30 november 2023 - Zoom

Webinar - Autism and Communication: The Art of Understanding

Flexibele deelname met keuze voor live stream of opname

Na inschrijving krijg je de vrijheid om live deel te nemen aan deze webinar of gedurende een hele week toegang te krijgen tot de opname van 30 november tot en met 6 december 2023.

We begrijpen dat het leven druk kan zijn, dus als je tijdens de live stream afwezig bent, ontvang je automatisch toegang tot de opname.

Deze webinar biedt een tweetalige ervaring, waarbij deelnemers zelf kunnen kiezen tussen Nederlands en Engels als taalopties.


Webinar - Autism and Communication: The Art of Understanding


Startdatum 30 november 2023

Aanvangstijd 14:00 uur

Eindtijd 17:30 uur

Locatie Livestream - Zoom

Prijs € 149,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 29 september 2023 (daarna € 159,00 ex. 21% BTW)

Uiterste inschrijfdatum 30 november 2023

Max. aantal deelnemers 200

De voertaal van deze scholing is Engels met keuzemogelijkheid voor Nederlandse vertaling.

Communicatie is tweerichtingsverkeer. Oók tussen mensen met en zonder autisme.

Het "dubbele empathieprobleem" is een concept binnen het onderzoek naar autisme dat stelt dat misverstanden tussen autistische en niet-autistische mensen wederzijds zijn. Het ligt dus niet alleen aan de autistische personen die moeite hebben met het begrijpen en communiceren met neurotypische individuen. Het principe achter dubbele empathie is dat mensen met verschillende levenservaringen en neurotypen natuurlijk moeite zullen hebben om elkaar te begrijpen vanwege verschillen in perspectieven en ervaringen.

Deze kijk op autistische communicatie heeft de opvattingen over communicatie met mensen met autisme veranderd van een perspectief van tekortkomingen naar een perspectief dat verschillen waardeert en respecteert. Het bevordert een empathischer, respectvoller en effectiever benadering van communicatie en ondersteuning voor autistische individuen. Welke 'aanpassingen' in de manier van communiceren mag je tegen deze achtergrond dan wel en niet verwachten van je cliënt of leerling met autisme? En wat kun of moet je zelf veranderen om die communicatie zo goed mogelijk te laten verlopen? Hoe pak je dat aan bij kinderen? En is dat dan anders bij volwassenen? Hoe ondersteun je ouders in de communicatie met hun kind met autisme? Hoe kunnen mensen met en zonder autisme elkaars non-verbale communicatie het best begrijpen?

Bij deze en andere vragen over communicatie tussen autistische en neurotypische mensen, staan de drie sprekers aan dit middagwebinar stil. Ze delen vanuit Manchester (VK), Edinburgh (VK) en Charlottesville (USA) hun laatste inzichten, praktische adviezen én persoonlijke ervaringen met je.

Dit webinar is Engels gesproken, maar als je het prettiger vindt om het in het Nederlands te volgen, dan kun je tijdens het webinar ook luisteren naar onze tolk.

Op de hoogte blijven van al onze scholingsactiviteiten? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief!


Voor wie?

 • (GZ-) psychologen
 • Orthopedagogen
 • Psychiaters
 • Jeugd- en gezinsprofessionals
 • Maatschappelijk werkers
 • Cliëntondersteuners
 • Gezinshuisouders
 • Docenten en intern / ambulant begeleiders
 • Psychiatrisch verpleegkundigen
 • GGz-agogen
 • Etc.

Wat leer je?

