Startdatum 15 juli 2022
Locatie Online scholing
Prijs € 299,00 ex. 21% BTW
Uiterste inschrijfdatum 15 juli 2022
Kinderen en jeugdigen komen steeds meer onder druk te staan als gevolg van de hogere eisen van onze maatschappij. Maar ook pesterijen, echtscheiding, verlieservaringen en financiële problemen kunnen risicovolle omstandigheden zijn voor het ontwikkelen van overvraging en stress bij kinderen en pubers. Wanneer stressmomenten echter té lang duren, of zich té snel opvolgen, kan er burn-out optreden. Als ouder is het vaak moeilijk om de signalen van een burn-out te herkennen. Vaak begint het met vage klachten als lusteloosheid, slecht slapen en niet of nauwelijks eten. Meestal komen daar ook fysieke ongemakken bij als buikpijn of hoofdpijn. Deze 'early life stress' kan op latere leeftijd weer zorgen voor serieuze problemen.
Tijdens dit online congres gaan vooraanstaande sprekers uit wetenschap en praktijk in op vragen en dilemma's die voorkomen in het werken met kinderen rondom overvraging, stress en burn-out.
Je hebt 30 dagen de tijd om alle videopresentaties on demand te volgen.
Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Het online-congres over overvraging, stress en burn-out bij kinderen en jeugdigen is gericht op hbo- en academisch opgeleide begeleiders, hulpverleners en leerkrachten die werken met jonge mensen die deze problematiek ervaren. Denk daarbij aan:
Dr. Guido van de Luitgaarden [Euregionaal Congresburo] - Moderator
Prof. Dr. Elke Van Hoof [Vrije Universiteit Brussel] - De voorspelbaarheid van angst en stress bij kinderen / jeugdigen
Prof. Dr. Carolien Rieffe [Universiteit Leiden] - (Preventief) omgaan met burn-out bij kinderen en jong volwassenen
Drs. Marleen Derks [De Piekerpoli] - Hoe blijf je in gesprek met kinderen en jongeren die 'overlopen'?
Deelsessie 1A Drs. Joachim Waterschoot en Drs. Sofie Morbée [Universiteit Gent] - Succesvolle zelfregulatie en het proces van keuzes maken
Deelsessie 1B Dr. Tibor Brunt [Het Kleine Heldenhuis] - Genderdiversiteit en stress: hoe gaan jongens en meisjes om met stress en waarin verschillen ze?
Deelsessie 2A Dr. Carl H.D. Steinmetz [Expats & Immigrants] - Psychisch onwel bevinden bij Jongeren door COVID-19? Gevolgen voor het onderwijs en de hulpverlening
Deelsessie 2B Drs. Ard Nieuwenbroek [Ortho Hulp] - Burn-out onder jongeren: een vaak onzichtbare sluipmoordenaar
Elke is klinisch psycholoog met specialisaties in psychodiagnostiek, trauma, stress en burnout. Ze is gecertifieerd EMDR-practitioner, biofeedbacktrainer en coach, en expert in non-verbale interventies. Elke is professor aan de Vrije Universiteit Brussel en daarnaast werkzaam als klinisch psycholoog in de eerstelijnshulpverlening. Zij zetelt in verschillende commissies zoals De Hoge Gezondheidsraad en de Psychologencommissie.
In deze inleidende presentatie gaat Elke Van Hoof in op de vraag in hoeverre angst en stress voorspelbaar is bij kinderen / jeugdigen en (jong) volwassenen? Daarna wordt uitgelegd of en in hoeverre tools beschikbaar zijn om hier preventief mee om te gaan?
