1 januari 2024 - Zoom

Online congres - Huilbaby's onder de loep in één middag (on-demand)

Online congres - on demand

Deelnemers aan de on-demand uitvoering van dit online congres:

 • ontvangen op 1 januari 2024 de inloggegevens om dit congres tot en met 30 januari 2024 on-demand te volgen
 • ontvangen hun bewijs van deelname en accreditatiepunten 14 dagen na afloop van de on demand uitvoering van dit congres

Hoe gaat het technisch in z'n werk: klik hier


Online congres - Huilbaby's onder de loep in één middag (on-demand)


Startdatum 1 januari 2024

Aanvangstijd 12:30 uur

Eindtijd 16:30 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 195,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 1 januari 2024

Max. aantal deelnemers 200

Excessief huilen van baby’s heeft vaak meerdere oorzaken.

Voor ouders is het soms om wanhopig van te worden. Zo’n klein hummeltje dat alsmaar huilt, veel en hard. Niet goed slaapt, krampjes lijkt te hebben, vul maar in. Veelal ten einde raad wordt professionele hulp ingeroepen. Maar waar moet je beginnen? Wat kunnen de oorzaken zijn? Hoe kun je daadwerkelijk de helpende hand bieden? Tijdens deze middag vertellen deskundigen, ieder vanuit een andere invalshoek, wat ingangen zijn om rekening mee te houden in je hulpaanbod.

Dit middagcongres is op donderdagmiddag 23 november 2023 via een livestream te volgen of vanaf 1 januari 2024 gedurende 30 dagen on demand online.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze online scholing is bedoeld voor iedereen die met baby's en hun ouders werkt. Denk hierbij aan jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, kinderartsen, IMH-specialisten, kinderpsychiaters, lactatiekundigen, logopedisten, kinderfysiotherapeuten, kinder- en jeugdpsychologen, (ortho-)pedagogen, babyconsulenten, maatschappelijk werkers en professionals in de babyopvang (gespecialiseerd en regulier).


Werk- en denkniveau: HBO - Universitair


Wat leer je?

 • De impact van excessief huilen: wat helpt er wel en wat (juist) niet
 • Het opsporen en wegnemen van stressoren ter bevordering van de veerkracht van ouders
 • De samenhang van mondmotorische vaardigheden met de onrust van baby's
 • Het belang van slaap voor de ontwikkeling van baby’s
 • De interpretatie van huilen als taal van de baby en hoe de communicatie hierop af te stemmen

Programma

 • 12.30 uur - Instroom online congres
 • 12.45 uur - Opening door Dr. Guido van de Luitgaarden - Euregionaal Congresburo - Voorzitter en host
 • 13.00 uur - 13.30 uur - Dr. Ineke de Kruijff [St. Antonius Ziekenhuis] - Paraplu’s in de regen
 • 13.30 uur - 14.15 uur - Drs. Marilene de Zeeuw [Ziekenhuis Rijnstate] - Kalmeren en uithuilen
 • 14.15 uur - 15.00 uur - Marga Klessens [St. Antonius Ziekenhuis] - Van behandelen tot geruststellen
 • 15.00 uur - 15.15 uur - Pauze
 • 15.15 uur - 16.00 uur - Dr. Jeroen Dudink [UMCUtrecht] - Veel huilen betekent minder slapen
 • 16.00 uur - 16.45 uur - Drs. Paulien Kuipers [Kuipers advies Verbindende woorden] - Huilen is taal
 • 16.45 uur - 17.00 uur - Afsluiting

Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Ineke de KruijffSt. Antonius Ziekenhuis
Dr. Ineke de Kruijff
Bijdrage: Paraplu's in de regen

Sinds 2002 is Ineke de Kruijff werkzaam als kinderarts. Vanaf 2011 neemt ze deel aan de multidisciplinaire POP (pediater-obstetricus-psychiater) poli. Zwangeren met psychische klachten, psychiatrische voorgeschiedenis of met medicatie krijgen hier advies en begeleiding. In 2022 is zij gepromoveerd op de rol van ouderfactoren en stress bij excessief huilende zuigelingen. Sinds die tijd is zij tevens bezig met het opzetten van de ABC (advanced baby care) poli voor deze zuigelingen, gekoppeld aan multicenter wetenschappelijk onderzoek.

In deze presentatie gaat Ineke samen met een ervaringsdeskundige moeder in op de impact van excessief huilen: wat helpt er wel en wat (juist) niet. Hoe zorgen we als professionals voor een ‘paraplu in de regen’. Ook gaat Ineke dieper in op een nieuwe werkwijze en de opzet van netwerkzorg rondom excessief huilende zuigelingen.

Marilene de ZeeuwRijnstate Ziekenhuis
Drs. Marilene de Zeeuw
Bijdrage: Kalmeren en uithuilen

Marilene de Zeeuw is Klinisch psycholoog, Gedragstherapeut VGCt, Infant Mental HealthSpecialist en docent. Ook schrijft zij columns voor Vakblad VROEG. Marilene werkt bij Ziekenhuis Rijnstate afdeling Medische Psychologie, bij de RINOgroep als docent en bij IMH Nederland - onderdeel van CAYO - als Specialist Leren. Ze is vanaf 1999 werkzaam in de JeugdGGZ. Sinds 2004 werkt ze multidisciplinair met baby's, peuters en hun gezinnen met huil-, eet- en slaapproblemen.

