13 februari 2020 - Utrecht

Jaarlijks Congres - Mindset - 3e editie

Jaarlijks Congres - Mindset - 3e editie


Startdatum 13 februari 2020

Aanvangstijd 10:00 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Jaarbeurs (Hallencomplex) - Utrecht

Prijs € 295,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 12 februari 2020

Max. aantal deelnemers 400

Het jaarlijks congres over mindset vindt dit keer plaats in Utrecht.

Waar de ene persoon denkt "ik kan dat tóch niet", denkt de andere "dat kan ik nóg niet". Waar de één vertrouwen heeft in zijn eigen groeipotentieel, heeft de ander een vaststaand beeld van het eigen kunnen. Dat verschil noemen we een verschil in "mindset". Mindset is een concept dat door de wereldberoemde psychologe Carol Dweck geïntroduceerd werd. Zij maakt onderscheid tussen een vaststaande "fixed" mindset enerzijds en een op groei gerichte "growth" mindset anderzijds.

Kinderen, maar ook volwassenen met een fixed mindset geloven bijvoorbeeld dat hun intelligentie of handigheid vaststaan. Gevolg daarvan is dat ze zich niet in willen spannen en uitdagingen uit de weg gaan. Want als je slim bent, dan komt het toch wel goed? En als je niet zo slim bent? Tja, dan heeft het toch geen zin om het te proberen of te oefenen?

Gelukkig is de werkelijkheid anders, zullen de sprekers op dit congres uitleggen. Zij staan uitvoerig stil bij de manier waarop je bij kinderen en volwassenen een groei-mindset kunt cultiveren.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit congres is bedoeld voor iedereen die met sociale- emotionele en schoolse leerprocessen te maken heeft in zijn of haar werk. Denk daarbij aan jeugdzorgwerkers, begeleiders, zorgcoördinatoren, (kinder- en jeugd)psychologen, sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen, leerkrachten, kindercoaches, remedial teachers, onderwijskundigen en orthopedagogen.

Werk- en denkniveau: hbo/academisch


Wat leer je?

 • Het ontwikkelde brein in relatie tot leren en besluitvorming
 • Mindsetvaardigheden kennen en kunnen
 • Omgaan met faalervaringen en inzet van talenten
 • Ontwikkelen van doorzettingsvermogen vanuit mindset
 • Stimuleren van mindset gedurende de opvoeding
 • Het ontwikkelen van leerpotentie door de leerkracht

Programma

09.15 uur Registratie en ontvangst

10.00 uur Opening door de dagvoorzitter Dr. Guido van de Luitgaarden

10.15 uur Dr. Anna van Duijvenvoorde [Universiteit Leiden] - Het ontwikkelde brein, leren in decision making

11.00 uur Drs. Cees Frankruijter [Mindset Instituut] - Kennen en weten

11.45 uur Pauze

12.15 uur Drs. Cees Frankruijter [Mindset Instituut] - Kunnen en groeien

13.00 uur Lunch

Deelsessies

14.00 uur Deelsessie 1

1A Drs. Ard Nieuwenbroek [Orthohulp] - Omgaan met faalervaringen

1B Drs. Floor Raeijmaekers [Talentenlab] - Ontwikkelen van doorzettingsvermogen

15.00 uur Pauze

15.30 uur Deelsessie 2

2A Inge Corstiaans [Platform Mindset] - Stimuleren van mindset gedurende de opvoeding

2B Dr. Naomi de Ruiter [Rijksuniversiteit Groningen] - Ontwikkeling van leerpotentie

16.30 uur Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Anna van DuijvenvoordeUniversiteit Leiden
Dr. Anna van Duijvenvoorde
Bijdrage: Het lerende tienerbrein

Anna van Duijvenvoorde is universitair docent aan de Universiteit Leiden en senior onderzoeker in het Brain & Development Research Center. Ze heeft haar PhD cum laude behaald aan de Universiteit van Amsterdam. Anna is expert in technieken van developmental cognitive neuroscience (zoals functionele MRI), computational modeling, en longitudinale meetmethoden. 

Het brein ontwikkelt veel langer door dan wat we vroeger dachten. Gedurende de adolescentie zijn er nog grote veranderingen in delen van het brein belangrijk voor het controleren van gedrag en het leren van signalen uit onze omgeving. Daarnaast kenmerkt deze levensfase zich door een grotere gevoeligheid voor emotionele prikkels en sociale beoordeling. Dit is niet alleen een lastige periode, het is ook een periode van kansen. Het tienerbrein is namelijk veel flexibeler en daardoor leergieriger dan een volwassenbrein. In deze lezing gaat Anna in op de nieuwste inzichten over hersenontwikkeling en leren in het tienerbrein.

Cees FrankruijterMindset instituut
Drs. Cees Frankruijter
Bijdrage: Mindsetvaardigheden

Cees is directeur van het Mindset Instituut en heeft ruime expertise op het gebied van brein, leren en veranderbaarheid. 

