6 oktober 2021 - Online scholing

Jaarlijks Congres - Eetproblemen bij jonge kinderen 2021

Live congres - handig om te weten

Deelnemers aan het live congres:

 •  ontvangen na afloop van de dag een inlogcode om de gemiste deelsessies binnen 30 dagen te bekijken in een digitale leeromgeving
 • kunnen de beschikbare handouts downloaden vanuit deze digitale leeromgeving
 • ontvangen hun bewijs van deelname en accreditatiepunten na 30 dagen (wanneer het congres voor alle deelnemers is afgelopen)
 • worden na afmelding door ziekte of quarantaine dan wel annulering als gevolg van overheidsmaatregelen automatisch omgeboekt naar de online-versie van hetzelfde congres
 • mogen gratis meedoen aan een ECB - online congres naar keuze. Hoe? Kies bij inschrijving voor de kortingsmogelijkheid 'twee voor de prijs van een' en vul hier je eigen naam in. Je staat dan correct in het systeem, maar ontvangt geen factuur.

Jaarlijks Congres - Eetproblemen bij jonge kinderen 2021


Startdatum 6 oktober 2021

Locatie Online scholing

Prijs € 295,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 6 oktober 2021

Tijdens dit congres spreken deskundigen vanuit de wetenschap en de praktijk over eetproblemen in gezinnen met jonge kinderen.

Problemen met eten en voeding komen veelvuldig voor in gezinnen met jonge kinderen. Of het nu gaat om het weigeren van voeding, overgewicht of heel selectief eten. Het betekent niet alleen veel stress voor ouders, ook voor professionals is het niet altijd eenvoudig om effectieve hulp te bieden. 

Wat is dan voor welke situatie een verstandige aanpak? Die vraag vormt de rode draad van de vijfde editie van het congres ‘Eetproblemen bij jonge kinderen’.

Voor een beperkt aantal deelnemers vindt het congres op woensdag 6 oktober op locatie in Utrecht plaats. Daarnaast kunnen deelnemers kiezen voor de online versie van dit congres.

Je hebt 30 dagen de tijd om alle videopresentaties on demand te volgen.

Volg je deze scholingsdag liever op locatie? Schrijf je dan hier in.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Dit congres is bedoeld voor professionals van allerlei disciplines die met kinderen van 0 – 7 jaar en hun ouders werken en te maken hebben met eetproblemen. Denk bijvoorbeeld aan JGZ-verpleegkundigen, kinderdiëtisten, psychologen, pedagogen en logopedisten.

Het gaat om HBO en WO-opgeleide professionals.


Wat leer je?

Na het volgen van dit congres is kennis opgedaan over:

 • Classificatie en behandeling van niet-organische voedings- en eetstoornissen;
 • De aanpak van obesitas als gezondheidsprobleem in de maatschappelijke context;
 • Eetproblemen in relatie tot de ouder-kind relatie;
 • Signalering en behandeling van ARFID (Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder);
 • Blended diet (oftewel het zelf maken van infuusvoeding) en praktische handreikingen voor de begeleiding van ouders;
 • Voedingsproblemen bij kinderen van 0 - 2 jaar: van normale variatie tot professionele zorg;
 • Voedingsproblematiek bij cerebrale parese (worsteling met eet- en voedingsproblemen).

Programma

Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo] - Moderator

Dr. Daniëlle van de Merwe [Ziekenhuis Sint Maarten - Vlaanderen] - Groei en ontwikkeling in de knel

Dr. Edgar van Mil [Jeroen Bosch Ziekenhuis en Maastricht University] - Samen investeren in een gezond gewicht

Drs. Marieke Huigen en Drs. Marlies Reus [Rino Amsterdam] - Eetproblemen in relatie tot de ouder-kindrelatie

Debbie van Druten Msc. en Laurie Gelissen Msc. [Seyscentra] - ARFID? Wat is het en wat kunnen we ermee?

Dr. Joanne Olieman en Wendy Kastelijn MSc. [Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis] - Zelf infuusvoeding maken, ja of nee?

Drs. Maaske Treurniet [Fontys Paramedische Hogeschool] - Mijn baby accepteert de fles niet 

Dr. Jeanine Voorman [Wilhelmina Kinderziekenhuis] en Dr. Karen van Hulst [Radboud Health Academy] - Voedingsproblemen bij cerebrale parese


Wie zijn de sprekers?

Edgar van MilJeroen Bosch Ziekenhuis
Dr. Edgar van Mil
Bijdrage: Groei en ontwikkeling in de knel

Edgar van Mil is kinderarts-endocrinoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en sinds 2019 tevens hoogleraar ‘Jeugd, Voeding en Gezondheid’ aan de Faculty of Science and Engineering aan de Maastricht University in Venlo. 

Soms nemen kinderen een langere periode onvoldoende of te weinig gevarieerd voedsel op, waardoor de normale groei en ontwikkeling in het gedrang komen. We spreken dan van niet-organische voedings- en eetstoornissen. In haar presentatie geeft Daniëlle een overzicht van deze stoornissen. Daarbij heeft zij het zowel over classificatie als behandeling. Dit alles geïllustreerd met casuïstiek. 