Marilene is een warm voorstander van een breed klinische aanpak vanuit alle disciplines die betrokken zijn bij baby’s die veel huilen. Er kan immers van alles aan de hand zijn, denk bijvoorbeeld aan voedingsproblemen of traumagerelateerde klachten. Voorop staat voor haar het bevorderen van de veerkracht van deze gezinnen. Tijdens haar presentatie zal Marilene specifiek aandacht besteden aan het opsporen en wegnemen van stressoren. Maar ook wat ingangen zijn om ouders vanuit diverse verstoorde patronen die ontstaan om te leren gaan met huilen.

Paulien Kuipers congres hechtingsproblematiek 2015Kuipers advies Verbindende woorden
Drs. Paulien Kuipers
Bijdrage: Huilen is taal

Na haar studie pedagogiek aan de R.U. Groningen was Paulien Kuipers werkzaam bij diverse GGZ-instellingen en de Raad voor de Kinderbescherming. Vervolgens richtte zij Stichting Kinderleven op, een instelling met de focus op de verbinding tussen ouders en het jonge kind. Ze is auteur van het boek 'Eerste hulp bij hechting'. Tegenwoordig is Paulien adviseur / opleider in de jeugdzorg en geeft zij lezingen over het belang van de ouder-kindband.

Een baby is talig vanaf de geboorte en drukt zich uit met alle middelen die het ter beschikking staat. Huilen is daar één van. Vaak is het huilen van baby's als algemeen gedragskenmerk onderwerp van onderzoek. Dit leidt dan tot algemene adviezen aan ouders met betrekking tot de aanpak van het huilgedrag. Het probleem van een baby is echter niet zozeer het huilen zelf, als wel datgene wat het met het huilen wil vertellen. Huilen kunnen we zien als de taal van een uniek en individueel wezen. In deze lezing gat Paulien in op de wijze hoe we, in plaats van algemene adviezen aan ouders te geven, hen kunnen leren om te communiceren met hun baby.

Marga KlessensSt. Antoniusziekenhuis
Marga Klessens
Bijdrage: Van behandelen tot geruststellen

Marga Klessens is al meer dan 30 jaar werkzaam als preverbaal logopedist in het Antoniusziekenhuis. Daarnaast behandelt zij baby’s en jonge kinderen thuis vanuit haar eigen prelogopediepraktijk Kind aan Huis. Zij heeft in die drie decennia een schat aan ervaring opgedaan rond huilproblemen bij deze jonge doelgroep.

Marga bekijkt deze middag de onrust van de huilende baby vanuit haar vak de preverbale logopedie. Via uitleg over de ontwikkeling van de mondmotorische vaardigheden laat ze zien hoe deze soms kunnen samenvallen met onrust van baby’s. Ook voedingsreflexen spelen hierbij een rol, evenals krampjes, verborgen reflux, al dan niet vermeende koemelkallergie en het gebruik van fopspenen. Wanneer is er behandeling nodig en zo ja, welke dan? Of kunnen ouders worden gerustgesteld?

Jeroen DudinkUMCU
Dr. Jeroen Dudink
Bijdrage: Veel huilen betekent minder slapen

Jeroen Dudink is werkzaam als neonataloog in het UMC Utrecht. Als onderzoeker van babyhersenen kijkt hij met verschillende (inter-)nationale onderzoeksgroepen naar het belang van slaap voor de vroege hersenontwikkeling. Jeroen is voorzitter van de Vereniging Kind en Slaap en mede-oprichter van het Sleep Discovery Lab.

Huilen en slapen zijn twee factoren die vaak samengaan. Veel huilen betekent immers minder slapen. In deze presentatie gaat Jeroen in op het belang van slaap voor de ontwikkeling van baby’s. Hoe kan slaaptekort op de lange termijn problemen veroorzaken en hoe veranderen de slaappatronen naarmate baby’s ouder worden? Daarbij zal hij ingaan op de wetenschap van slaapmetingen, gevolgd door praktische slaaptips voor ouders. Tot besluit zal Jeroen zorgprofessionals aanmoedigen om meer te leren over babyslaap en laten weten waar ze terecht kunnen voor meer informatie.


Accreditatie

Er is voor deze nascholing accreditatie aangevraagd bij:

 • NIP K&J / NVO
 • FGzPt
 • AbSG (aangevraagd: alleen voor de live streaming en niet voor deze on-demand versie)
 • SKJ
 • Kwaliteitsregister V&V
 • Verpleegkundig Specialisten Register
 • ADAP (o.a. NVLF en NVD)

* Tijdens de uitvoering van dit online congres zullen verschillende poll-metingen worden gedaan ter controle van de voor registerpunten vereiste 100% aanwezigheid.


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 195,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Ik ben of word abonnee van Vakblad Vroeg, dan neem je deel voor € 165,00 (ex. 21% BTW).

Werk je als zelfstandige zonder personeel (zzp-er), dan geldt een prijs van € 155,00 (ex. 21% BTW). Vermeld bij inschrijving je KvK-nummer in het daarvoor bestemde vak. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Ben je voltijdstudent aan een HBO- of academische opleiding en heb je geen vast dienstverband en/of een eigen praktijk? Dan betaal je € 100,00 (ex. 21% BTW). Er zijn maximaal 100 studentenplaatsen te vergeven. Je kunt alleen gebruik maken van deze korting als je direct online betaalt.

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Praktijkgericht online congres over het werken met huilbaby's en hun ouders
 • Breed geaccrediteerd door kwaliteitsregisters
 • Bewijs van deelname en het bijschrijven van accreditatiepunten (achteraf)
 • Diverse kortingen mogelijk

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!