27 maart 2024 - Zoom

Online Masterclass - Applying attachment theory in child protection

Keuze voor live stream en/of on demand versie

 • Neem live deel aan deze Engelstalige online masterclass en/of bekijk de opname van 29 maart 2024 tot uiterlijk 5 april 2024.
 • Live deelnemers kunnen gebruik maken van een automatisch gegenereerde Nederlandse ondertiteling.
 • Niet-live deelnemers ontvangen binnen 24 uur na afloop van masterclass automatisch toegang tot de opnames.
 • Alle deelnemers krijgen de mogelijkheid om de masterclass vanaf 29 maart 2024 tot 5 april 2024 on demand terug te kijken, inclusief gecontroleerde Nederlandse ondertiteling.

Online Masterclass - Applying attachment theory in child protection


Startdatum 27 maart 2024

Aanvangstijd 19:00 uur

Eindtijd 21:00 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 89,00 ex. 21% BTW

Uiterste inschrijfdatum 27 maart 2024

Max. aantal deelnemers 500

De voertaal van deze scholing is Engels met keuzemogelijkheid voor Nederlandse vertaling.

De hechtingstheorie geniet aanzienlijke populariteit en wordt breed toegepast in diverse praktijksituaties, waaronder de kinderbescherming.

Niettemin bestaat er bezorgdheid over de aanzienlijke kloof die bestaat tussen onderzoekers en professionals in de praktijk, evenals over de verspreiding van misvattingen met betrekking tot de hechtingstheorie, het bijbehorende onderzoek en de gebruikte beoordelingen.

In deze Engelstalige online masterclass zal Dr. Tommie Forslund (Stockholm, Zweden) de veelzijdige wereld van de hechtingstheorie en de kritische toepassing ervan in de kinderbeschermingspraktijk bespreken. De masterclass is bedoeld om twee primaire niveaus van hechtingstheorie en -onderzoek te verkennen: het soorttypische of normatieve niveau, dat een algemeen raamwerk biedt voor het begrijpen van gehechtheidsgedrag en het niveau van individuele variaties, dat diverse hechtingsstijlen omvat. Via deze masterclass verwerven deelnemers de vaardigheden en kennis om hechtingstheorie en onderzoek op een constructieve en op bewijs gebaseerde manier toe te passen binnen hun rol in de kinderbescherming.

Deze masterclass zal tevens een platform bieden voor het bespreken van de mogelijkheden en uitdagingen die gepaard gaan met het beoordelen van veilige gehechtheid in kinderbeschermingssituaties.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

Deze Engelstalige online masterclass is bedoeld hulpverleners en leekrachten die beroepsmatig werkzaam zijn binnen de kinderbescherming.

Werk- en denkniveau: HBO - Universitair


Wat leer je?

Na deze online masterclass kunnen deelnemers:

 • twee essentiële niveaus van de gehechtheidstheorie en het daaraan gerelateerde onderzoek identificeren;

 • de gehechtheidstheorie en relevant onderzoek op een constructieve en op bewijs gebaseerde wijze toepassen binnen het domein van de kinderbescherming, gebaseerd op de meest recente aanbevelingen van vooraanstaande experts op het gebied van gehechtheid;

 • de mogelijkheden en beperkingen bij het beoordelen van veilige gehechtheid begrijpen en hanteren binnen de context van kinderbescherming.


Programma

 • Opening door moderator Dr. Guido van de Luitgaarden | 5 minuten
 • Presentatie door Dr. Tommie Forslund: "De hechtingstheorie toepassen in de kinderbescherming" | 1 uur
 • Korte pauze | 5 minuten
 • Presentatie door Dr. Tommie Forslund: "De hechtingstheorie toepassen in de kinderbescherming" | 30 minuten
 • Vraag-en-antwoordsessie | 15 minuten
 • Slotopmerkingen door Dr. Guido van de Luitgaarden | 5 minuten
 • Totale duur: 2 uur

Wie zijn de sprekers?

Guido van de LuitgaardenEuregionaal Congresburo
Dr. Guido van de Luitgaarden
Bijdrage: Moderator - Host

Guido van de Luitgaarden is opgeleid als sociaal-pedagogisch hulpverlener en werkte in die hoedanigheid onder meer in het sociaal-cultureel werk. Hij was gedurende 16 jaar als senior onderzoeker en docent werkzaam bij Zuyd Hogeschool, lectoraat Sociale Integratie. Guido promoveerde aan de University of Salford (VK) op een proefschrift over oordeels- en besluitvorming bij vermoedens van kindermishandeling. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Euregionaal Congresburo en het Centrum voor Educatie en Supervisie. Daarnaast is hij echtgenoot en (pleeg)vader.

