13 november 2024 - Zoom

Online Masterclass - Praten met kinderen (4+) over onveiligheid thuis

Achteraf terugkijken

Binnen 24 uur na afloop van de livestream krijgt iedereen die voor deze masterclass staat ingeschreven automatisch toegang tot de opname in onze online leeromgeving van 14 november tot en met 21 november 2024.


Online Masterclass - Praten met kinderen (4+) over onveiligheid thuis


Startdatum 13 november 2024

Aanvangstijd 14:00 uur

Eindtijd 16:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 79,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 26 juli 2024 (daarna € 89,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 13 november 2024

Max. aantal deelnemers 150

Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan heel ingewikkeld zijn.

Door vragen te stellen over wat er thuis gebeurt, doe je een appèl op de loyaliteitsgevoelens van het kind jegens zijn ouders. Je wilt het kind niet onbedoeld ‘klem’ zetten of het banger maken dan het eventueel al is. Tegelijkertijd wil je het kind de gelegenheid bieden om zijn verhaal te doen en heb je vanuit jouw professionele taak informatie nodig om een goede inschatting te kunnen maken over wat er in deze situatie nodig is. Wat kun je doen om voldoende veiligheid te creëren in het contact met het kind? Hoe maak je ingewikkelde situaties bespreekbaar? En welke woorden gebruik je om uit te leggen wat er verder gaat gebeuren?

Tijdens het webinar komen de volgende aspecten aan bod:

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online masterclass is bedoeld voor leerkrachten, jeugdzorgwerkers, kinderpsychologen, jeugdartsen en -verpleegkundigen, pedagogisch medewerkers, en iedereen die professioneel betrokken is bij de zorg voor kinderen.

Werk- en denkniveau: HBO - Universitair.


Wat leer je?

 • Het creëren van een veilige omgeving voor een kind om zijn of haar verhaal te delen, zonder het kind 'klem' te zetten of extra angst te veroorzaken
 • Inzicht in hoe vragen over de thuissituatie de loyaliteitsgevoelens van het kind jegens zijn ouders kunnen beïnvloeden
 • Methodes om complexe en gevoelige onderwerpen op een kindvriendelijke manier bespreekbaar te maken
 • Effectief gebruik van woorden en taal om duidelijk te maken wat er gaat gebeuren, rekening houdend met de emotionele en cognitieve ontwikkeling van het kind
 • Balanceren tussen het verzamelen van noodzakelijke informatie en het behouden van het vertrouwen en de veiligheid van het kind

Programma

14.00 uur: Introductie door moderator Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo]
14.05 uur: Lezing van Drs. Marike van Gemert inclusief gelegenheid tot het stellen van vragen
16.00 uur: Einde


Wie zijn de sprekers?

Marike van GemertAcademie voor Praten met Kinderen
Drs. Marike van Gemert
Bijdrage: Praten met kinderen (4+) over onveiligheid thuis

Marike van Gemert is trainer en oprichter van de Academie voor Praten met Kinderen. Ze studeerde psychologie, werkte 12 jaar bij de Kindertelefoon en 8 jaar in de zorg, onder andere met cliënten met ernstige gehechtheidsproblematiek. Marike schreef het 'Praktijkboek praten met kinderen over kindermishandeling' (2019, Bohn Stafleu van Loghum). Ook is ze mede-ontwikkelaar van het 'Praatboek', voor kinderen die te maken krijgen met veiligheidsafspraken.

Praten met kinderen over hun onveilige thuissituatie kan heel ingewikkeld zijn. Door vragen te stellen over wat er thuis gebeurt, doe je een appèl op de loyaliteitsgevoelens van het kind jegens zijn ouders. Je wilt het kind niet onbedoeld ‘klem’ zetten of het banger maken dan het eventueel al is. Tegelijkertijd wil je het kind de gelegenheid bieden om zijn verhaal te doen en heb je vanuit jouw professionele taak informatie nodig om een goede inschatting te kunnen maken over wat er in deze situatie nodig is. Wat kun je doen om voldoende veiligheid te creëren in het contact met het kind? Hoe maak je ingewikkelde situaties bespreekbaar? En welke woorden gebruik je om uit te leggen wat er verder gaat gebeuren?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Voorzitter en host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.


Accreditatie

SKJ
2 punten voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie informeel leren - conferentie

NIP K&J / NVO-OG
In behandeling

Kwaliteitsregister V&V
2 punten voor:

 • GGZ-verpleegkundigen
 • Jeugdverpleegkundigen
 • SPV-en
 • Kinderverpleegkundigen

AbSG (KNMG-GAIA) *
2 punten nascholing jeugdgezondheidszorg

* LET OP: Toegekende punten van AbSG / KNMG-GAIA voor artsen gelden uitsluitend voor deelname aan de live streaming en NIET voor de online versie.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 79,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 26 juli 2024 (daarna € 89,00 ex. 21% BTW) en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Vooraanstaande expert (Nederlandstalig)
 • Gelegenheid tot het stellen van vragen middels de chatfunctie
 • Bewijs van deelname, handout en artikelen achteraf
 • Herregistratiepunten

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!