheden in ouderbegeleiding en ondersteuning bij opvoedingskwesties
  • Versterking van ouderschap en veerkracht bij ouders met een (ernstige) psychische aandoening
  • Het bespreken van conflicten en meningsverschillen met ouders binnen een dwingende context
  • Voorkomen en oplossen van meningsverschillen met ouders van kinderen met autisme
  • Omgaan met meningsverschillen en conflicten in opvoedingssituaties bij ouders met een lichte verstandelijke beperking

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee

10.00 uur Opening congres door dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo]

10.15 uur Prof. Dr. Stefan Ramaekers [KU-Leuven] - Pedagogische perspectieven: omgaan met conflicten over goed genoeg ouderschap

11.10 uur Dr. Katie Lee Weille [Webster University] - Strategieën voor het herstellen van productieve werkrelaties tussen ouders en professionals

12.05 uur Pauze

12.20 uur Drs. Chiel Egberts [Drienamiek] - Effectieve gespreksvoering in ouderbegeleiding en ondersteuning van ouders bij opvoeduitdagingen

13.15 uur Lunchbuffet

14.00 uur Deelsessies

Deelsessie 1A Drs. Cecil Prins-Aardema [GGZ Drenthe] - Ouderschap en veerkracht versterken bij ouders met een (ernstige) psychische aandoening

Deelsessie 1B José Koster [Verheldering en Inzicht] - Praten over conflicten en meningsverschillen met ouders binnen een dwangkader

15.00 uur Pauze

15.30 uur Deelsessies

Deelsessie 2A Drs. Birgitta Kox [Autrinsiek] - Voorkomen en oplossen van meningsverschillen met ouders van kinderen met autisme

Deelsessie 2B Drs. Erik Jongman [Levvel en de Waag] - Het omgaan met meningsverschillen en conflicten bij ouders met een LVB in opvoedingssituaties

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Stefan RamaekersKatholieke Universiteit Leuven
Prof. Dr. Stefan Ramaekers
Bijdrage: Pedagogische perspectieven: omgaan met conflicten over goed genoeg ouderschap

Stefan Ramaekers is hoogleraar aan het Laboratorium voor Educatie en Samenleving. Zijn onderzoek is te situeren in de wijsgerige pedagogiek. Het zwaartepunt ligt op een kritisch onderzoek van het hedendaagse discours over opvoeden en ouderschap. Thema’s zijn o.m.: de instrumentalisering, verwetenschappelijk, en (neuro)psychologisering van opvoeden, de pedagogische betekenis van initiatie, de pedagogische rol van ouders, de (on)zin van een gedeeld pedagogisch project tussen gezin en school, en de betekenis van digitale technologieën (zoals parenting apps) in de opvoeding.

Vanuit pedagogische perspectieven erkennen we dat ouders niet perfect hoeven te zijn, maar eerder consistent en adequaat in het vervullen van de behoeften van hun kinderen. Dit perspectief benadrukt het belang van het begrijpen van de ontwikkelingsbehoeften van kinderen en het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor hun groei. Het erkennen en omarmen van ouderlijke onzekerheden en het aanmoedigen van open communicatie en reflectie kan helpen bij het verminderen van conflicten over ouderschap en het bevorderen van gezonde ouder-kindrelaties.

Katie-Lee WeilleWebster University
Dr. Katie-Lee Weille
Bijdrage: Strategieën voor het herstellen van productieve werkrelaties tussen ouders en professionals

Dr. Katie-Lee Weille is hoofddocent en supervisor ouderbegeleiding bij zowel de postdoctorale (BIG) opleidingen als de bij- en nascholingsafdeling van de Rinogroep, waar ze de leergang ‘Ouderschap & Ouderbegeleiding vanuit een Visie op Ouderschap in Ontwikkeling’ heeft ontwikkeld. Tevens is Dr. Weille Adjunct Professor bij Webster University te Leiden en supervisor en co-promotor bij diverse onderzoeksprojecten over ouderschap. Van 2009 tot 2012 was Katie-Lee lector ouderschap & ouderbegeleiding aan de Hogeschool Leiden en publiceerde ze het boek ‘Making sense of parenthood: On ambivalence and resourcefulness’. Momenteel werkt ze vanuit haar eigen praktijk in Amsterdam gericht op supervisie evenals individuele- en relatietherapie. 

Strategieën voor het herstellen van productieve werkrelaties tussen ouders en professionals omvatten onder andere het opbouwen van vertrouwen, open communicatie en het erkennen van de expertise en ervaringen van beide partijen. Door een empathische en respectvolle houding aan te nemen, kunnen professionals ouders aanmoedigen om actief deel te nemen aan besluitvormingsprocessen met betrekking tot de zorg voor hun kinderen. Het bieden van duidelijke en transparante informatie, het vaststellen van gemeenschappelijke doelen en het regelmatig evalueren van vooruitgang kan ook bijdragen aan het herstellen en behouden van een gezonde werkrelatie tussen ouders en professionals.