Dr. Tommie ForslundUniversity of Stockholm
Dr. Tommie Forslund
Bijdrage: Applying attachment theory in child protection

Dr. Tommie Forslund, is psycholoog en universitair hoofddocent aan de afdeling Psychologie van de Universiteit van Stockholm en bij het kenniscentrum S.U.F., Regio Uppsala, Zweden. Hij heeft twee overlappende onderzoekslijnen. De eerste betreft de hechtingstheorie, met momenteel een nadruk op het begrip en gebruik van de hechtingstheorie in de kinderbescherming. Naast zijn empirisch onderzoek naar het onderwerp, heeft hij de coördinatie van een internationale consensusverklaring op zich genomen. Hij heeft ook een grote interesse in het verspreiden van kennis over hechting en heeft twee boeken gepubliceerd. Zijn tweede onderzoekstrack, deels geïnformeerd door de hechtingstheorie, betreft gezinnen geleid door ouders met cognitieve moeilijkheden. Onderzoeksthema's omvatten zorgverlening (bijv. moederlijke sensitiviteit), kindontwikkeling (bijv. hechtingszekerheid), factoren die risico overbrengen (bijv. moederlijke ervaringen met trauma) en gezinsondersteuning.

Hechtingstheorie is erg populair geworden en wordt in veel toegepaste settings gebruikt, waaronder het brede terrein van de jeugdbescherming. Toch zijn er zorgen over een aanzienlijke kloof tussen onderzoekers en praktijkmensen, en over wijdverbreide misverstanden over hechtingstheorie, -onderzoek en -beoordelingen. 70 onderzoekers uit meer dan 20 landen hebben een internationale consensusverklaring gepubliceerd om misverstanden tegen te gaan en aanbevelingen te doen voor constructief gebruik. Tommie Forslund, die de coördinatie van de consensusverklaring op zich nam, zal de belangrijkste conclusies uit dit werk presenteren, samen met zijn eigen en andermans empirisch onderzoek naar het begrip en gebruik van hechtingstheorie in de kinderbescherming.

In deze masterclass zal Dr. Tommie Forslund (Stockholm, Zweden) de veelzijdige wereld van hechtingstheorie bespreken, evenals de kritische toepassing ervan in de praktijk binnen het terrein van de jeugdbescherming. De masterclass is ontworpen om twee primaire niveaus van hechtingstheorie en -onderzoek te verkennen: het soorttypische of normatieve niveau, dat een algemeen kader biedt voor het begrijpen van hechtingsgedrag, en het niveau van individuele variaties, inclusief diverse hechtingsstijlen zoals veilige, onveilige en gedesorganiseerde hechting.

Door deze masterclass zullen deelnemers vaardigheden en kennis opdoen om hechtingstheorie en -onderzoek op een constructieve en op bewijs gebaseerde manier toe te passen binnen hun rollen in de jeugdbescherming. Dit zal worden geleid door de nieuwste aanbevelingen en inzichten van vooraanstaande hechtingsexperts, om ervoor te zorgen dat praktijken niet alleen effectief zijn, maar ook overeenkomen met het huidige wetenschappelijke begrip.

Bovendien zal de masterclass een platform bieden om de kansen en uitdagingen te bespreken die gepaard gaan met het beoordelen van hechtingsveiligheid in jeugdbeschermingscontexten. Dit deel van het webinar is bedoeld om professionals uit te rusten met een genuanceerd begrip van hoe gehechtheidsbeoordelingen kunnen worden uitgevoerd, geïnterpreteerd en gebruikt, terwijl ook hun beperkingen in verschillende jeugdbeschermingscontexten worden erkend.


Accreditatie

Staat de aanvraag bij jouw register nog op "in behandeling"? Meld je dan toch risicoloos aan. Als je je aanmeldt onder vermelding van een geldig registernummer van een register waarbij de aanvraag in behandeling is, dan neem je gratis deel wanneer dat register (tegen iedere verwachting in) geen punten zou toekennen!

SKJ
In behandeling

NIP K&J / NVO-OG
In behandeling

FGzPt
2 punten


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 89,00 ex. 21% BTW en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Unieke Engelstalige masterclass door een gezaghebbende wetenschapper
 • Nederlandstalige ondertiteling
 • Bewijs van deelname
 • Registerpunten
 • Eenvoudig deelnemen op je computer, smartphone of tablet
 • Webinar gemist? Vanaf de dag na de masterclass is deze een week lang toegankelijk voor alle deelnemers

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!