Guido van de LuitgaardenCentrum Educatie en Supervisie
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Dagvoorzitter

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Steunpunt Mantelzorg Zuid.

Danielle van de MerweSint-Maarten Ziekenhuis - Vlaanderen
Dr. Daniëlle van de Merwe
Bijdrage: Groei en ontwikkeling in de knel

Daniëlle van de Merwe is kinder- en jeugdpsychiater in het algemeen ziekenhuis Sint-Maarten (Vlaanderen). Zij heeft zich gespecialiseerd in infant psychiatrie met specifieke bekwaamheid in heel jonge kinderen met voedingsproblemen en eetstoornissen.

Soms nemen kinderen een langere periode onvoldoende of te weinig gevarieerd voedsel op, waardoor de normale groei en ontwikkeling in het gedrang komen. We spreken dan van niet-organische voedings- en eetstoornissen. In haar presentatie geeft Daniëlle een overzicht van deze stoornissen. Daarbij heeft zij het zowel over classificatie als behandeling. Dit alles geïllustreerd met casuïstiek. 

Marieke HuigenRINO Amsterdam
Drs. Marieke Huigen
Bijdrage: Eetproblemen in relatie tot de ouder-kindrelatie

Marieke Huigen is orthopedagoog, Infant Mental Health specialist en Floorplay specialist. Ze heeft ervaring opgedaan in de jeugdzorg, kinder- en jeugdGGZ, cluster IV onderwijs en de verstandelijk gehandicaptenzorg. Momenteel werkt ze bij een GGZ instelling in Noord-Holland, is daarnaast werkzaam in eigen praktijk en docent bij RINO-Amsterdam

Wat hebben eetproblemen en de relatie tussen ouders en jonge kinderen met elkaar te maken? In deze lezing gaan IMH-specialisten Marieke en Marlies hier dieper op in. Ze bespreken het hebben van eetproblemen vanuit IMH-perspectief. Maar ook hoe deze zijn te behandelen en wat specifieke aandachtspunten zijn voor professionals.

Marlies ReusRINO Amsterdam
Drs. Marlies Reus
Bijdrage: Eetproblemen in relatie tot de ouder-kindrelatie

Marlies Reus is opgeleid als GZ-psycholoog en Infant Mental Health (IMH)- specialist en in opleiding tot systeemtherapeut. Zij heeft ervaring met onder meer moeizame ouder-kindverbindingen en ouders en kinderen die een moeilijke start hebben gehad. Zij is zowel werkzaam in een eigen praktijk als docent bij RINO-Amsterdam.

Marlies Reus geeft deze presentatie samen met haar collega Marieke Huigen.

Debbie van DrutenSeys Centra
Debbie van Druten MSc.
Bijdrage: ARFID? Wat is het en wat kunnen we ermee?

Debbie van Druten studeerde orthopedagogiek en is IMH-specialist. Zij is werkzaam als behandelcoördinator bij Seys Centra.

De eetstoornis ARFID is pas sinds enkele jaren als zodanig erkend. De afkorting staat voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Hierbij is sprake van te weinig en/of zeer selectief eten. Debbie en Laurie gaan zowel in op wat erover bekend is vanuit de wetenschap als wat de stoornis betekent voor kinderen en hun ouders. Aanvullend belichten zij de behandelmogelijkheden.

Laurie GelissenSeys Centra
Laurie Gelissen MSc.
Bijdrage: ARFID? Wat is het en wat kunnen we ermee?

Laurie Gelissen studeerde pedagogische wetenschappen, is in opleiding tot orthopedagoog generalist en werkt als gedragskundige bij Seys Centra. Zij heeft zich de afgelopen jaren gespecialiseerd in ARFID.

Laurie Gelissen verzorgt deze presentatie samen met haar collega Debbie van Druten.

Joanne OliemanErasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis
Dr. Joanne Olieman
Bijdrage: Zelf infuusvoeding maken, ja of nee?

Joanne Olieman heeft de opleiding diëtetiek gedaan en gezondheidswetenschappen gestudeerd in Maastricht. Zij is als Kinderdiëtist en coördinator Onderzoek Afdeling Diëtetiek verbonden aan het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zij is gespecialiseerd in Nutritional Assessment en parenterale voeding. In 2009 is zij gepromoveerd op het onderwerp Infantile Short Bowel Syndrome.

Sommige jonge kinderen zijn afhankelijk van voeding via een sonde of infuus. In het laatste geval spreken we van parenterale voeding, waarbij voeding via een infuus direct aan het bloed wordt gegeven. Om kinderen toch een zelf bereide maaltijd te kunnen bieden, kennen we het zogenaamde Blendeddiet. Ouders koken zelf, pureren het eten en doen het in de sonde. Ouders zijn enthousiast, zorgverleners minder. Joanne en Wendy Kastelijn leggen uit wat een blended diet eigenlijk is en gaan in op de laatste inzichten. Ook geven zij praktische handreikingen voor het begeleiden van ouders die dit toepassen of overwegen dit te gaan doen.