Chiel EgbertsDrienamiek
Drs. Chiel Egberts
Bijdrage: Gespreksvoering in ouderbegeleiding en ondersteuning van ouders bij opvoeduitdagingen

Chiel Egberts is orthopedagoog en werkt vanaf 1980 in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Aan het eind van de vorige eeuw heeft hij wat later Driehoekskunde zou gaan heten, ontwikkeld. Hij heeft daarover verschillende boeken geschreven. Vanuit zijn bedrijf Drienamiek geeft hij trainingen en opleidingen.

Effectieve gespreksvoering in ouderbegeleiding en ondersteuning van ouders bij opvoeduitdagingen omvat het aannemen van een empathische en niet-oordelende houding, actief luisteren naar de zorgen en behoeften van ouders, en het bieden van praktische en bruikbare adviezen. Door gebruik te maken van oplossingsgerichte technieken kunnen professionals ouders helpen bij het identificeren van hun sterke punten en het vinden van passende oplossingen voor opvoedkwesties. Het benadrukken van de positieve aspecten van ouderschap en het versterken van de ouder-kindrelatie zijn eveneens essentieel voor effectieve ouderbegeleiding.

Cecil PrinsGGZ Drenthe
Drs. Cecil Prins-Aardema
Bijdrage: Ouderschap en veerkracht versterken bij ouders met een (ernstige) psychische aandoening

Cecil Prins-Aardema is kinder- en jeugpsychiater en manager behandelbeleid GGZ Drenthe Gezinspsychiatrie.

De praktijkgerichte bijdrage onder leiding van Cecil Prins-Aardema richt zich op het versterken van ouderschap en het bevorderen van veerkracht bij ouders die kampen met een ernstige psychische of psychiatrische aandoening. Haar focus op samenwerking met gezinsvoogdij en het begeleiden van gezinnen die geconfronteerd worden met de dreiging van uithuisplaatsing van hun kind, werpt een cruciaal licht op de dynamiek binnen deze complexe situaties. In het bijzonder benadrukt zij het essentiële belang van het omgaan met conflicten en meningsverschillen met ouders en biedt zij praktische handvatten voor effectieve samenwerking in de jeugdzorg. Dit omvat een begrip van de complexe behoeften van gezinnen, evenals effectieve methoden om conflicten en meningsverschillen aan te pakken.

José KosterVerheldering & Inzicht
José Koster
Bijdrage: Conflicten en meningsverschillen met ouders binnen een dwangkader

José Koster is ouderschaps- en communicatiedeskundige. Zij doceert, traint en coacht (teams) beroepskrachten en studenten in het onderwijs, welzijn en zorg, in de (onderlinge-) communicatie en de omgang met ouders. Ook publiceerde zij hierover artikelen. José is mede-ontwikkelaar van de vakopleiding ‘Individuele Opvoedopstellingen’ en (Master)trainer van het programma ‘Het Begint Bij Mij’ en de interventies GIZ en M@ZL. Daarnaast is zij werkzaam als geregistreerd supervisor (LVSC) en heeft zij een praktijk voor (relatie) coaching en Individuele gezinsopstellingen in Haarlem. Zij heeft ruime ervaring en kennis over o.a. ouderschap &opvoedondersteuning; -migratie; -LVB; -detentie; en -(jeugd- ) zorg.

Binnen een dwangkader kunnen conflicten en meningsverschillen met ouders een complexe dynamiek aannemen. Ouders kunnen zich onder druk gezet voelen en weerstand bieden aan opgelegde interventies, wat kan leiden tot verhoogde spanningen en conflicten tussen ouders en professionals. Het is belangrijk voor professionals om begrip en empathie te tonen voor de emoties van ouders en open communicatie te bevorderen om wederzijds begrip te vergemakkelijken. Het hanteren van een collaboratieve benadering waarbij ouders worden betrokken bij besluitvormingsprocessen en waarbij hun stem wordt gehoord, kan de effectiviteit van interventies vergroten en de kans op weerstand verminderen. Tevens is het van belang om een cultuur van respect en vertrouwen te bevorderen, waarin ouders zich gehoord en gerespecteerd voelen, zelfs binnen een dwangkader.

Birgitta KoxAutrinsiek
Drs. Birgitta Kox
Bijdrage: Voorkomen en oplossen van meningsverschillen met ouders van kinderen met autisme

Birgitta Kox is GZ-psycholoog en orthopedagoog-generalist. Zij is gespecialiseerd in autismespectrumstoornissen en is jarenlang werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg en als consulent bij het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE).