Na deelname aan dit webinar:

 • Heb je inzicht gekregen in het belang van tweerichtingscommunicatie en hoe dit van toepassing is op de communicatie met autistische kinderen en hun families.
 • Begrijp je hoe autistische kinderen communiceren en hoe we hen en hun families kunnen ondersteunen.
 • Ken je de belangrijkste verschillen in communicatie tussen autistische en niet-autistische kinderen.
 • Kun je basisprincipes voor het ondersteunen van communicatie op een responsieve en respectvolle manier toepassen.
 • Begrijp je hoe autistische personen sociale communicatie ervaren vanuit hun eigen perspectief.
 • Heb je inzicht gekregen in de belangrijkste aspecten die autistische personen belangrijk vinden in sociale interactie en communicatie.
 • Weet je wat autistische personen willen dat niet-autistische personen weten over hun communicatiebehoeften.
 • Weet je welke uitdagingen autistische personen kunnen ervaren bij sociale interactie en communicatie.
 • Kun je de communicatie gemakkelijker maken voor autistische personen waarmee je samenwerkt.

Programma

14.00 uur: Inleiding door moderator Dr. Guido van de Luitgaarden (Euregionaal Congresburo)

14.05 uur: Dr. Kathy Leadbitter (Manchester, UK): "Communication is a two way street: How autistic children communicate and how we can support them and their families"

15.05 uur: Korte pauze


15.15 uur: Holly Sutherland (Edinburgh, UK): "Talking to autistic people: what autistic people want you to know"

16.15 uur: Korte pauze

16.25 uur: Dr. Andrew Lampi (Charlottesville, USA): "Why do non-autistic people misunderstand autistic people’s emotions?"

17.25 uur: Afsluiting door de moderator

17.30 uur: Einde


Wie zijn de sprekers?

Dr. Kathy LeadbitterUniversity of Manchester
Dr. Kathy Leadbitter
Bijdrage: Communication is a two way street: How autistic children communicate and how we can support them and their families

Dr. Kathy Leadbitter is onderzoeker aan de Universiteit van Manchester, VK. Kathy's onderzoeksinteresses liggen in neurodiversiteit en aandoeningen in de neurologische ontwikkeling, waaronder autisme en leerstoornissen. Ze is gepassioneerd over pragmatisch en onderzoek dat direct het leven van neurodivergente mensen in het VK en internationaal kan verbeteren. Kathy heeft ook een sterke interesse in communicatie- en taalontwikkeling en in evidence-based en neurodiverse manieren om autistische mensen en hun families en zorgverleners rond communicatie te ondersteunen.

In haar bijdrage aan het webinar zal Kathy communicatie bespreken als een fundamenteel mensenrecht en als belangrijk middel op weg naar autonomie. Ze zal bespreken hoe autistische kinderen communicatie- en taalvaardigheden ontwikkelen en enkele van de belangrijkste verschillen tussen autistische en niet-autistische kinderen in dit opzicht toelichten. Vervolgens zal ze praten over basisprincipes in het ondersteunen van communicatie op een responsieve en respectvolle manier en zal ze evidence-based strategieën introduceren om communicatieomgevingen te creëren die recht doen aan neurodiversiteit.

Holly SutherlandWerkzaam bij: University of Edinburgh
Holly Sutherland, MPhil
Bijdrage: Talking to autistic people: what autistic people want you to know

Holly Sutherland is een autistische autismeonderzoeker en doctoraatskandidaat aan de Universiteit van Edinburgh. Haar proefschrift richt zich op sociale communicatie bij autisme, meer specifiek is zij geïnteresseerd in communicatie tussen autistische personen en autistische perspectieven op sociale communicatie. Ze bestudeert momenteel sociale interacties en communicatie binnen het dagelijkse ondersteuningsaanbod voor autistische volwassenen met hoge ondersteuningsbehoeften en verstandelijke beperkingen. Ze is geïnteresseerd in neurodiversiteitskaders, ervaringsonderzoek en het overbruggen van de dubbele empathiekloof.

Veel onderzoek naar sociale interactie en communicatie bij autisme richt zich op dingen die autistische mensen 'verkeerd' doen, vanuit een niet-autistisch perspectief. Maar wat met dingen die niet-autistische mensen 'verkeerd' doen, vanuit een autistisch perspectief?