Carolien Rieffe is gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam op Theory of Mind en emoties en was daarna werkzaam als universitair docent in Londen, Institute of Education, University of London. Sinds 2004 is zij verbonden aan Universiteit Leiden, Ontwikkelingspsychologie. Van 2010-2020 was Carolien bijzonder Hoogleraar Sociale en Emotionele Ontwikkeling. Momenteel is zij Honorary Professor op UCL, London en professor op Sociale Interacties en Techniek bij de Universiteit van Twente. Zie www.focusonemotions.nl voor een overzicht van alle onderzoeksprojecten en publicaties vanuit haar lab.
Carolien Rieffe gaat in deze bijdrage nader in op het omgaan met burn-out bij kinderen en jong volwassenen. Hierbij ligt de focus op zelfregulatie, gedragsverandering en zelfcontrole: wat zegt de wetenschap en wat impliceert dit voor de praktijk?
Marleen is psycholoog en piekertherapeut. Zij volgde daarnaast de opleiding tot Ademtherapeut en Medical Fitness Coach en is auteur van het boek "Nooit meer piekeren", het boek dat aanleiding gaf tot de oprichting van piekerpoli's in Nederland.
Deze bijdrage gaat over vaardigheden die nodig zijn om een ander te begrijpen, aansluiten bij de communicatie-behoefte en het tot stand brengen van verbinding. Daarbij vinden problemen van de jongere, het kind, vaak hun oorsprong in het contact met een ander. Na deze presentatie kunnen deelnemers eerder de vinger leggen waar conflicten mogelijk ontstaan.
Hoe de ‘taal van de puber’ tijdig te doorzien, zodat er begrip ontstaat en een conflict gepasseerd kan worden.
Joachim Waterschoot en Sofie Morbée zijn respectievelijk experimenteel en klinisch psycholoog. Sinds 2017 werken ze als doctoraatsonderzoekers aan de Universiteit Gent. In de vakgroep Ontwikkelings-, Persoonlijkheids- en Sociale Psychologie voeren ze onderzoek naar het thema motivatie in verschillende contexten. In hun onderzoek proberen ze een antwoord te vinden op de vragen waarom mensen doen wat ze doen en waarom ze hier soms van afzien. Daarnaast zijn ze geïnteresseerd in wat de sociale omgeving kan doen om een optimale motivatie te bevorderen en de inzet en betrokkenheid te vergroten. Zo stonden Joachim en Sofie mee aan de wieg van de Motivatiebarometer die doorheen de COVID-19 crisis onder meer de motivatie en het welzijn van de Belgische bevolking monitorde.
In deze deelsessie, gebaseerd op de Zelf-Determinatie Theorie, wordt vanuit wetenschappelijk oogpunt en in interactie met de deelnemers ingegaan op de vraag hoe we de zelfregulatie van kinderen en jongeren kunnen stimuleren opdat ze beter in staat zijn om keuzes te maken vanuit "goesting" in plaats van "moetivatie". Een voedingsbodem voor zelfregulatie stimuleren bij kinderen en jongeren veronderstelt dat de omgeving een goed gestructureerd, autonomieondersteunend klimaat creëert. Hoe dit in de praktijk gebracht kan worden, wordt in deze praktijkgerichte bijdrage verduidelijkt aan de hand van een aantal illustraties en concrete oplossingsmogelijkheden.
Carl studeerde psychologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Hij richt zich op het bevorderen van tolerantie en rechtvaardigheid vanuit het kennisdomein van de (transculturele) psychologie/ therapie en victimologie vanuit zijn organisatie Expats & Immigrants.
Carl H.D. Steinmetz legt in deze interactieve presentatie (want wij allemaal hebben ervaring met COVID-19) de nadruk op:
Deelnemers leren over een aanpak die geschikt is om in te zetten voor immigranten, vluchtelingen en expats via de extended familie.
