11 september 2023 - Zoom

Online Masterclass - Talking with kids about personal and global tragedy

Online Masterclass - Talking with kids about personal and global tragedy


Startdatum 11 september 2023

Aanvangstijd 19:00 uur

Eindtijd 21:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 79,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 09 juni 2023 (daarna € 89,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 11 september 2023

Max. aantal deelnemers 200

De voertaal van deze scholing is Engels met keuzemogelijkheid voor Nederlandse vertaling.

Talking with kids about personal and global tragedy: don't look for the helpers, be one!

Kinderen kunnen in hun leven veel meemaken: ze zijn bijvoorbeeld getuige of slachtoffer van (huiselijk) geweld, worden plotseling uit huis geplaatst, worden gepest of verliezen een dierbare. Behalve door persoonlijke ervaringen, kunnen ook beelden of berichten die via (social) media op hen afkomen, hen bang maken of zelfs traumatiseren.

Voor professionals in de hulpverlening en het onderwijs is vervolgens de taak weggelegd om op de juiste manier met deze kinderen te praten over wat er gebeurd is om zodoende de schade te beperken. En dat is niet eenvoudig. Begrijpt een kind wel ten volle wat hem of haar overkomen is? Hoe ga je om met de emotionele onrijpheid van kinderen? Hoe zorg je dat je zowel eerlijk als geruststellend bent? Hoe pas je je taalgebruik, de hoeveelheid en complexiteit van je taalgebruik aan aan de ontwikkeling van het kind? Hoe voorkom je dat je onbedoeld de situatie erger maakt?

In deze online masterclass, zal Dr. Jeff Temple (Galveston, USA) ingaan op de korte- en langetermijn effecten van traumatische en beangstigende gebeurtenissen of beelden op kinderen. Ook zal hij op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten uitleggen welke strategieën je als professional kunt gebruiken om de negatieve effecten van zulke ervaringen te beperken. Het grootste deel van deze twee uur durende webinar, zal draaien om de manier waarop je rondom dit thema op een leeftijds- en ontwikkelingsadequate manier met kinderen kunt spreken.

Jeff deelt met regelmaat zijn inzichten over onder meer school shootings, dating-geweld tussen tieners en de angst van kinderen voor internationale gebeurtenissen en conflicten. Hij is bekend van onder meer zijn commentaren voor CNN, Time Magazine, Forbes, The New York Times en The Washington Post.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online masterclass is bedoeld voor hbo of academisch opgeleide hulpverleners en begeleiders die in hun werk te maken hebben met kinderen die psychotrauma hebben geleden, beangstigende gebeurtenissen hebben meegemaakt en / of bang zijn vanwege de dingen die ze in het nieuws en via sociale media zien. Denk daarbij aan jeugdzorgwerkers, psychologen, (ortho)pedagogen, (jeugd)verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, cliëntbegeleiders, gezinshuisouders, etc.

Daarnaast dienen deelnemers liefst enkele jaren praktijkervaring te hebben. Er is Nederlandse vertaling beschikbaar: je kunt zelf schakelen tussen het geluid van de Engelstalige spreker en de Nederlandse vertaling.


Wat leer je?

 • Wat de korte- en langetermijneffecten van traumatiserende of erg beangstigende situaties op kinderen kunnen zijn;
 • Welke op wetenschappelijke inzichten gebaseerde strategieën je als professional kunt inzetten om die nadelige effecten te beperken;
 • Hoe je evidence-based kunt werken met kinderen die traumatiserende of beangstigende ervaringen hebben opgedaan;
 • Welke basishouding en vaardigheden er nodig zijn in de gespreksvoering met kinderen over dergelijke ervaringen.

Programma

19.00 uur: Start en introductie door de moderator Dr. Guido van de Luitgaarden (Euregionaal Congresburo)
19.05 uur: Kennisoverdracht door Dr. Jeff Temple (University of Texas Medical Branch)
20.00 uur: Gelegenheid voor het stellen van vragen aan de spreker
21.00 uur: Afsluiting


Wie zijn de sprekers?

Dr. Jeff TempleUniversity of Texas Medical Branch
Prof. Dr. Jeff Temple
Bijdrage: Don't look for the helpers, be one: Talking with kids about personal and global tragedy

Prof. Dr. Temple is hoogleraar, erkend psycholoog, en Vice Dean for Research and Scholarship aan de School of Nursing van de University of Texas Medical Branch (Galveston, USA). Hij bekleedt ook de John Sealy bijzondere leerstoel in Community Health. Als directeur van het Center for Violence Prevention, richt hij zijn onderzoek op de preventie van interpersoonlijk geweld, evenals geweld in gemeenschappen. Jeff heeft meer dan 250 wetenschappelijke artikelen op zijn naam staan en publiceerde onder meer JAMA, JAMA Pediatrics, The Lancet Child and Adolescent Health, Pediatrics en het Journal of Adolescent Health. Aan zijn werk werd ook aandacht besteed door onder meer Forbes, CNN, New York Times, TIME Magazine, Washington Post en de satirische website The Onion.

Jeff Temple spreekt in deze Engelstalige online masterclass over de manier waarop je de schade van traumatiserende en beangstigende gebeurtenissen kunt helpen beperken.

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Moderator en host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.


Accreditatie

Deze online masterclass is geaccrediteerd door:

SKJ
2 punten voor hbo opgeleide jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie formeel leren - webinar.

NIP K&J / NVO-OG
In behandeling

FGzPt
2 punten

Registerplein
2 punten voor:

 • Cliëntondersteuners
 • Ervaringsdeskundigen
 • GGZ-agogen
 • Gezinshuisouders
 • Kinderwerkers / jongerenwerkers
 • Maatschappelijk werkers
 • Psychodiagnostisch werkers
 • Sociaal agogen
 • Sociaal werkers

Kwaliteitsregister V&V
2 punten voor:

 • GGZ-verpleegkundigen
 • Jeugdverpleegkundigen
 • Justitieel verpleegkundigen
 • Kinderverpleegkundigen
 • SPV-en

Wanneer de aanvraag bij jouw kwaliteitsregister nog op "in behandeling staat", kun je je toch zonder risico aanmelden. Wat bedoelen we daarmee? Als je ingeschreven bent bij één van de genoemde registers en ten tijde van je inschrijving staat bij dat register dat de aanvraag nog in behandeling is, schrijf je je gewoon in. In het onwaarschijnlijke geval dat het betreffende register uiteindelijk zou besluiten de aanvraag af te wijzen, geven wij het door jou betaalde bedrag volledig terug en mag je toch gewoon deelnemen aan de Masterclass.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 79,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 09 juni 2023 (daarna € 89,00 ex. 21% BTW) en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Geaccrediteerde scholing
 • Wereldwijd gerenommeerde docent
 • Bewijs van deelname
 • Online en interactief via Zoom
 • Nederlandse vertaling beschikbaar: je kunt zelf schakelen tussen het geluid van de Engelstalige spreker en de Nederlandse vertaling

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!