In deze lezing zal Holly Sutherland de bevindingen presenteren van haar onderzoek naar de perspectieven van autistische mensen op sociale communicatie: wat zij belangrijk vinden, wat zij willen dat niet-autistische mensen weten, en wat zij willen dat niet-autistische mensen doen. Als deelnemer zul je, in de eigen woorden van autistische mensen, horen over dingen die sociale interactie en communicatie voor hen tot een uitdaging kunnen maken: sommige ervan aangeboren, sommige te wijten aan de omgeving of andere mensen. Holly geeft in haar bijdrage specifieke aanwijzingen over hoe je als professional de communicatie gemakkelijker kunt maken voor de autistische mensen waarmee je werkt.

Dr. Andrew LampiUniversity of Virginia
Dr. Andrew Lampi
Bijdrage: Why do non-autistic people misunderstand autistic people's emotions?

Andrew is verbonden aan de psychologie faculteit van de University of Virginia (USA). Hij doet onderzoek naar onder meer de rol van gezichtsuitdrukkingen en de herkenning van emoties in de communicatie tussen mensen met en zonder autisme.

Het is belangrijk om te begrijpen dat niet-autistische mensen mensen met autisme net zo vaak verkeerd interpreteren als beweerd wordt dat mensen met autisme niet-autistische mensen verkeerd interpreteren. Vaak wordt gedacht dat het misverstand voortkomt uit verschillen in hoe emoties op het gezicht worden uitgedrukt, maar deze "basis"-uitleg blijkt niet de onderliggende oorzaak van de misverstanden te zijn. In plaats daarvan moeten we andere aspecten van de levenservaring van mensen met autisme overwegen als mogelijke verklaringen voor waarom hun emoties worden misverstaan. Het is essentieel om kritisch na te denken over hoe de vaardigheden van professionals in het omgaan met autistische personen kunnen worden toegepast in situaties waarin er een misverstand is tussen een autistische cliënt en een niet-autistische (of autistische) professional.


Accreditatie

Voor dit middagwebinar is accreditatie aangevraagd bij:

FGzPt
3 punten

NIP K&J / NVO-OG
In behandeling

SKJ
3,5 punten voor jeugd- en gezinsprofessionals in de categorie Formeel leren - Webinar

Registerplein
In behandeling

Kwaliteitsregister V&V
3 punten voor:

 • GGZ-verpleegkundigen
 • SPV-en
 • Verpleegkundigen VG-zorg
 • Jeugdverpleegkundigen

Verpleegkundig Specialisten Register
3 punten


Prijs en korting


Prijs

De prijs voor deelname aan deze dag is € 149,00 ex. 21% BTW bij inschrijving vóór 29 september 2023 (daarna € 159,00 ex. 21% BTW) en dit bedrag moet direct na inschrijven worden voldaan via iDeal of een andere online betaalmethode.

Na afloop krijg je een Bewijs van deelname en worden (indien van toepassing) de registerpunten bijgeschreven.


Kortingen

Wil je deelnemen met een groep van 5 of meer personen, dan kun je gebruik maken van de groepskorting. Op die manier neemt elke vijfde deelnemer van de groep gratis deel. De hoofdaanmelder ontvangt na inschrijving de groepscode en stuurt deze door naar de 4 collega's. Elke collega moet daarna zelf inschrijven onder vermelding van deze code.


Alle voordelen op een rij

 • Praktijkgericht webinar
 • De recentste kennis van over de hele wereld
 • Nederlandse vertaling beschikbaar
 • Bewijs van deelname
 • Geaccrediteerd
 • Webinar gemist? Vanaf de dag na het webinar is het een week lang toegankelijk voor wie zich inschreef, maar er niet live bij kon zijn.

Aanmelding

Aanmelding verloopt via het online inschrijfformulier en gebeurt op volgorde van aanmelding.

Wacht niet te lang met inschrijven. Op dit moment is er nog plaats, maar vol is vol!

Kun je zelf niet komen? Vertel dan een collega over deze dag!