Tibor Brunt heeft een biomedische achtergrond, is in 1999 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daarna heeft hij onder meer gewerkt aan de UvA als docent en later als onderzoeker bij onder andere het RIVM. In 2009 is hij een promotietraject gestart bij de afdeling Psychiatrie aan het Academisch Medisch Centrum van de UvA. Dit traject heeft hij na drie jaar succesvol afgerond en in 2012 heeft hij de doctorsgraad verkregen binnen de Geneeskunde. Vanaf 2008 heeft hij talloze publicaties geschreven binnen de domeinen verslaving, druggebruik en drugsmisbruik met de focus op gedrag en psychofarmacologie. Daarnaast heeft hij talloze internationale en nationale lezingen verzorgd als keynote spreker en nascholingen voor onder meer artsen, verpleegkundigen, ambulancepersoneel en GGZ professionals. Verder heeft hij vele tientallen publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en meerdere hoofdstukken in medische handboeken op zijn naam staan. Tibor werkt momenteel als psychiatrisch gedragswetenschapper aan de behandeling van casussen binnen het Kleine Heldenhuis, een multidisciplinair behandelcentrum voor kinderen en gezinnen met een moeilijke start, zoals premature geboorte. Zijn focus bij de behandeling ligt daarbij op vaders in deze gezinnen.
Het moderne leven lijkt steeds meer eisen te stellen en brengt continue stress met zich mee, zeker tijdens de afgelopen paar jaar. Maar eigenlijk is het voornamelijk een teken van de moderne, gedigitaliseerde, samenleving, iets dat al enkele decennia speelt. Voor kinderen en jongvolwassenen heeft dit allemaal nog veel meer impact, onder anderen omdat zij er middenin staan en omdat ze de toekomst snel zien naderen. Keuzestress, prestatiestress, social media stress, klimaatstress, zomaar een greep uit zaken waar de jeugd vroeg mee geconfronteerd wordt. Nu is het stress mechanisme van het brein en het lichaam, waar de HPA-as centraal in staat, ook nog eens volop in ontwikkeling tijdens de kindertijd. Het kinderbrein is extra gevoelig voor stressvolle gebeurtenissen en stress kan daarmee een invloed hebben op de rest van iemand's leven. Ook gaan meisjes en jongens hier anders mee om: zo is bekend dat jongens onder invloed van stress eerder externaliserende gedragingen laten zien, terwijl meisjes eerder internaliserend gedrag vertonen. In deze presentatie zal worden ingegaan op deze twee type gedragingen en het stress systeem en wat dit voor de praktijk van de Jeugd GGZ betekent.
Ard is contextueel therapeut, communicatietrainer en een praktijkman 'pur sang'. Hij heeft ruime expertise op het gebied van activeren van de (vaak verborgen) kracht in mensen. Daarnaast is Ard auteur en heeft inmiddels 25 boeken op zijn naam staan, die veelal over het onderwerp faalangst gaan.
Deze deelsessie geeft concrete handvatten hoe je jongeren kunt herkennen die te maken hebben met een (beginnende) burn-out. Ook wat je als begeleider kunt doen, zowel coachend als therapeutisch, om deze jongeren te helpen.
Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader. Ook is hij voorzitter van de Raad van Toezicht van het Steunpunt Mantelzorg Zuid.
De prijs voor deelname aan deze dag is € 299,00 ex. 21% BTW en inclusief:
Ben of word je abonnee van de gratis nieuwsbrief van Blik op Hulp, dan ontvang je € 20,00 korting op het vroegboektarief en neem je deel voor € 255,00 (ex. 21% BTW). Je dient je dan wel aan te melden met het e-mail adres waarop je ook de nieuwsbrief van Blik op Hulp ontvangt.
Als je ervoor kiest om direct online te betalen, dan krijg je € 5,00 (extra) korting op je aanmelding.
Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 200,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.
Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen vast dienstverband en/of een eigen praktijk? Dan betaal je € 100,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 100 studentenplaatsen te vergeven. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.
Bovenop deze kortingen geldt het aanbod dat jij zelf gratis mee mag doen aan een ander online congres naar keuze OF een collega als introducé gratis mee mag doen aan de online versie van dit congres.
Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.
Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!