De plenaire bijdrage gaat Cees in op Groeimindset - Kennen en weten:

Overtuigingen en verwachtingen zijn een krachtige, zo niet dé krachtigste voorspeller van ontwikkeling. Mensen die ervaren dat anderen hen laten weten en voelen dat ze vertrouwen hebben in hun groeipotentieel en ondersteund worden bij het ontsluiten daarvan, reiken verder. Denken en communiceren vanuit groeimindset is daar voor de sleutel. Zo zorg je ervoor dat breinen ontvankelijk zijn voor groei en ontwikkeling.

In de deelsessie gaat het over Groeimindset - Kunnen en groeien

Denken en communiceren vanuit groeimindset is te leren en een doorslaggevende vaardigheid om leren en ontwikkeling voor jezelf en anderen waar te maken.

Ard NieuwenbroekOrtho-Hulp
Drs. Ard Nieuwenbroek
Bijdrage: Faalervaringen versus talenten

Ard is contextueel therapeut, communicatietrainer en een praktijkman 'pur sang'. Hij heeft ruime expertise op het gebied van activeren van de (vaak verborgen) kracht in mensen. Daarnaast is Ard auteur en heeft inmiddels 25 boeken op zijn naam staan, die veelal over het onderwerp faalangst gaan.

Omgaan met faalervaringen en inzet van talenten om tot ontwikkeling te komen vormt de rode draad in de bijdrage van Ard Nieuwenbroek. Na het delen van kennis zal Ard aan de hand van praktijkvoorbeelden do's and don'ts voor professionals aanreiken.

Floor RaeijmaekersHet Talentenlab
Drs. Floor Raeijmaekers
Bijdrage: Ontwikkelen van doorzettingsvermogen

Floor is ECHA Specialist in Gifted Education een heeft een achtergrond in het onderwijs. Zij is specialist in mindset, talentontwikkeling en hoogbegaafdheid en schreef samen met haar dochter het boek Hartstikke Hoogbegaafd! Floor deed onderzoek naar de mindset van hoogbegaafde kinderen en ontwikkelde onder andere het Werkboek Mindset (basisonderwijs) en het Werkboek Lef (voortgezet onderwijs).

Floor Raeijmaekers gaat in haar deelsessie in op het ontwikkelen van doorzettingsvermogen (of: Grit) en de relatie met mindset. 

Inge CorstiaansPlatform Mindset
Inge Corstiaans
Bijdrage: Stimuleren van mindset in de opvoeding

Inge is opgeleid tot kind- en oudercoach en houdt zich daarnaast ook bezig met advisering en begeleiding van scholen op het gebied van mindset en mindshift, onderpresteren, hoogbegaafdheid en het omgaan met gedragsproblemen. Zij heeft een online cursus ontwikkeld over mindset voor ouders en kinderen.

Je overtuigingen zijn niet aangeboren: deze krijg je van je omgeving mee. Het is dan ook logisch dat we niet alleen de overtuigingen van het kind positief proberen te beïnvloeden maar ook die van het systeem om het kind heen. In deze deelsessie staat centraal op welke wijze ouders kunnen leren om mindset in de opvoeding van hun kind te stimuleren.

Naomi de RuiterRijksuniversiteit Groningen
Dr. Naomi de Ruiter
Bijdrage: Leerpotentie, hoe dan?

Naomi de Ruiter is universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen.

De docent kan een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de leerpotentie van leerlingen. Naomi legt uit wat wetenschappelijk onderzoek aangeeft op dit terrein, om vervolgens de stap de maken naar de praktijk.

Guido van de LuitgaardenCentrum Educatie en Supervisie
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Steunpunt Mantelzorg Zuid.


Accreditatie

SKJ
5 punten

Registerplein
5 punten
Cliëntondersteuners, GGZ agogen, gezinshuisouders, maatschappelijk werkers, psychodiagnostisch werkenden, sociaal agogen, sociaal werkers

NIP K&J/NVO-OG
In behandeling

Register Vaktherapie
5 punten

LBSB
In behandeling

LBRT
In behandeling

Lerarenportfolio
5 uren in de categorie pedagogisch


Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 295,00 ex. 21% BTW en inclusief:

 • Koffie en thee
 • Deelnemersmap
 • De beschikbare presentaties en artikelen worden achteraf in pdf opgestuurd
 • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

Meld je je met vijf deelnemers uit dezelfde organisatie gelijktijdig aan (lees: aanmelden op dezelfde dag) dan neemt de vijfde gratis deel. Aanmelding verloopt via het inschrijfformulier.

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen vast dienstverband en/of een eigen praktijk? Dan betaal je € 150,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 10 studentenplaatsen te vergeven.


Alle voordelen op een rij

 • Zeer vooraanstaande, deskundige en ervaren sprekers
 • Praktijkgerichte inhoud en breed geaccrediteerd
 • Bewijs van deelname en handouts achteraf digitaal opgestuurd
 • Gemakkelijk te bereiken met OV en vanaf de autosnelwegen
 • Koffie, thee en een goede lunch inbegrepen

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!