Wendy KastelijnErasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis
Wendy Kastelijn MSc.
Bijdrage: Zelf infuusvoeding maken, ja of nee?

Wendy Kastelijn studeerde Health Sciences en werkt bij het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis als kinderdietist, zowel klinisch als poliklinisch. Zij is gespecialiseerd in de zorg voor kinderen met darmfalen en totale parenterale voeding in de thuissituatie.

Wendy Kastelijn geeft deze presentatie samen met haar collega Joanne Olieman.

Maaske TreurnietFontys Paramedische Hogeschool
Drs. Maaske Treurniet
Bijdrage: Mijn baby accepteert de fles niet …

Maaske Treurniet geeft les bij Fontys Paramedische Hogeschool, team Logopedie & team Interprofessioneel samenwerken (resultaatverantwoordelijk team). Daarnaast is ze werkzaam in de praktijk als preverbaal logopedist.

Voedingsproblemen bij heel jonge kinderen (0-2 jaar) kunnen ouders tot wanhoop drijven en voor veel angst en stress zorgen. Het is dan van belang dat ouders de eetproblemen van hun baby of peuter meer in perspectief leren zien. Maaske Treurniet geeft een overzicht van de mijlpalen rond eten en drinken. Wat valt binnen de normale variatie en wanneer is er echt reden voor zorg? En wat zijn dan veel voorkomende problemen? Ook gaat zij in op welke behandeling een preverbaal logopedist vervolgens kan inzetten. 

Jeanine VoormanWilhelmina Kinderziekenhuis Utrecht
Dr. Jeanine Voorman
Bijdrage: Voedingsproblemen bij cerebrale parese

Jeanine Voorman is kinderrevalidatiearts bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Haar specialisatie is Cerebrale Parese en zij is betrokken bij het onderdeel Voeding, slaap en beweging van het project CP van het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht.

Veel jonge kinderen met cerebrale parese (CP) worstelen met eet- en voedingsproblemen. Dit verdient nadrukkelijk aandacht, want voeding is voor hen extra belangrijk. Als een kind met CP bijvoorbeeld onvoldoende voeding binnenkrijgt, dan heeft het minder energie en er is een grotere kans op spasticiteit. Jeanine en Karen van Hulst gaan allereerst in op de vraag waarom eten en drinken deze kinderen vaak veel moeite kost. Vervolgens vertellen zij hoe professionals het beste kunnen handelen om de problemen te signaleren en te verminderen om tot een normaal voedingspatroon te komen.

Karen van HulstRadboud Health Academy
Dr. Karen van Hulst
Bijdrage: Voedingsproblemen bij cerebrale parese

Karen van Hulst is van huis uit logopedist, daarnaast onderzoeker en docent aan de Radboud Health Acedemy bij de Leerlijn Kinderneurorevalidatie. Zij is in 2019 gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op het onderwerp ‘Oral motor Perfomance in children with neurodevelopmental disabilities’

Karen van Hulst verzorgt deze presentatie samen met haar collega Jeanine Voorman.


Accreditatie

Voor dit congres is accreditatie aangevraagd bij:

 • Kwaliteitsregister V&V
  In behandeling
   
 • VSR
  In behandeling
   
 • ADAP (NVD en NVLF)
  In behandeling
   
 • SKJ
  In behandeling
   
 • NIP K&J/NVO-OG
  In behandeling
   
 • KNGF
  In behandeling
   
 • FGzPt
  In behandeling
   
 • Registerplein
  In behandeling
   
 • DAIMH
  In behandeling

Dit congres omvat 7 scholingsuren

LET OP: De online versie van dit congres is niet geaccrediteerd door AbSG / KNMG-GAIA (artsen). Voor de live-versie is wel accreditatie aangevraagd. Ben je dus arts en wil je voor punten in aanmerking komen, dan kan dat dus uitsluitend door het volgen van de live-variant.


Prijs en korting

De prijs voor deelname aan deze dag is € 295,00 ex. 21% BTW en inclusief:

 • Bewijs van deelname en (indien van toepassing) bijschrijving van registerpunten

Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 45,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.

Ik ben of word abonnee van Vakblad Vroeg, dan neem je deel voor € 250,00 (ex. 21% BTW).

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het tekst blok opmerkingen.

Bovenop deze kortingen geldt het aanbod dat jij zelf of een collega gratis deel mag nemen aan de online versie van dit congres of een ander online congres.


Alle voordelen op een rij

 • Jaarlijks multidisciplinair congres
 • Breed geaccrediteerd door kwaliteitsregisters
 • Keuze uit verschillende deelsessies
 • De niet-gevolgde deelsessies kunnen alsnog on-demand bekeken worden via het internet
 • Diverse kortingen mogelijk
 • Op locatie en gemakkelijk te bereiken met het OV
 • Voldoende parkeergelegenheid in de directe omgeving van de congreslocatie
 • Koffie, thee en lunch inbegrepen

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!