Het voorkomen en oplossen van meningsverschillen met ouders van kinderen met autisme vergt een integrale benadering, waarbij begrip voor de individuele behoeften van het kind en het gezin centraal staat. Het cultiveren van open communicatie, het actief betrekken van ouders bij besluitvorming en het bieden van adequate ondersteuning en informatie zijn cruciaal om conflicten te voorkomen. Flexibiliteit en respectvolle benaderingen dragen bij aan het opbouwen van een solide werkrelatie en door te focussen op wederzijds begrip en het empoweren van ouders, kan een constructieve samenwerking ontstaan met positieve uitkomsten voor het kind met autisme.

Erik JongmanLevvel en de Waag
Drs. Erik Jongman
Bijdrage: Meningsverschillen en conflicten bij ouders met een LVB

Erik Jongman is bijna 30 jaar werkzaam in de Jeugdzorg. Hij is gestart bij Harreveld als gedragswetenschapper bij jongeren met complexe gedragsstoornissen. Dit werk is hij immer blijven doen binnen de jeugdhulpverlening en jeugd GGZ. Momenteel werkt hij bij Levvel (fusie van de Bascule en Spirit en lijn 5) en de Waag in Amsterdam. Hij werkt 20 jaar als docent in allerlei opleidingen met als speerpunt de behandeling van complexe gedragsstoornissen en hun ouders. Erik is psychotherapeut en supervisor van de VGCT.

In het omgaan met meningsverschillen en conflicten bij ouders met een licht verstandelijke beperking (LVB) in opvoedingssituaties is het van cruciaal belang om een empathische en ondersteunende benadering te hanteren. Professionals moeten geduldig zijn en de tijd nemen om de standpunten van ouders te begrijpen, rekening houdend met eventuele communicatiebarrières. Het gebruik van eenvoudige taal en visuele ondersteuning kan helpen bij het verduidelijken van informatie. Ook is het belangrijk om ouders met een LVB te empoweren en te ondersteunen, zodat ze zich competent voelen in hun opvoedingsrol.

Guus FeronEuregionaal Congresburo
Drs. Guus Feron
Bijdrage: Congresmanager

Guus is opgeleid als jeugdhulpverlener en studeerde Comparative European Social Studies aan de University of North London. Op de werkvloer lag zijn hart bij het systemisch werken met (LVB-) jongeren met bijkomende psychiatrische problematiek. Hij werkte regelmatig voor het consulententeam (het huidige CCE) en heeft meer dan 20 jaar ervaring in leidinggevende- en beleidsfuncties. Hij was onder andere manager, projectleider en directeur van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Guus is getrouwd, vader van twee kinderen en trotse grootvader van drie kleinkinderen.


Accreditatie

  • SKJ- voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie - in behandeling
  • NIP K&J / NVO-OG - in behandeling
  • FGzPt - in behandeling
  • Registerplein - in behandeling
  • AbSG* (KNMG/GAIA) - in behandeling
  • Kwaliteitsregister V&V - in behandeling
  • Register Vaktherapie - in behandeling

* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan deze live-versie op locatie van het congres en NIET voor de online versie. Andere artsen (zoals bijvoorbeeld psychiaters) komen op basis van de KNMG-brede regeling betreffende scholing buiten het eigen vakgebied en op basis van de 25%-regel ook in aanmerking voor deze punten.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 299,00 ex. 21% BTW wanneer je je inschrijft vóór 01 augustus 2024 (daarna € 319,00 ex. 21% BTW) en inclusief:

  • Koffie, thee en lunchbuffet
  • Congresmap (digitaal)
  • Hand-outs (digitaal)
  • Bewijs van deelname (digitaal)
  • Bijschrijving van registerpunten na afloop van de online uitvoering van dit congres

Kortingen

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 279,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Als je ervoor kiest om direct online te betalen, dan krijg je € 5,00 (extra) korting op je aanmelding.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

  • Praktijkgericht congres over effectieve communicatie met ouders en families in uitdagende situaties
  • Vooraanstaande sprekers uit wetenschap en praktijk
  • Keuze uit diverse deelsessies en breed geaccrediteerd
  • Toegang tot de deelsessies in de online versie van dit congres (beschikbaar vanaf de startdatum van de onlineversie van dit congres)
  • Bewijs van deelname en het bijschrijven van accreditatiepunten (achteraf)
  • De congreslocatie is gemakkelijk te bereiken met het OV
  • Voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving van de congreslocatie
  • Koffie, thee en een goede lunch inbegrepen

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!